7 Ιανουαρίου 2011

O Π.Τατούλης με τους Δημάρχους Λακωνίας

Με τους Δημάρχους της ΠΕ Λακωνίας συναντήθηκε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου την Πέμπτη 6 Ιανουαρίου 2011, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης για το θέμα των απορριμμάτων που θα συνεχιστεί με τους αιρετούς των υπόλοιπων Περιφερειακών Ενοτήτων τις επόμενες ημέρες.
Ο κ. Πέτρος Τατούλης ξεκαθάρισε στην εισήγηση του ότι "ο νέος θεσμός πρέπει να δείξει εμπράκτως τις προθέσεις του ότι θεωρεί σημαντικό να κάνει άρση της αντίληψης ότι η Λακωνία είναι παραμεθόριος περιοχή και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να γίνει αυτό".Αναφερόμενος στο επιτακτικό πρόβλημα των απορριμμάτων ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι "η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό και τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας προχώρησε στην δημιουργία διυπουργικής επιτροπής. Ένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν ήταν τα πρόστιμα να μεταφερθούν στους δήμους."Μετά από συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο της διυπουργικής επιτροπής, Θεόδωρο Πάγκαλο, προσέθεσε ο κύριος Τατούλης, "άλλαξε ο προσανατολισμός αυτός και θεώρησε σωστό η κυβέρνηση να καλέσει εμάς στην περιφέρεια να αναλάβουμε να δώσουμε λύση".Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην συνέχεια ανέπτυξε στους Δημάρχους το Σχέδιο Δράσης για να υπάρξει μια οριστική, αποτελεσματική και αποδοτική για την κοινωνία της περιφέρειας λύση, στο έντονο πρόβλημα που δημιουργεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην δημόσια υγεία και την αναπτυξιακή πορεία του τουριστικού προϊόντος της περιφέρειας. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Πέτρος Τατούλης υπογράμμισε την απόφαση του οι λύσεις που θα επιλεγούν να κινηθούν στις παραμέτρους: "χαμηλό κόστος, μηδενικοί ρύποι, μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό όφελος και μικρό όγκο αποβλήτων". Σε αυτές τις παραμέτρους προστέθηκε ακόμα μία σημείωσε ο Περιφερειάρχης, και είναι η παράμετρος που αφορά την προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων η οποία θα ανατίθεται στον ανάδοχο, κάτι "που εφόσον επιτευχθεί θα μας βγάλει από πολλά προβλήματα" κατέληξε ο κ Πέτρος Τατούλης.Κλείνοντας την εισήγηση του ο κ. Πέτρος Τατούλης ανέφερε στους Δημάρχους ότι "Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το θέμα των απορριμμάτων. Γνωρίζω από την πολιτική μου πορεία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία των δύο δομών της αυτοδιοίκησης, ο ένας πρέπει να βάλει πλάτη στον άλλο για να λυθεί το πρόβλημα".Οι Δήμαρχοι στην συνέχεια τοποθετήθηκαν στις προθέσεις της περιφέρειας και εξέφρασαν την συμφωνία τους στο πλαίσιο δράσης αλλά και τη δέσμευση τους να στηρίξουν τον Περιφερειάρχη για την άμεση ενεργοποίηση του σχεδιασμού αυτού.

Εισήγηση Π.Τατούλη στην συνάντηση
με του Δημάρχους της Π.Ε Λακωνίας
Θεωρώ ότι ο νέος θεσμός πρέπει να δείξει εμπράκτως τις προθέσεις του ότι θεωρεί σημαντικό να κάνει άρση της αντίληψης ότι η Λακωνία είναι παραμεθόριος περιοχή και θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να γίνει αυτό.
Ο νέος θεσμός δίνει την αρμοδιότητα σε εμάς και με την σημερινή συνάντηση και την διαβούλευση αυτή θα βοηθήσουμε στο σχεδιασμό για την λύση του προβλήματος.Η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό και τα πρόστιμα που πληρώνει η χώρα μας λόγω του ότι γενικοί γραμματείς της περιφέρειας μέχρι πριν από λίγο δεν κατάφεραν να λύσουν το πρόβλημα στην Πελοπόννησο, προχώρησε στην δημιουργία διυπουργικής επιτροπής. Ένα από τα μέτρα που συζητήθηκαν ήταν τα πρόστιμα να μεταφερθούν στους δήμους.Μετά από συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο της διυπουργικής επιτροπής, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο, άλλαξε ο προσανατολισμός και θεώρησε σωστό να καλέσει εμάς στην περιφέρεια να αναλάβουμε να δώσουμε λύση.Στο πλαίσιο αυτό το πρώτο τρίμηνο του 2011 θα γίνει διεθνής διαγωνισμός για να επιλεγεί τεχνολογικός ανάδοχος στην λογική των στερεών αποβλήτων. Τέσσερεις είναι οι παράμετροι στις οποίες θα κινηθεί η επιλογή: 1. χαμηλό κόστος, 2. μηδενικοί ρύποι, 3. Μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό όφελος και 4. μικρό όγκο αποβλήτων. Σε αυτές τις παραμέτρους προστέθηκε ακόμα ένας, ότι η προσωρινή διαχείριση των απορριμμάτων θα ανατίθεται στον ανάδοχο, κάτι εφόσον επιτευχθεί θα μας βγάλει από πολλά προβλήματα. Σήμερα είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το θέμα των απορριμμάτων. Γνωρίζω από την πολιτική μου πορεία ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει εάν δεν υπάρξει συμφωνία των δύο δομών της αυτοδιοίκησης, ο ένας πρέπει να βάλει πλάτη στον άλλο για να λυθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: