17 Ιανουαρίου 2011

«"Άνθρακες ο θησαυρός", ο περίφημος αναπτυξιακός νόμος

Ο νέος πολυδιαφημιζόμενος αναπτυξιακός νόμος που θα συζητηθεί στην ολομέλεια της Βουλής αυτή την εβδομάδα δεν έχει όραμα ούτε ενδιάμεσους στόχους. Ικανοποιεί κυρίως τα συμφέροντα των κεφαλαιοκρατών για να μπορέσουν αφ’ ενός να απαντήσουν στις δυσκολίες αναπαραγωγής του κεφαλαίου αφ’ ετέρου να συντηρήσουν ή να αυξήσουν τα κέρδη τους. Συγκεκριμένα:
1) Δεν έχει αναπτυξιακή στόχευση. Οι διατιθέμενοι πόροι δεν βοηθούν τις μικρές επιχειρήσεις, τους συνεταιρισμούς και τα συνεργατικά σχήματα για να επιβιώσουν από τα καρτέλ. Δεν στηρίζει ουσιαστικά τη μεταποίηση, δεν βάζει ιεραρχήσεις και προτεραιότητες, ποιους κλάδους προωθεί.
2) Δεν υπηρετεί την περιφερειακή ανάπτυξη, αφού δεν προωθούνται υποδομές στην περιφέρεια, ώστε να καθίστανται ελκυστικές οι επενδύσεις στην περιφέρεια και δεν έχει αντικίνητρα για την Αττική.
3) Δεν δίνει την δυνατότητα στις νεοσύστατες Περιφερειακές αυτοδιοικήσεις να έχουν λόγο στον αναπτυξιακό σχεδιασμό των περιοχών τους, παρόλο που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι φορείς να αποφασίζουν πού πρέπει να κατευθυνθούν οι πόροι για την μεσομακροπρόθεσμη ανάπτυξή τους.
4) Αποκλείει το σύνολο σχεδόν των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μολονότι αυτές αποτελούν την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης της κάθε περιοχής, διότι διαμορφώνει το ελάχιστο ύψος επένδυσης στα 200.000 €. Συνέχεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: