9 Ιουλίου 2011

Πορεία στο σπίτι Χ. Παπουτσή, «όχι» της αντιπολίτευσης για την πολιτική βία

Δεν απέδωσε η πρόσκληση του υπουργού κ. Παπουτσή να αφήσουν ήσυχη οι «Αγανακτισμένοι» την οικογενειακή του εστία, δεν απέδωσε και η πρόταση του πρωθυπουργού για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξέταζε τα φαινόμενα πολιτικής βίας και θα κατέθετε προτάσεις. ΝΔ, ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, την απέρριψαν.Πάντως χθες το βράδυ, η Λαϊκή Συνέλευση Χολαργού, όπως την είχε κατονομάσει ο ίδιος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσής από το βήμα της Bουλής, πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σε μικρή απόσταση από το σπίτι του, αλλά δεν κατόρθωσε η πορεία να περάσει από μπροστά, καθώς η Αστυνομία, είχε αποκλείσει τους γύρω δρόμους. Είχε προηγηθεί προσυγκέντρωση στην πλατεία Φανερωμένης, την οποία είχε καλέσει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Κολλάτος, ως εκφραστής της «πλατείας» . Οι συγκεντρωμένοι έκαναν πορεία προς το σπίτι του υπουργού, φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας, αλλά και αυτοί δεν έφτασαν μπροστά από το κτίριο.
Πάντως η αντιπολίτευση «έκαψε» την πρόσκληση του πρωθυπουργού για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής που θα εξέταζε τα φαινόμενα πολιτικής βίας, παρ΄ ότι όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Παπαϊωάννου, οι φραστικές και άλλες επιθέσεις σε βουλευτές, έφτασαν τις 100... «Έχουμε ενδείξεις κλιμάκωσης της πολιτικής βίας» ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος, αλλά η απάντηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλού στρέφει τα βέλη της.



Στο μεταξύ η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, σε δήλωσή της κάνει γνωστό ότι δεν προτίθεται να ζητήσει την άσκηση δίωξης κατά του προσώπου που την προπηλάκισε στο συλλαλητήριο διότι «έχω κάθε λόγο να θεωρώ το περιστατικό εντελώς απομονωμένο από το παριστάμενο πλήθος και οριακά τυχαίο. Ως εκ τούτου δεν θα ανταποκριθώ στην πρόσκληση της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών για την κίνηση ποινικής διαδικασίας εναντίον του συγκεκριμένου», καταλήγει.



«Έχουμε ενδείξεις κλιμάκωσης της πολιτικής βίας» ανέφερε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος και διέψευσε τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία στο Υπουργικό είπε ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα πολιτικής εκτροπής. Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβάλλει μια συγκεκριμένη ατζέντα και πώς όλα τα ζητήματα είναι ανοικτά και πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των ανοικτών κοινοβουλευτικών διαδικασιών. «Κανέναν δεν πρέπει να φοβίζει ο νηφάλιος δημοκρατικός ανοικτός κοινοβουλευτικός διάλογος», τόνισε ο κ. Μόσιαλος και κάλεσε όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν στα ζητήματα.



Μάλιστα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κράτησε αποστάσεις από την άκριτη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι «δεν είναι ακραίο κόμμα, είναι δημοκρατικό, όπως κάθε κόμμα του Κοινοβουλίου». Κάλεσε όμως την ηγεσία του, και όχι μεμονωμένα στελέχη, να πάρει ξεκάθαρα θέση για τις πρόσφατες οξείες ανακοινώσεις της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του κόμματος.



Απαντώντας η Νεολαία του ΣΥΝ σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο χρόνος που έχουν απασχολήσει τη δημόσια συζήτηση περιστατικά αποδοκιμασίας βουλευτών είναι αναντίστοιχος με την πραγματική ένταση του φαινομένου. «Αυτό που όμως πραγματικά την τρομοκρατεί είναι το ενδεχόμενο έκρηξης οργανωμένων και συλλογικών αγώνων για την ανατροπή τόσο της ίδιας όσο και της πολιτικής της. Τρομάζει, μπροστά στο ενδεχόμενο να γίνει η οργή και η αγανάκτηση οργανωμένη συλλογική δράση », τονίζει η ανακοίνωσή.



ΝΔ: Όχι στην επιτροπή κατά της βίας



Απορρίπτει την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής για την πολιτική βία η ΝΔ και αντιπροτείνει να φέρει το θέμα η κυβέρνηση προς συζήτηση στη Βουλή. Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, κάλεσε την κυβέρνηση «να διευκρινίσει προς τα πού σκέπτεται να κατευθύνει αυτή την πολιτική πρωτοβουλία», προσθέτοντας: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα περιλαμβάνει επιπρόσθετα προληπτικά μέτρα ή ποινικές κυρώσεις πέραν των όσων προβλέπει το Δίκαιο της χώρας μας».

Σημειώνει επιπροσθέτως, ότι «δεν είναι δυνατόν για όποιο θέμα προκύπτει η κυβέρνηση να βρίσκει την εύκολη λύση των διακομματικών επιτροπών. Με αυτή την λογική σε λίγο δεν θα χρειάζεται να συνεδριάζει και να αποφασίζει η Βουλή και μάλιστα για θέματα που είναι κατ΄ εξοχήν στην αρμοδιότητά της».



Το ΚΚΕ ανακοίνωσε ότι δεν θα συμμετάσχει στη διακομματική επιτροπή, που θα συζητήσει πολιτικές και μέτρα για τη διασφάλιση των θεσμών, τη συντεταγμένη λειτουργία του κράτους και την αποτροπή φαινομένων βίας.





«Η βία απ' όπου κι αν προέρχεται είναι ο χειρότερος εχθρός», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αναφερόμενος στους προπηλακισμούς βουλευτών, «ο αριθμός των οποίων έως τώρα ανέρχεται στους 100».



Σε δηλώσεις του στο υπουργείο, ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε πως η βία δεν αντιμετωπίζεται με ιδιώνυμα, ούτε με σκληρές παρεμβάσεις. «Αυτές οι καταστάσεις έχουν οδηγήσει σε ανώμαλες καταστάσεις», είπε.



Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε, επίσης, ότι θα ήθελε ο κ. Τσίπρας, ως πρόεδρος μιας μεγάλης Κοινοβουλευτικής Ομάδας, να αποδοκιμάσει και κάποιους, προσθέτοντας ότι δεν είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ.



Σχετικά με τους "Αγανακτισμένους" που συγκεντρώνονται στο Σύνταγμα, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι άλλο είναι να γίνονται διαδηλώσεις και εκδηλώσεις και "άλλο τα τσαντίρια". «Δεν είναι αυτή η εικόνα της χώρας. Δεν μπορώ να βλέπω τη χώρα μου να πεθαίνει», είπε ο υπουργός και προσέθεσε: «Ο εμπορικός κόσμος στην Αθήνα πεθαίνει. Θα ήθελα ο κ. Καμίνης να μπει μπροστά σε αυτή την υπόθεση. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής. Έχει ανηφόρα αλλά θα βρει τον δρόμο της».



Απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης σχετικά με τους «Αγανακτισμένους» , οι Οικολόγοι Πράσινοι αναφέρουν:



«Τέτοιες δηλώσεις δείχνουν ποιος πραγματικά παίζει με τη βία. Ο υπουργός Δικαιοσύνης βιάστηκε να συνδυάσει τα χειρότερα του παλαιοκομματικού ΠΑΣΟΚ με τον αυταρχισμό του νέου. Ας του θυμίσει κάποιος ότι ο δήμαρχος Αθηναίων έχει προϋπηρεσία ως επιτυχημένος Συνήγορος του Πολίτη και όχι ως εντολοδόχος αποτυχημένων υπουργών».
eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: