Πριν στεγνώσει το μελάνι των συγκρατημένα αισιόδοξων δηλώσεων του πρωθυπουργού και άλλων κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών περί «αποφυγής της χρεοκοπίας» με το νέο «πακέτο» δανείων, που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, οι Ευρωπαίοι επαναφέρουν την απειλή μη εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ, που αν επαληθευθεί οδηγεί τη χώρα όχι σε επιλεκτική, αλλά σε κανονική και άτακτη χρεοκοπία!
Ο εκπρόσωπος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μόνιμου προεδρεύοντος του Eurogroup, ξεκαθάρισε την Παρασκευή ότι η επόμενη δόση του δανείου δεν θα εκταμιευθεί τελικά από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας τον Σεπτέμβριο, όπως είχαν σχεδιάσει οι ηγέτες της ΕΕ στις 21 Ιουλίου, ώστε να μιλάμε για μια επανεκκίνηση του ελληνικού προγράμματος, με τα νέα δάνεια και τα απομεινάρια των παλαιών να ενσωματώνονται σε ένα νέο δανειακό πρόγραμμα, που θα εκτελεσθεί από το EFSF. Αυτό θα συμβεί διότι, όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος, δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος για να εγκριθούν οι τροποποιήσεις στο καταστατικό του EFSF από ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια, μεταξύ των οποίων και το γερμανικό. Αυτό σημαίνει ότι τον Σεπτέμβριο πάμε για άλλη μία εκταμίευση δόσης από το αρχικό δάνειο των 110 δισ. ευρώ, που είχε χορηγηθεί σε διακρατική βάση από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης.
Η έκτη, λοιπόν, δόση του «παλαιού» δανείου (και όχι η πρώτη του «νέου») θα εκταμιευθεί τον Σεπτέμβριο, αλλά οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης προχωρούν σε μια υπενθύμιση με νόημα, που μας επαναφέρει στην παλιά, γνωστή συζήτηση νέων μέτρων υπό την απειλή χρεοκοπίας: «Η Ελλάδα θα λάβει τη νέα δόση ύψους 8 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ τον Σεπτέμβριο», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, «με την προϋπόθεση ότι θα έχει εκπληρώσει τους συμφωνηθέντες στόχους». Όπως πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Γιούνκερ, «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Η ''τρόικα'' θα είναι στην Αθήνα από τα μέσα Αυγούστου και μετά και θα παραδώσει την έκθεσή της στις αρχές Σεπτεμβρίου και τότε είναι που θα ληφθεί η απόφαση».
Η διατύπωση «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» θα μπορούσε να εκληφθεί και ως μαύρο χιούμορ από τον εκπρόσωπο του προεδρεύοντος του Eurogroup. Ο κ. Βαγγ. Βενιζέλος διαπίστωσε από πρώτο χέρι, στις συζητήσεις που είχε με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον, αυτήν την εβδομάδα, ότι μπορεί οι Ευρωπαίοι να μην έχουν πρόβλημα στη διαδικασία εκταμίευσης της δόσης, έχει όμως η ελληνική κυβέρνηση τεράστιο πρόβλημα στην εκπλήρωση των (ανεδαφικών) στόχων του Μνημονίου!
Θα πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο κάτι που δεν είναι ευρέως γνωστό στην Ελλάδα, αλλά έχει μεγάλη σημασία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας από τον διεθνή μηχανισμό στήριξης: Στην τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας, μετά την οποία εγκρίθηκε η εκταμίευση της πέμπτης δόσης, η «τρόικα» έκανε ουσιαστικά μια λαθροχειρία ολκής, προκειμένου να παρακάμψει την αδυναμία της χώρας να εκπληρώσει τους στόχους του Μνημονίου:
Με το πρόσχημα ότι δεν υπήρχαν διαθέσιμα τελικά στοιχεία από την Αθήνα, η «τρόικα» άφησε... λευκά τα κρίσιμα «κουτάκια» στον πίνακα, όπου σε κάθε αξιολόγηση αναφέρονται τα τελευταία δημοσιονομικά στοιχεία, ώστε να αντιπαραβληθούν με τους συμβατικούς στόχους και να βγει συμπέρασμα για το αν η Ελλάδα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της. Αυτό έγινε, στην πραγματικότητα, επειδή όλα τα στοιχεία που υπήρχαν παρέπεμπαν σε ιλιγγιώδεις αποκλίσεις, όπως φάνηκε πριν από λίγες ημέρες, όταν δημοσιοποιήθηκαν από το υπουργείο Οικονομικών τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κατά το α' εξάμηνο του έτους. Εκεί είδαμε ότι το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού «ξέφυγε» στα 12,747 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 2,4 δισ. ευρώ πάνω από τον στόχο των 10,374 δισ. ευρώ.
Όμως, αυτή η μεθόδευση, όπου ουσιαστικά το ΔΝΤ παραβίασε τις πάγιες αρχές του καταστατικού του, χρηματοδοτώντας μια χώρα που δεν εκπληρώνει το «conditionality» (όροι) του δανείου, δεν μπορεί να συνεχισθεί, γιατί έχει προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από εκπροσώπους μεγάλων αναπτυσσόμενων οικονομιών στο συμβούλιο του Ταμείου, όπως ενημέρωσε η κ. Κ. Λαγκάρντ τον κ. Βενιζέλο στην Ουάσινγκτον. Αυτές οι ενστάσεις κορυφώθηκαν στην πρώτη συζήτηση του ελληνικού προβλήματος που έγινε την Πέμπτη, με τους εκπροσώπους της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Ρωσίας, δηλαδή τριών επιφανών μελών του G20, να διατυπώνουν ζωηρές αμφιβολίες για το αν πρέπει να συνεχισθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενώ δεν πιάνει τους στόχους του προγράμματός της. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας αμφισβήτησε τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ακόμη και μετά την τελευταία ρύθμιση (βλ. αναδιάρθρωση), που αποφασίσθηκε στις 21 Ιουλίου.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο στοιχείο, που έμεινε «αφανές» από την προηγούμενη διαδικασία αξιολόγησης, είναι ότι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πρώτη φορά αρνήθηκαν να προσυπογράψουν την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, που συνοδεύει κάθε έκθεση της «τρόικας», ρίχνοντας νερό στον μύλο όσων πιστεύουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης είναι μια χαμένη υπόθεση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου