Κατά την ιταλική Εθνική Ένωση Ελαιοπαραγωγών (Unaprol) ένα καλό ιταλικό εξτραπαρθένο πρέπει να στοιχίζει στην κατανάλωση γύρω τα 6 ευρώ το λίτρο...Το παρατηρητήριο τιμών της ιταλικής Εθνικής Ένωσης ελαιοπαραγωγών (Unaprol) ανακοίνωσε πρόσφατα τα αποτελέσματα της παρακολούθησης των τιμών που χρηματοδοτείται από την ΕΕ και το Αγροτικό ιταλικό Υπουργείο.Κατά την Unaprol ένα λίτρο καλό συσκευασμένο παρθένο ελαιόλαδο, που παράγεται από 100% ιταλικές ελιές, δεν πρέπει να κοστίζει κατά μέσον όρο λιγότερο από 6 ευρώ.
Ξεκινώντας από τις σημερινές τιμές των 3,50-3,65 €/κιλό (3,22-3,35 λίτρο) για ένα καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ήδη επεξεργασμένο κι έτοιμο προς
πώληση στο ελαιοτριβείο προσθέτουμε σ’ αυτό το κόστος κι εκείνο της συσκευασίας ανά φιάλη, της ετικέτας και της επισήμανσης, του πώματος, του αμπαλάζ, της μεταφοράς που φτάνουν συνολικά τα € 0,74. Ακολουθούν άλλα 0,76 ευρώ για δαπάνες μάρκετινγκ. Στο συνολικό αυτό ποσό προστίθεται το περιθώριο του καταστήματος διανομής το οποίο ανέρχεται στα € 0,62 ανά φιάλη.Στο ποσό αυτό πρέπει να υπολογίσουμε και την πρόσθεση € 0,22-0,25 του ΦΠΑ (4%). Έτσι φτάνομε σε ένα συνολικό κόστος που πλησιάζει τα 6,0 ευρώ υπογραμμίζει η Unaprol ενώ στα ιταλικά σουπερμάρκετ υπάρχουν εξτραπαρθένα με τιμές 1,90-2,5 €/λίτρο και σχεδόν συνεχώς το ελαιόλαδο προσφέρεται σε τιμές προσφοράς:πληρώνεις δυο στα τρία.
πώληση στο ελαιοτριβείο προσθέτουμε σ’ αυτό το κόστος κι εκείνο της συσκευασίας ανά φιάλη, της ετικέτας και της επισήμανσης, του πώματος, του αμπαλάζ, της μεταφοράς που φτάνουν συνολικά τα € 0,74. Ακολουθούν άλλα 0,76 ευρώ για δαπάνες μάρκετινγκ. Στο συνολικό αυτό ποσό προστίθεται το περιθώριο του καταστήματος διανομής το οποίο ανέρχεται στα € 0,62 ανά φιάλη.Στο ποσό αυτό πρέπει να υπολογίσουμε και την πρόσθεση € 0,22-0,25 του ΦΠΑ (4%). Έτσι φτάνομε σε ένα συνολικό κόστος που πλησιάζει τα 6,0 ευρώ υπογραμμίζει η Unaprol ενώ στα ιταλικά σουπερμάρκετ υπάρχουν εξτραπαρθένα με τιμές 1,90-2,5 €/λίτρο και σχεδόν συνεχώς το ελαιόλαδο προσφέρεται σε τιμές προσφοράς:πληρώνεις δυο στα τρία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου