18 Σεπτεμβρίου 2011

Διαβουλεύσεις για το ευρω-δάνειο με φόντο τα νέα μέτρα

Να εφαρμόσει άμεσα τα νέα μέτρα που αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα ζήτησαν οι ευρωπαίοι εταίροι από την κυβέρνηση. Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup, η απόφαση για εκταμίευση της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα θα ληφθεί τον Οκτώβριο.

«Στο σύνολό τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ζώνη του ευρώ βρίσκονται κατά τα φαινόμενα σε καλύτερη κατάσταση από τις οικονομίες των άλλων μεγάλων αναπτυγμένων χωρών", ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.


Απαντώντας σε ερώτηση Κινέζου δημοσιογράφου ο κ. Τρισέ παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη σε ορισμένες χώρες ξεχωριστά όμως αυτά τα λάθη ήδη διορθώνονται, απάντησε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι το έλλειμμα στην ευρωζώνη θα φτάσει φέτος πιθανότατα το  4,5% του ΑΕΠ ενώ «σε άλλες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες το δημόσιο χρέος κυμαίνεται στο 10%».
Γιούνκερ: Ικανοποίηση για τα νέα μέτρα
«Χαιρετίζουμε τα νέα μέτρα. Το πνεύμα με το οποίο θα επιστρέψει η τρόικα στην Ελλάδα είναι θετικό», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλoντ Γιούνκερ μετά τη λήξη του χθεσινού Eurogroup.
«Θα λάβουμε την απόφασή μας για την επόμενη δόση της βοήθειας τον Οκτώβριο, με βάση τα συμπεράσματα της τρόικας», πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ.
Επίσης, χαιρέτισε τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση το περασμένο σαββατοκύριακο και τόνισε πως οι ευρωπαίοι εταίροι της αναγνωρίζουν τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Σημείωσε δε ότι «η Ελλάδα έχει επιδείξει σημαντική πίστη και δέσμευση στους στόχους του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε επίσης ότι σημειώθηκε πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων που ζητεί η Φινλανδία ως αντάλλαγμα για τη συμμετοχή της στο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας. «Καταλήξαμε στο ότι, αν εγκριθούν οι εγγυήσεις, αυτό θα γίνει στη σωστή αποτίμηση», δήλωσε.
Για το ζήτημα των εγγυήσεων στη Φινλανδία δεν ελήφθησαν συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά οι υπουργοί φαίνεται πως προσανατολίζονται σε όσο το δυνατόν πιο «νομικά ασφαλείς» λύσεις για να μην εγερθούν απαιτήσεις και από άλλες χώρες. Το Eurogroup ενέκρινε επίσης το «εξαπλό πακέτο» οικονομικής διακυβέρνησης για αυστηρότερες κυρώσεις στους δημοσιονομικά απείθαρχους.
Ρεν: Να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις
«Συνεχίζουμε το πακέτο για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα μέτρα και θέλουμε να δούμε την εφαρμογή. Θα πρέπει όμως να γίνουν οι δομικές μεταρρυθμίσεις και άλλες αλλαγές που προβλέπονται», δήλωσε ο Επίτροπος Όλι Ρεν.
Ο ίδιος ανέφερε πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη θα παραμείνει αμετάβλητη στο 1,6%, αλλά και πως δεν προβλέπεται επιστροφή στην ύφεση. «Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πολιτική αποφασιστικότητα», ξεκαθάρισε ο κ. Ρεν.
Βενιζέλος: Είμαστε στη σωστή πορεία
Προσερχόμενος το πρωί στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να επιτύχει στο ακέραιο τους δημοσιονομικούς στόχους που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
«Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: είμαστε στην σωστή πορεία εφαρμόζοντας το πρόγραμμα, και πιστεύουμε πως η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου είναι ο μόνος δρόμος προς τα εμπρός, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά», είπε.
Ο Λευκός Οίκος
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντήσει τους ευρωπαίους αξιωματούχους στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα αξιοποιήσει την ευκαιρία για να ενισχυθεί η μεταξύ τους συνεργασίας πάνω στα κρίσιμα οικονομικά ζητήματα, ενόψει και της συνόδου της Ομάδας των 20 το Νοέμβριο στη Γαλλία. 
Γκάιτνερ: Τέλος στις αόριστες δηλώσεις
Τη σημασία της κρίσης της ευρωζώνης για την παγκόσμια οικονομία σηματοδότησε η παρουσία, για πρώτη φορά, του αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τίμοθι Γγκάιντερ στο Eurogrpoup.
Ο κ, Γκάιτνερ προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να βάλουν τέλος στις «αόριστες δηλώσεις» αξιωματούχων για πιθανή διάλυση της Ευρωζώνης.
Επιπλέον, ο κ. Γκάιτνερ ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να αυξήσουν τους πόρους του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), σύμφωνα με την Αυστριακή υπουργό Οικονομικών.
«Μας παρότρυνε να αντλήσουμε περισσότερα χρήματα για να σταθεροποιήσουμε το σύνολο του χρηματοπιστωτικού τομέα, να σταθεροποιήσουμε τον τραπεζικό τομέα και να αυξήσουμε με κάθε κόστος τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), δήλωσε στον Τύπο η Μαρία Φέκτερ, στο περιθώριο της συνόδου που πραγματοποιείται στο Βρότσλαβ, όπου ο κ. Γκάιτνερ έχει κατ' εξαίρεσιν προσκληθεί.
Ο κ. Γκάιτνερ είπε ότι η Ευρώπη έχει την ικανότητα να συγκρατήσει την κρίση χρέους, αλλά ότι θα «πρέπει να αποφασίσει να το κάνει», προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για το σκοπό αυτό.

Ο αμερικανός υπουργός προέτρεψε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να γίνει μόχλευση στα κεφάλαια του  EFSF προκειμένου να ενισχυθεί η χρηματοδοτική του ικανότητα, αλλά δεν έκανε, όπως αναμενόταν, κάποια αναφορά στο έκτακτο δανειακό πρόγραμμα TALF που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ το 2008.

Το πρόγραμμα Term Asset-Backed Securities Loan Facility) συστάθηκε από την Fed και το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών κατά την διάρκεια της κρίσης του 2008 για να τονώσει την «παγωμένη» αγορά εγγυημένων αξιογράφων (asset-backed securities-ABS).
tanea

Δεν υπάρχουν σχόλια: