22 Σεπτεμβρίου 2011

Ακατάσχετη ''αιμοραγία'' μετανάστευσης Ελληνικών επιχειρήσεων


Περισσότερες από 1.500 ελληνικές επιχειρήσεις μεταποίησης και υπηρεσιών έχουν μετεγκατασταθεί σε γειτονικές χώρες κατά των τελευταίο χρόνο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ). Η ΕΣΕΕ κατηγορεί την κυβερνητική πολιτική ότι οδηγεί την παραγωγική ελληνική μεσαία τάξη στην καταστροφή και καταθέτει προτάσεις ώστε να αντιμετωπιστεί η «μετανάστευση» επιχειρήσεων, αλλά και καταναλωτών στις παραμεθόριες περιοχές των γειτονικών χωρών. Υπολογίζεται ότι σε μηνιαία βάση, περίπου 600.000 άνθρωποι περνούν τα σύνορα, κυρίως σε Σκόπια και Βουλγαρία, ώστε να πραγματοποιήσουν αγορές, προκαλώντας «μια ακόμα ακατάσχετη αιμορραγία στην ελληνική αγορά, αφού όχι μόνο στερούν από έσοδα την οικονομία μας, αλλά τα περιορισμένα μετρητά της ελληνικής αγοράς, ξοδεύονται εκτός Ελλάδος», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Συνομοσπονδίας, μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις στις ακριτικές περιοχές έχουν βάλει λουκέτο, ενώ αρκετοί έμποροι για να αποφύγουν το οριστικό κλείσιμο σκέπτονται τη φυγή.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ προτείνει:
- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων όλων των ακριτικών περιοχών. Διατήρηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ και επέκτασή τους σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές.
- Άρση όλων των εμποδίων έκδοσης βίζας με παροχή δυνατότητας έκδοσής της με την είσοδο του επισκέπτη στα σύνορα της χώρας.
- Αυστηροποίηση έλεγχου σε «μικροπωλητές» από τρίτες χώρες οι οποίοι εγκαθίστανται σε παραμεθόριες περιοχές, όπως και στις οδικές αρτηρίες από τις παραμεθόριες περιοχές προς τα σύνορα για την αντιμετώπιση του περάσματος λαθραίων εμπορευμάτων.
«Η κρίση πλήττει με ανελέητη σφοδρότητα τους μικρομεσαίους εμπόρους και καταναλωτές», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Συνομοσπονδία και καταλήγει: «Το ελληνικό εμπόριο έχει ανάγκη από ένα υγιές και δίκαιο κράτος που θα είναι αρωγός των δυνάμεων της αγοράς και όχι διώκτης τους. Θα πρέπει άμεσα να αντιληφθεί η Τρόικα ότι η ελληνική αγορά δεν αντέχει άλλη υπερφορολόγηση, πρόσθετα μέτρα και ισοπεδωτικές απαιτήσεις», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: