8 Σεπτεμβρίου 2011

Κατάρρευση των media - Ποιά διασώζoνται

Μια χρονιά δραματικών εξελίξεων και ανακατατάξεων αναμένεται να σηματοδοτήσει η νέα σεζόν για τα παραδοσιακά ΜΜΕ, με τους πάλαι ποτέ ισχυρούς «βαρόνους» των media να νιώθουν ήδη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Το σαθρό οικοδόμημα που στηρίχθηκε στη διαπλοκή με το κρατικό χρήμα, στις παράπλευρες δραστηριότητες και στα τραπεζικά δάνεια, πλέον καταρρέει μαζί με τα δημόσια οικονομικά, αφήνοντας πίσω ισολογισμούς που καταμαρτυρούν το αδιέξοδο. Τα μεγάλα media στην Ελλάδα βρίσκονται υπό καθεστώς οικονομικής κατάρρευσης.
Το πρόβλημα του ΔΟΛ
Είναι χαρακτηριστική η εικόνα που προκύπτει από την εξέλιξη της καθαρής θέσης των εταιριών για την περίοδο 30/6/2010-30/6/2011 με τα στοιχεία να καταμαρτυρούν ότι τα περισσότερα συγκροτήματα του Τύπου βρίσκονται στο σημείο «μηδέν». Το μεγαλύτερο πρόβλημα δείχνει να αντιμετωπίζει ο Δ.Ο.Λ. η καθαρή θέση του οποίου υποχώρησε στα 3.765.663,09 εκατομμύρια ευρώ το 2011 από 55.568.339,16 το 2010. Μάλιστα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι το ποσό αυτό υπολείπεται από το ελάχιστο ποσό του 1/10 σε σχέση με το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο (45.650.000,00 ευρώ) γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε ανάκληση της αδείας! Αυτή η κατάσταση σε συνδυασμό με τη μείωση του κύκλου εργασιών κατά 22 εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο και τις ζημιές που αγγίζουν τα 16,8 εκατομμύρια, εξηγούν και το λόγο της έντονης ανησυχίας του Σταύρου Ψυχάρη.
Δραματική εικόνα
Η εικόνα γίνεται ακόμα πιο δραματική αν συνυπολογιστεί ότι οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις του συγκροτήματος ξεπερνούν τα 125 εκατομμύρια και στην παρούσα φάση οι τράπεζες δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο νέας χρηματοδότησης. Στη Μιχαλακοπόυλου ήδη έχει πέσει στο τραπέζι και η απόσχιση συγκεκριμένων κλάδων όπως η διανομή (Αργος Α.Ε.) και η εκτύπωση ( Ιρις ΑΕΒΕ) προκειμένου να πωληθούν και να διασωθούν από την συνολική δραματική εικόνα.
Η κατάσταση το Μπομπολεϊκο
Το ίδιο δραματική περιγράφεται και η εικόνα για την ΠΗΓΑΣΟΣ του κ. Μπόμπολα. Στο συγκρότημα, όπου τις αποφάσεις δείχνει να παίρνει ο υιός Φώτης Μπόμπολας υπό την καθοδήγηση του πατέρα τα σενάρια κάνουν λόγοι ακόμα και για κλείσιμο του καθημερινού Έθνους και της Ημερησίας, ενώ αναζητείται μετά την εξαγορά της εφημερίδας Coal , από τον Μιχάλη Ανδρουλιδάκη αντίστοιχη φόρμουλα από την οικογένεια Μπόμπολα για όλα τα αθλητικά ΜΜΕ του «Πήγασου».
Υποχώρηση του κύκλου εργασιών
Η καθαρή θέση του ομίλου μειώθηκε για το 2011 στα 53,1 εκατομμύρια από 94,4 το 2010, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 36 εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο, οι ζημιές ξεπέρασαν τα 14 εκατομμύρια παρουσιάζοντας άυξηση κατά 10 εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο, ενώ οι συνολικές δανειακές υποχρεώσεις ξεπέρασαν τα 154 εκατομμύρια ευρώ!
Έρχονται περικοπές
Η δραματική μείωση των εσόδων της εκδοτικής δραστηριότητας στον ΔΟΛ και στον Πήγασο «υποχρεώνει» και τους δύο ομίλους να προχωρήσουν σε συμπίεση και περικοπή του κόστους λειτουργίας, συγχώνευση τμημάτων και εταιρειών καθώς και πώληση ή διακοπή ζημιογόνων δραστηριοτήτων τους. Αυτά αναφέρονται σε χρηματιστηριακές ανακοινώσεις τόσο από τη Μιχαλακοπούλου όσο και απο τη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου. Υπενθυμίζεται ότι οι μετοχές και του ΔΟΛ και του Πήγασου έχουν υπαχθεί, από τις αρχές Απριλίου, στην κατηγορία επιτήρησης με κριτήριο τη σχέση ενοποιημένων ζημιών χρήσης 2010 προς την ενοποιημένη καθαρή θέση της 31/12/2010.
Καταργούν εκδόσεις
Την ίδια ώρα οι εκδότες βρίσκονται σε συζητήσεις για την κατάργηση της έκδοσης της Δευτέρας, ακόμα και των προσφορών στα κυριακάτικα φύλα, ο φόβος ωστόσο είναι ότι σε μια τέτοια περίπτωση οι κυκλοφορίες που ούτως η άλλως δείχνουν μια κάμψη της τάξης του 50% σε σχέση με πέρυσι θα καταρρεύσουν. Αυτό θα ήταν καταστροφικό αν συνυπολογίσει κανείς ότι η διαφημιστική αγορά παρουσιάζει κάμψη στη διετία 2010-2011 που αγγίζει το 60%.
Η κατάσταση στην «Ελευθεροτυπία»
Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στην περίπτωση της Ελευθεροτυπίας, όπου η Μάνια Τεγοπούλου συναντά συνεχώς κλειστές πόρτες στην προσπάθεια της να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις τράπεζες. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που σε πολλές περιπτώσεις χαρακτηρίζουν ως αδικαιολόγητη την στάση που κρατούν οι τράπεζες, απέναντι σ’ ένα ιστορικό μαγαζί. Η καθαρή θέση της ΤΕΓΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ διαμορφώθηκε στα 15.905.170,00 το 2011 από 42.411.900,00, ο κύκλος εργασιών από τα 33,6 μειώθηκε στα 22,9 εκατομμύρια και οι ζημιές για το εξάμηνο του 2011 ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια., Χαρακτηριστικό της πολύ κακής εικόνας είναι και το γεγονός ότι τα ταμειακά διαθέσιμα μετά βίας ξεπερνούν τις 900.000 ευρώ, ενώ ο συνολικός δανεισμός της εταιρίας ξεπερνά τα 52 εκατομμύρια.
Η έκθεση των ορκωτών
Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στην έκθεση επισκόπησης του Ορκωτού-Λογιστή αναφέρεται το εξής: Η Εταιρία και ο Όμιλος εμφανίζουν συνεχόμενες ζημιές μεγάλου ύψους από τη χρήση 2009 (αρνητικό EBITDA) καθώς και αρνητικές ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες. Αυτές οι συνθήκες υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας που μπορεί να εγείρει σημαντική αμφιβολία για την ικανότητα της Εταιρίας και του Ομίλου να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους.
Υπό επιτήρηση
Η εταιρεία βρίσκεται στην κατηγορία της επιτήρησης από τις 8 Απριλίου 2011, καθώς, βάσει των στοιχείων της 31.12.2010, οι ζημίες μετά φόρων υπερέβησαν το 30% της καθαρής θέσης της. Σε σχετικ΄λη χρηματιστηριακή ανακοίνωση τονίζει ότι «για την αντιμετώπιση του ανωτέρου θέματος και επειδή η κρίση στον κλάδο μας συνεχίζεται, ήδη η Εταιρεία προέβη σε μείωση προσωπικού, με συνέπεια τη μείωση του αντίστοιχου κόστους, όπως επίσης μείωσε τα υπόλοιπα λειτουργικά της έξοδα. Η προσπάθεια της Διοίκησης προς αυτή την κατεύθυνση μείωσης ή συγκράτησης των λειτουργικών εξόδων συνεχίζεται και στη χρήση 2011».
Στο «κόκκινο» το Mega
Στην ίδια δεινή θέση ωστόσο δείχνει να βρίσκεται και ο κατά κοινή ομολογία πρωταθλητής του τηλεοπτικού τοπίου ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ η εταιρία δηλαδή που διαχειρίζεται το MEGA. Η καθαρή της θέση υποχώρησε στα 61.897.000,00 εκατομμύρια ευρώ από 99.627.000,00 το 2011, οι μετοχές της επίσης βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε πάνω από 16 εκατομμύρια μέσα σε ένα χρόνο και οι ζημιές εκτοξεύτηκαν στα 10 εκατομμύρια ευρώ.
Οι σκέψεις των Βαρόνων
Όσοι γνωρίζουν τα πράγματα λένε ότι η εταιρία θα αντιμετωπίσει σοβαρό ταμειακό πρόβλημα καθώς αφενός οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν το MEGA και αφετέρου οι μέτοχοι Βαρδινογιάννης Μπόμπολας και Ψυχάρης αδυνατούν να βρουν μια κοινή γραμμή, περιμένοντας στη γωνία για την απορρόφηση περαιτέρω μεριδίων που θα τους εξασφαλίζουν τον απόλυτο έλεγχο του καναλιού.
Αισιοδοξία σε «Καθημερινή» και « Ναυτεμπορική»
Αντίθετα αντοχές στην συγκεκριμένη συγκυρία δείχνουν να έχουν η Καθημερινή και κυρίως η Ναυτεμπορική( η μοναδική εταιρία που εμφανίζει κέρδη), καθώς τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι θα αντέξουν περισσότερο από τις παραπάνω, αν και με σημαντικές πληγές στον τζίρο και τα κέρδη.
Δεν έχουν βάλει λεφτά
Από τους ισολογισμούς προκύπτει ότι οι μεγαλομέτοχοι των Συγκροτημάτων δεν έχουν βάλει το χέρι στην τσέπη, από τη στιγμή που το μετοχικό κεφάλαιο, παραμένει αμετάβλητο. Αυτό, πρακτικά, σημαίνει ότι συντηρούνται με δανικά.
Για να ξέρετε αργά ή γρήγορα ΔΟΛ και Πήγασος θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: