4 Νοεμβρίου 2011

Π. Τατούλης: Αν η χώρα καταρρεύσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας

«Το υπάρχον πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει την οικονομική και πολιτική κατάσταση στη χώρα, εφόσον αυτό το δημιούργησε και μάλιστα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις σημερινές» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης προς τους εκπροσώπους της Γενικής Τράπεζας, με τους οποίους είχε συνάντηση εργασίας της Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011, ενώ πρόσθεσε ότι «ακόμα δεν έχουν πλήρως αποτυπώσει το πρόβλημα και πρέπει να αλλάξουν πλήρως κατεύθυνση».

Ο κ. Τατούλης έκανε επίσης λόγο για αποδιοργάνωση της παραγωγικής βάσης της Ελλάδας και τόνισε ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, με τις προσωπικές ευθύνες που έχει, δεν μπορεί να χειριστεί το πρόβλημα. Σύμφωνα με την εκτίμησή του Περιφερειάρχη, η πολιτική κατάσταση της χώρας το τελευταίο χρονικό διάστημα επηρεάζει ολόκληρη την Ευρώπη. «Ο βήχας της Αθήνας σημαίνει μεγάλη καμπάνα για τα χρηματιστήρια της Ευρώπης», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Τατούλης επανέλαβε τη διατυπωμένη εδώ και χρόνια άποψή του για τη στρέβλωση της Ελληνικής οικονομίας, χαρακτηρίζοντάς την τη «μοναδική κομμουνιστική οικονομία  στο διεθνές πολιτικό πεδίο».
Ο Περιφερειάρχης κάλεσε τη Γενική Τράπεζα να στρέψει το ενδιαφέρον της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις Περιφέρειες γενικότερα, μακριά από την παθογένεια της Αθήνας. «Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου επικρατεί ένα νέο μοντέλο σκέψης, σύμφωνα με το οποίο μοχλεύεται οποιαδήποτε δραστηριότητα που αφορά το ΕΣΠΑ» δήλωσε ο κ. Τατούλης. Αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι η απορροφητικότητα του προγράμματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου έχει πολύ καλή πορεία και για το λόγο αυτό έχουν εξασφαλιστεί πλέον της πρόβλεψης ακόμα 250 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία σε συνδυασμό με τη λογική της αυτοχρηματοδότησης και των fast track επενδύσεων δημιουργούν εξαιρετικά ευοίωνες προοπτικές για την ανάπτυξή της.
Ο κ. Τατούλης κάλεσε σε συνεργασία τις τράπεζες προκειμένου να δημιουργηθεί αφενός ένας εγγυοδοτικός χρηματοπιστωτικός μηχανισμός, μιας κοινοπραξίας τραπεζών δηλαδή, με βάση τα ακίνητα της Περιφέρειας για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος για προσέλκυση επενδύσεων και αφετέρου να υποστηριχθεί ο πρωτογενής τομέας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Με το νέο ειδικό αναπτυξιακό νόμο μάλιστα προβλέπεται η κατά 80 % χρηματοδότηση του τομέα της αγροτικής οικονομίας.
Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε τέλος τη βεβαιότητα ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τη δημιουργία του χρηματοπιστωτικού εγγυοδοτικού μηχανισμού θα περιορίσει το επιχειρηματικό ρίσκο των επενδύσεων δημιουργώντας τις απαραίτητες ασφαλείς συνθήκες και κατ’ αυτό τον τρόπο θα «φύγει μπροστά» όσον αφορά την ανάπτυξή της αποτελώντας παράλληλα τον πιλότο και για τις άλλες Περιφέρειες της χώρας.    
Αναφορικά με το συγκεκριμένο πολιτικό ζήτημα των τελευταίων ημερών ο κ. Τατούλης δήλωσε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης διαιωνίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο την αβεβαιότητα του πολιτικού σκηνικού της χώρας. «Το βασικό πρόβλημα της χώρας είναι η εικόνα σύγχυσης προς το εξωτερικό, η οποία όμως αποτελεί και αποτύπωση της υφιστάμενης πολιτικής κατάστασης της Ελλάδας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης.
Όσον αφορά την οικονομική εξασφάλιση της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στη δημιουργία Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, άποψη η οποία έχει τύχει θετικής ανταπόκρισης και ήδη επεξεργάζονται ανάλογα σχέδια από τον κ. Όλι Ρεν και κ. Σόιμπλε. «Μετά την αυτόνομη παρέμβασή μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αν η χώρα καταρρεύσει η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τα προβλήματα ρευστότητας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τατούλης αντιπαρέβαλε τη σταθερότητα και αξιοπιστία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την ανασφάλεια που προκαλείται από την αστάθεια του κεντρικού πολιτικού σκηνικού και τις επιπτώσεις που έχει στο ύψος και την ποιότητα των επενδύσεων. Χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης ανέφερε τη βελτίωση των εξαγωγικών δραστηριοτήτων στο ύψος του 38,5 % για την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 15 % περίπου πάνω από το μέσο όρο της χώρας και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης.
Αναφερόμενος στη στρατηγική γεωγραφική θέση της Πελοποννήσου, τη χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικό σταθμό στο χώρο της Μεσογείου, η οποία διαχρονικά, αλλά ιδίως αυτή τη χρονική περίοδο αποτελεί κέντρο των εξελίξεων με τις ανακατατάξεις που υφίστανται στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Τατούλης έκανε τέλος αναφορά και στην επικείμενη επίσκεψη Κορεατών επενδυτών με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Πελοποννήσου στους τομείς της αγροτικής οικονομίας, της κτηνοτροφίας, της ενέργειας και των σκουπιδιών. Υπάρχουν σχέδια μάλιστα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη για τη δημιουργία Ελληνοκορεατικού βιοτεχνικού πάρκου για την πιστοποίηση των Κορεατικών καινοτομιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Παρόντες στη σύσκεψη από την Γενική Τράπεζα οι κ.κ. Francois Turcot Διευθύνων Σύμβουλος, Μπουραντάνης Παναγιώτης Διευθυντής Γενικής Τράπεζας Τρίπολης, Κων/νος Χριστοδούλου Επικεφαλής Δικτύων Διανομής & Εξυπηρέτησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: