30 Νοεμβρίου 2011

Ένα βραβείο για την Λάρα Γερουλάνου...

Η σύζυγός του Παύλου Γερουλάνου, διευθύνουσα σύμβουλος των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς, τιμήθηκε με το βραβείο επιχειρηματικότητας Κούρος, αν και ο συζυγός της κατηγορείται για οικογενειακή μεροληψία. Ιδού το γιατί… 
Μέσα στον ορυμαγδό της κρίσης, λίγοι πρόσεξαν ότι πριν μερικές ημέρες απονεμήθηκαν τα Βραβεία Κούρος 2011, που αθλοθέτησε για 17η χρονιά η Λέσχη Επιχειρηματικότητας. Ακόμη λιγότεροι πρόσεξαν ότι το βραβείο Επίδοσης στον Διεθνή Οικονομικό Στίβο απονεμήθηκε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θεόδωρο Πάγκαλο στη Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου, διευθύνουσα σύμβουλο, Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς Α.Ε. και σύζυγο του Παύλου Γερουλάνου. 


Η κυρία Λάρα Μπαράζι - Γερουλάνου, παραμένει μάλλον άγνωστη στα ελληνικά πράγματα, αν και διευθύνει εδώ και 13 χρόνια την πιο ιστορική εταιρεία του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, τα Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς της οικογενείας Γερουλάνου. 

Από την περίοδο που ο σύζυγός της ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού στην κυβέρνηση Παπανδρέου τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν επάνω της για ένα διάστημα, κάτι που οδήγησε και τον σύζυγός (από τα βασικά στελέχη της Κυβέρνησης, τότε) να παραιτηθεί από τη θέση του αντιπροέδρου του Συνδέσμου Θαλασσοκαλλιεργειών Ελλάδος (ΣΕΘ). Όπως έλεγε τότε η ίδια… δεν επιθυμεί για λόγους δεοντολογίας να διαπραγματεύεται κλαδικά θέματα που αφορούν την οικογενειακή επιχείρηση με κυβερνητικούς παράγοντες. Νέα ήθη και νέες αντιλήψεις λοιπόν από μια κυρία η οποία έδωσε νόημα στη ρήση ότι η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο πρέπει να είναι αλλά και να φαίνεται τίμια.  

Στο «τιμόνι» μιας ιστορικής εταιρείας

Γεννημένη στο Λονδίνο, με καταγωγή από τη Συρία και τη Σαουδική Αραβία και με σπουδές στα οικονομικά στο Columbia της Νέας Υόρκης και στο Harvard της Μασαχουσέτης, η κυρία Γερουλάνου έχει ένα βιογραφικό που θα της επέτρεπε να διαπρέψει άνετα στον παγκόσμιο επιχειρηματικό στίβο. Ωστόσο η ίδια επέλεξε να βουτήξει στα βαθιά, να αναλάβει τα ηνία της οικογενειακής εταιρείας του πεθερού της Μαρίνου Γερουλάνου και να τα βάλει με τα «μεγάλα ψάρια» του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών. Η είσοδος της Λάρα Γερουλάνου το 1998 στην επιχείρηση, σηματοδότησε αλλαγή πλεύσης για την εταιρεία, η οποία σήμερα αποτελεί την μοναδική μονάδα στην Ελλάδα που παράγει βιολογική τσιπούρα και λαβράκι με τις προδιαγραφές της Naturland Γερμανίας.
Τι ήταν όμως αυτό που ώθησε τη μικρομεσαία, με βάση την παραγωγική της δυναμικότητα, εταιρία να δημιουργήσει βιολογικά ψάρια;

Γιατί δεν ακολούθησε την πεπατημένη του κλάδου, που θέλει μέγεθος, συνένωση δυνάμεων και επενδύσεις στο εξωτερικό; Αλήθεια πόσο... σίγουροι είναι σήμερα οι άνθρωποι που την τρέχουν ότι το εγχείρημα - στοίχημα, ή όπως αλλιώς θέλετε να το ονομάσετε, θα πετύχει;

Η Λάρα Μπαράζι Γερουλάνου, πιστεύει ότι το στοίχημα είναι όντως μεγάλο. Σημειώνει ωστόσο ότι η στόχευση της εταιρίας είναι να καταστεί η boutique του κλάδου, παράγοντας και διαθέτοντας premium branded προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και βιολογικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Εύκολο να το λες δύσκολο να το κάνεις, θα σκεφτούν οι περισσότεροι, τη στιγμή μάλιστα που τα κόστη τρέχουν, οι τιμές ανεβοκατεβαίνουν και η αβεβαιότητα υπάρχει για το εάν οι καταναλωτές είναι έτοιμοι να αγοράσουν βιολογικό ψάρι. 

Η κυρία Γερουλάνου συμφωνεί ότι από τη θεωρία και τις έρευνες καταναλωτή που έχουν γίνει, όπου φαίνεται ότι υπάρχει αποδοχή του βιολογικού ψαριού, μέχρι την πράξη και το ταμείο ο δρόμος είναι μεγάλος. Τα νούμερα όμως τη δικαιώνουν. Και η καλή... ψαριά της αποτυπώνεται με τον καλύτερο τρόπο στην πορεία των οικονομικών μεγεθών της εταιρίας τα τελευταία χρόνια. Από ζημίες 1,1 εκατ. ευρώ το 2005, η εταιρία πέρασε στην κερδοφορία το 2006 εμφανίζοντας κέρδη προ φόρων 90 χιλ. ευρώ, ενώ το 2008 ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε σε 16,7 εκατ. ευρώ, και τα κέρδη έφθασαν τις 500.000 ευρώ.

Σήμερα η εταιρεία παράγει περισσότερα από 5 εκατ. ιχθύδια και γόνους και πάνω από 2.500 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού. Το 80% περίπου της παραγωγής των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς εξάγεται, με κύριο προορισμό χώρες της Δυτικής Ευρώπης, απ' όπου και προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος του κύκλου εργασιών της εταιρείας.  

Και πριν την κυρία Λάρα πάντως, οι Γερουλάνοι, ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησαν να καλλιεργούν... ψάρια στην Ελλάδα. Η Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς ιδρύθηκε το 1981 από τον Μαρίνο Γερουλάνο, πατέρα του Παύλου, με συνέταιρο τον Αλέξανδρο Ρωμάνο.
Ήταν η πρώτη, ή από τις πρώτες, εταιρείες που επιδοτήθηκαν από τα κονδύλια της τότε ΕΟΚ, σημερινής Ε.Ε., για να καλλιεργήσει ψάρια, ενώ ήταν από τους πρώτους οι οποίοι ένιωσαν στο πετσί τους τη θηλιά του υπερδανεισμού. Αλλά δεν το έβαλαν κάτω.

Αντιθέτως, έβαλαν περί τα 10 εκατ. ευρώ προκειμένου να επανακτήσουν τον έλεγχο της εταιρίας που ίδρυσαν το 1981 κα να επενδύσουν εκ νέου στην έρευνα. Οι επενδύσεις, οι οποίες εστιάστηκαν στη δημιουργία επώνυμου ποιοτικού προϊόντος, οδήγησαν και πάλι την εταιρία να κατακτήσει ακόμη μια πρωτιά... Έγινε η πρώτη εταιρία που έστειλε εν έτη 1998 επώνυμο ψάρι ιχθυοτροφείου στην αλυσίδα ΜΕΤΡΟ στη Γαλλία, ενώ είναι και η πρώτη εταιρία του κλάδου που πιστοποιήθηκε κατά ISO.

Στο στόχαστρο η απόφαση
 

Όλα αυτά βέβαια δεν απέτρεψαν τις πρόσφατες καταγγελίες σε βάρος του Παύλου Γερουλάνου  σε ό,τι αφορά το ειδικό χωροταξικό για τις υδατοκαλλιέργειες, που επιτρέπει τη δημιουργία εγκαταστάσεων-μαμούθ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την υποβάθμιση των υδάτινων οικοσυστημάτων. Η ιστορία πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις, αφού, σύμφωνα με πληροφορίες, για το θέμα αυτό υπέβαλε την παραίτησή του (δεν έγινε δεκτή) ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ), Λουδοβίκος Βασενχόφεν, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ,.

Όπως είχε γράψει την περίοδο εκείνη (Οκτώβριος) η «Ελευθεροτυπία», «την Κοινή Υπουργική Απόφαση υπογράφει ως πρώτος τη τάξει ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αλλά τη συνυπογράφει μάλιστα και ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλος Γερουλάνος. Συμπτωματικό;»…

Μάλλον όχι αφού η Λάρα Μπαράζι-Γερουλάνου είναι, διευθύνουσα σύμβουλος στην οικογενειακή επιχείρηση, άφησε να εννοηθεί η εφημερίδα σημειώνοντας και το σχόλιο του βουλευτή της Ν.Δ., Κώστα Μαρκόπουλου: «Η αλληλουχία υπογραφής και δημοσίευσης την ίδια μέρα παραβιάζει κατάφωρα κανόνες διαφάνειας, πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας και δείχνει ότι περισσότερο τους ενδιαφέρει η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων, παρά η ουσία της ορθολογικής ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών. Θυσίασαν δεκάδες άκρως τουριστικές περιοχές, για να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους. Και προς μεγάλη μου έκπληξη, το υπογράφει και ο υπουργός Τουρισμού αυτό!».

Η εφημερίδα κατέγραψε και τις αντιδράσεις των κατοίκων: «Έξαλλοι πάντως είναι γενικά οι κάτοικοι στην Καρυστία Ευβοίας διότι, όπως σημειώνουν, κάποιοι έχουν βάλει στο μάτι την περιοχή τους και πάνε να χωροθετήσουν εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών-μαμούθ. Το υπουργείο Περιβάλλοντος το διέψευσε χθες, σημειώνοντας ότι ο Ευβοϊκός είναι σχεδόν κορεσμένος για νέες μονάδες».

Τα συμπεράσματα δικά σας…


Γιώργος Παλαιολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια: