30 Νοεμβρίου 2011

Έλληνες βουλευτές με καταθέσεις στην Ελβετία;



Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο πολιτικό σύστημα, η καταγγελία για απροθυμία να πέσει φως στις ελληνικές καταθέσεις στην Ελβετία επειδή καταθέτες είναι και Έλληνες βουλευτές. Ήδη ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μ. Καρχιμάκης, ζήτησε να διασταυρωθούν τα ονόματα των βουλευτών, οι οποίοι πιθανόν έχουν λογαριασμούς.
Για το ίδιο θέμα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής είχε, ο γραμματέας της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος. Αιχμηρός εμφανίστηκε και ο Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος ζήτησε παρέμβαση του προεδρείου της Βουλής. Από συνεργάτες του προέδρου της Βουλής έγινε γνωστό ότι ο κ. Πετσάλνικος έχει ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Ζησιάδη, ενώ έχει ζητήσει από τον Ευ. Βενιζέλο να παραδοθεί κάθε στοιχείο που να αφορά τραπεζικό λογαριασμό πολιτικών προσώπων στο εξωτερικό.

Πλήρη έρευνα και σε βάθος χρόνου, ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο τον οποίο επισκέφθηκε, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Βασίλης Έξαρχος, για το θέμα των καταγγελιών περί καταθέσεων ελλήνων βουλευτών στην Ελβετία, που ξεκίνησε με τις δηλώσεις του ομογενούς βουλευτή της Ελβετίας Ιωσήφ Ζησιάδη.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Έξαρχος διαβεβαίωσε για τη βούληση των βουλευτών του κόμματός του να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, στο πλαίσιο της αρχής «φως σε όλα, φως για όλους», προκειμένου, όπως τόνισε, «να μην μείνουν σκιές πάνω απ’ τον πολιτικό κόσμο της χώρας». Θεώρησε δε ως θετική τη συγκυρία, δεδομένων των διαβουλεύσεων της ελληνικής και της ελβετικής πλευράς για την φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων σε ελβετικές τράπεζες.

Δήλωση Ευ. Βενιζέλου
Με αφορμή σχετικά δημοσιογραφικά σχόλια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ένα από τα πιο προσφιλή θέματα των συζητήσεων σχετικά με το μέγεθος της ελληνικής φοροδιαφυγής και παραοικονομίας είναι, δεκαετίες τώρα, οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία.
Είναι παράδοξο το θέμα αυτό να επανέρχεται τώρα, με την μορφή αποριών ή σχολίων, όταν έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η Ελλάδα έχει συμφωνήσει με την Ελβετία να υπογράψει σύμβαση, κατά τα πρότυπα των συμβάσεων που έχουν ήδη υπογράψει η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Για το θέμα αυτό το Υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συνεννοηθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που διατηρεί μια σειρά από επιφυλάξεις για τέτοιου είδους συμβάσεις, εξηγώντας ότι αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για τα ελληνικά δεδομένα.
Μ. Καρχιμάκης: Να διασταυρωθούν τα ονόματα βουλευτών
Την ανάγκη υποβολής αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων βουλευτών και πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της χώρας αυτής προέβαλε με δήλωσή του ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με φερόμενες καταθέσεις Ελλήνων βουλευτών σε ελβετικές τράπεζες, ο κ. Καρχιμάκης επισήμανε ότι στο πλαίσιο συμφωνίας που δρομολόγησε η κυβέρνηση Παπανδρέου με τις Ελβετικές Αρχές προκειμένου να εισπραχθούν διαφεύγοντες φόροι πολλών ετών από ελληνικές καταθέσεις σε ελβετικές τράπεζες, είναι επιτακτικό να υπάρξει, πέραν της διαδικασίας που έχει δρομολογηθεί, υποβολή ειδικού αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές της Ελβετίας ώστε να πραγματοποιηθεί διασταύρωση μεταξύ των ονομάτων των Ελλήνων βουλευτών και πιθανών λογαριασμών τους σε τράπεζες της χώρας αυτής.
Γ. Γιακουμάτος απειλεί με αγωγές
Με αγωγές σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια προειδοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ, Γερ. Γιακουμάτος, ζητώντας τη διερεύνηση της καταγγελίας για τραπεζικούς λογαριασμούς βουλευτών στην Ελβετία.
«Δεν μπορεί να κηλιδώνονται το όνομά μου και η ελληνική Βουλή. ‘Eχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη από τον Φ.Πετσάλνικο να αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Βουλής τα πόθεν έσχες, αλλά χρονοτριβεί και υποστηρίζει ότι δεν το επιτρέπει η Προστασία Προσωπικών Δεδομένων», ανέφερε ο κ. Γιακουμάτος, υπογραμμίζοντας ότι «αν δεν δείξουμε ποιοι είναι οι κλέφτες, τελειώσαμε. Πρέπει να καθαρίσει ο τόπος, πρέπει να αντιδράσουμε».
Όπως είπε ο κ. Γιακουμάτος στο Βήμα fm, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Βαγγ. Αργύρης, δήλωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα τα στείλει σε ηλεκτρονική μορφή και θα τα αναρτήσει στην ιστοσελίδα της Βουλής. Το θέμα άνοιξε μετά από επιστολή των βουλευτών της ΝΔ, Τζαβάρα και Γιακουμάτου, προς τον πρόεδρο της Βουλής ύστερα από δημόσιες καταγγελίες Ελληνο-ελβετού βουλευτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: