26 Δεκεμβρίου 2011

Αρίστος μέσω Σταύρου στο Άγιο Όρος...

thumb
Χαράς ευαγγέλια – στην κυριολεξία – για τον πρόεδρο του ΔΟΛ και πρώην διοικητή του Αγίου Όρους Σταύρο Ψυχάρη, αφού ύστερα από 8 περίπου μήνες κυοφορίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διόρισε ως διοικητή της Αθωνικής Πολιτείας έναν άνθρωπό του, που από το 1996 μέχρι το 2004 ήταν το alter ego του, στο Άγιον Όρος, όταν εκείνος ήταν διοικητής και ο Κασμήρογλου αναπληρωτής του.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδόθηκε έπειτα από πρόταση του υπουργού Εξωτερικών και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και μετά από 8 μήνες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, ο πρώην αναπληρωτής διοικητής Αρίστος Κασμήρογλου καλείται να πάρει τη θέση του Γ. Δαλακούρα και να αναλάβει την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους.

Ο Κασμήρογλου, στενός φίλος και συνεργάτης του πρώην διοικητή Σταύρου Ψυχάρη, έχει διατελέσει αναπληρωτής διοικητής στο Άγιον Όρος από το 1996 μέχρι και το 2004 – θα πρέπει να σημειώσουμε ότι πήγε μαζί με τον σημερινό πρόεδρο του ΔΟΛ Σταύρο Ψυχάρη, όταν εκείνος έγινε διοικητής ύστερα από πρόταση του ΥΠΕΞ τον Οκτώβριο του 1996.
Εκείνη την εποχή ξέσπασε σάλος από τον διορισμό του Σταύρου Ψυχάρη, κυρίως όταν αποκαλύφθηκε ότι ο νόμος προέβλεπε αυξημένα τυπικά προσόντα, ενώ εκνεύρισε τους πάντες και η προσπάθεια του Θόδωρου Πάγκαλου να καλύψει τον τότε εκδότη του «Βήματος».
Ο Σταύρος Ψυχάρης έμεινε διοικητής μέχρι το 2001 και βέβαια κινούσε τα νήματα από το παρασκήνιο και από τα γραφεία του ΔΟΛ. Ελάχιστες φορές επισκέφθηκε το Άγιον Όρος, με τον Κασμήρογλου να μένει ως αναπληρωτής του σχεδόν στην Πολιτεία του Άθωνα, να έχει συνεχή επαφή με τα μοναστήρια και φυσικά να λύνει κάθε πρόβλημα που αντιμετώπιζαν οι μονές στη συνεχή και τεράστια τότε χρηματοδότησή τους από τα κοινοτικά και εθνικά κονδύλια, προκειμένου τα μοναστήρια να αναστηλωθούν.
Οι συνεχείς επαφές του Κασμήρογλου με τον Ψυχάρη και του εκδότη του ΔΟΛ με τον Πάχτα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και τον Λαλιώτη στο ΥΠΕΧΩΔΕ δημιούργησαν ένα κλίμα ευφορίας στη μοναστική κοινότητα και μια απίστευτη αποδοχή του Ψυχάρη μεταξύ των μοναχών και των μοναστηριών, που υπό το άγρυπνο βλέμμα του Πατριαρχείου έβλεπαν τον Άθωνα να σφύζει από ζωή...
Πάντως θα πρέπει να πούμε ότι εδώ και αρκετό καιρό – από τον περασμένο Οκτώβριο – ειδικά στο Διαδίκτυο ήλθαν στην επιφάνεια πολλές αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τον επαναδιορισμό του Ψυχάρη ως διοικητή του Αγίου Όρους... Δεν είναι λίγα τα blogs κυρίως θρησκευόμενων – φανατικών και μη – που εκδήλωσαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο της επιστροφής του προέδρου του ΔΟΛ.
Είναι άγνωστο σήμερα μετά τον διορισμό του Κασμήρογλου ποιες θα είναι οι αντιδράσεις. Είναι άγνωστο τι ακριβώς επιθυμούσε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι άγνωστο τι λένε οι Μονές του Αγίου Όρους... Είναι βέβαιο ότι υπάρχουν μονές και μοναχοί που δεν βλέπουν με καλό μάτι την παρουσία του Κασμήρογλου στο τιμόνι της πολιτικής διοίκησης του Αγίου Όρους. Είναι γνωστό ότι ο τότε αναπληρωτής του Ψυχάρη αλλά και αργότερα, όταν ο εκδότης του «Βήματος» είχε αποχωρήσει, με φανατισμό είχε προσπαθήσει να θέσει εκτός Αγίου Όρους τους έγκλειστούς ζηλωτές της Μονής Εσφιγμένου.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι ύστερα από οκτώ χρόνια παρουσίας στη θέση αυτή του Κασμήρογλου θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί ένα πρόσωπο που θα δώσει νέο πνεύμα και νέα πνοή στις σχέσεις των Αγιορειτών με την ελληνική πολιτεία.
Άλλωστε, αν κάτι σοβαρό καταλογίζουν και στον Κασμήρογλου αλλά και τον ισχυρό άνδρα του ΔΟΛ κατά τη διάρκεια της θητείας τους, είναι ότι καλόμαθαν του καλόγερους στην οικονομική άνεση των «κοσμικών» επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων, αλλά και γιατί δεν έβαλαν φρένο στις υλικές αλλά και στις επιχειρηματικές επιδιώξεις ορισμένων μονών και μοναχών, όπως του Βατοπεδίου...
Είναι κάτι που έπρεπε να είχαν κάνει εφαρμόζοντας τον νόμο για την πολιτική διοίκηση του Αγίου Όρους, «τον νόμο 1198/1981 περί ρυθμίσεων θεμάτων αναγομένων στην εκτός Άθω ακινήτου περιουσίας του Αγίου Όρους», που σαφέστατα προβλέπει ότι «η εκποίηση και η ανταλλαγή ακινήτων πρέπει να εγκριθούν από τη διοίκηση του Αγίου Όρους». Κάτι που είναι βέβαιο ότι δεν έγινε στην περίοδο 1996-2004, όταν άρχισαν να διατυπώνονται και δικαστικά τα αιτήματα της Μονής Βατοπεδίου και του Εφραίμ για τη λίμνη Βιστωνίδα.
 http://topontiki.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: