2 Φεβρουαρίου 2012

Κούρεμα εως και 75%;


Εξετάζεται μείωση και στα επιτόκια του πρώτου πακέτου διάσωσης; 

Στις διαφορές ΔΝΤ-Γερμανίας ''κολλάει'' η συμφωνία για το κούρεμα μεταδίδει η Wall Street Journal, μαζί με γερμανικά παράπονα για παραγκωνισμό! Στην Αθήνα το αφεντικό της Deutsche Bank.Στελέχη της κυβέρνησης Μέρκελ διαρρέουν πως στο παρά πέντε έπεσε μία νέα πρόταση ώστε να πέσει το ελληνικό χρέος σε βιώσιμα ποσοστά το 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Βερολίνο, συζητείται και το κούρεμα των ομολόγων που έχει αγοράσει φθηνότερα από την ονομαστική τους αξία η ΕΚΤ και να καλύψει μέρος της τρύπας το ευρωπαικό ταμείο EFSF, μειώνοντας τα επιτόκια των δανείων που θα δώσει στην Ελλάδα με το νέο πακέτο.Υπολογίζεται μάλιστα πως με αυτούς τους συνδυασμούς το πραγματικό ύψος του κουρέματος θα φτάσει το 75%.
Ακόμα και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank, Josef Ackermann, που έρχεται στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο για διαπραγματεύσεις, εκτιμά πως το ποσοστό του κουρέματος θα είναι πάνω από 70%.

Η ανάγκη να βρεθούν τα χρήματα που λείπουν ώστε να γίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος από το 2020 πιθανότατα οδηγεί και σε νέα μείωση του επιτοκίου στο πρώτο δάνειο διάσωσης των 110 δις ευρώ.
Την πληροφορία αυτή μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Dow Jones Newswires, επικαλούμενο υψηλόβαθμους αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Πιο συγκεκριμένα εξετάζεται να πληρώσει η Ελλάδα μειωμένο επιτόκιο στο ποσό των 80 δις ευρώ που ''έχει λαμβάνειν'' εως το 2013.

Την ίδια ώρα η Wall Street Journal αναφέρει πως η ανακοίνωση της συμφωνίας για τη μείωση του ελληνικού χρέους κολλάει στις διαφορές μεταξύ 2 τεράστιων ''παικτών'', του ΔΝΤ και της Γερμανίας.
Ανώνυμα παράγοντες της διαπραγμάτευσης διαρρέεουν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, πως το deal θα έκλεινε ακόμα και σε δευτερόλεπτα εαν οι δύο πλευρές τα έβρισκαν στο κούρεμα και του επίσημου τομέα, δηλαδή της ΕΚΤ και των ευρωπαικών κεντρικών τραπεζών που έχουν ομόλογα.
Το ΔΝΤ πιέζει αφόρητα σε αυτήν την κατεύθυνση και η Γερμανία αντιστέκεται σθεναρά αντιπροτείνοντας τα χρήματα που λείπουν να βρεθούν από βιαιότερη ελληνική λιτότητα.
Ενδεικτική και συνάμα απολαυστική είναι η δήλωση υψηλόβαθμου παράγοντα της αγοράς :''Η Γερμανία αισθάνεται να παραγκωνίζεται από το ΔΝΤ".
Νίκος Κονιτόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: