Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί τελικά στο Eurogroup της Δευτέρας η συμφωνία για το νέο πακέτο διάσωσης, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρεοκοπία και αποχώρηση από την Ευρωζώνη. Τα σενάρια αποχώρησης από το ευρώ εξετάζουν αναλυτές και διεθνείς οίκοι, προβλέποντας ότι η δραχμή θα υποτιμηθεί πάνω από 70%.
Αν η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ, το κοινό νόμισμα θα σημείωνε πτώση κατά 10% έναντι του δολαρίου, ενώ η αστάθεια στις αγορές θα αυξανόταν κατά 25%, σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή στην SunGard, Laurence Wormald. Η Πορτογαλία θα ακολουθούσε με μικρή διαφορά, με περαιτέρω επιπτώσεις στο ευρώ, σημειώνει ο Wormald.
Αν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες τάσσονται υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ - τις περισσότερες φορές τουλάχιστον - πολλοί αναλυτές πιστεύουν πως μια ελληνική έξοδος θα ήταν λιγότερο κρίσιμη μετά και την προσφορά τριετών δανείων από την ΕΚΤ.
''Οσο η κεντρική τράπεζα 'πετάει σωσίβιο' στις τράπεζες, αυτά τα προβλήματα χρέους δεν θα εκραγούν'', δηλώνει χαρακτηριστικά ο Erik Neilsen, της UniCredit. ''Αν η Ελλάδα παραμείνει, κάποια στιγμή και η υπόλοιπη Ευρώπη θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους. Τα μεγέθη παραείναι υψηλά'', υποστηρίζει ο Nielsen.
Ενα από τα βασικά προβλήματα για την ελληνική κοινωνία αποτελούν οι περικοπές σε δημόσιες δαπάνες και συντάξεις. ''Αν αποδειχθεί πως η ευρωζώνη έχει λανθασμένη αντίληψη, ίσως να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα σενάριο τύπου 2009'', προειδοποιεί ο Geoffrey Yu της UBS.Επιπλέον, ο Yu τονίζει πως ''πρέπει να έχει γίνει κατανοητό ως τώρα ότι το μέγεθος για το χρέος στο 120% του ΑΕΠ είναι κάτι που έχει βγάλει το ΔΝΤ τελείως επιφανειακά'', συμπλήρωνοντας πως ένα σχέδιο τύπου Μάρσαλ του αρχικού σχεδιασμού έχει εγκαταλειφθεί τελείως. ''Δεν υπάρχει προς το παρόν κανένα σχέδιο ανάπτυξης για την Ελλάδα, οπότε περιμένουμε περαιτέρω λιτότητα στην πορεία'', επισημαίνει.
Aπό την πλευρά της Nomura προβλέπει υποτίμηση της δραχμής κατά 57,6% έναντι του ευρώ, σε ορίζοντα πενταετίας στο ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης.
Ο ιαπωνικός οίκος σχετικά με την κατάρρευση του ευρώ, έστω και εάν οι αναλυτές του επιμένουν ότι κάτι τέτοιο δεν αποτελεί το κεντρικό τους σενάριο. Εντούτοις, αναγνωρίζουν ότι ο κίνδυνος έχει γίνει πραγματικός τους τελευταίους μήνες, επομένως, το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι επενδυτές είναι να προετοιμάζονται. Όπως εξηγεί η Nomura, η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρωζώνης που εμφανίζει τη σοβαρότερη λανθασμένη μετατόπιση της ισοτιμίας. Συγκεκριμένα, ενώ το ελληνικό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών κυμαινόταν κατά μέσο όρο στο 2,4% του ΑΕΠ πριν από το ευρώ (καικορύφωσε στο 3,8%), στην εποχή του ευρώ κυμάνθηκε στο 9,1% κατά μέσο όρο και κορύφωσε στο 14,6%. Έτσι, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας λόγω της λανθασμένης ισοτιμίας όσο και το πληθωριστικό σοκ που θα προκύψει μετά τη διάλυση του ευρώ, η Nomura υπολογίζει ότι το νέο εθνικό νόμισμα της Ελλάδας θα πρέπει να υποτιμηθεί κατά 57,6%, και να διαμορφωθεί σε ισοτιμία 0,57 δολαρίων. Σύμφωνα με τη Nomura, η δραχμή θα είναι το νόμισμα που θα υποτιμηθεί περισσότερο στη μετά το ευρώ εποχή. Η Πορτογαλία θα πρέπει να υποτιμήσει το νόμισμά της κατά 47,2%, η Ισπανία κατά 35,5%, η Ιρλανδία κατά 28,6% και η Ιταλία κατά 27,3%. Αντίθετα, το νόμισμα της Γερμανία θα ανατιμηθεί κατά 1,3%.
Κατά 85% θα υποτιμηθεί η δραχμή έναντι της στερλίνας, σε περίπτωση που η Ελλάδα βγει από το ευρώ, εκτιμά η ING. Σε σχετική έκθεση της ING, αναλύονται δύο σενάρια διάσπασης της ευρωζώνης, ένα εκ των οποίων είναι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η στερλίνα θα υπερτιμηθεί κατά 25% έναντι του ευρώ, ενώ η νεά δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 85% έναντι της στερλίνας. Βέβαια, η Ελλάδα αντιστοιχεί μόλις στο 0,5% των εξαγωγών της Βρετανίας, αλλά και πάλι, επισημαίνει η έκθεση, μια έξοδος θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στη βρετανική οικονομία, όπως πτώση της ανταγωνιστικότητας, λόγω της υπερτίμησης της στερλίνας, ενώ η αδύναμη ανάπτυξη στην ευρωζώνη θα οδηγούσε σε 10% μείωση στις εξαγωγές της χώρας. Το δεύτερο σενάριο της ING κάνει λόγο για ολοκληρωτική διάσπαση της ευρωζώνης, όπου θα οδηγούσε σε ακόμα μεγαλύτερη υπερτίμηση της στερλίνας έναντι των νέων ευρωπαϊκών νομισμάτων. Η ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε διψήφια ύφεση, με συνέπεια οι βρετανικές εξαγωγές να σημειώσουν πτώση άνω του 25%.
Επιπλέον, οι βρετανικές τράπεζες θα δέχονταν ισχυρό πλήγμα, καθώς ή συνολική έκθεση τους στην ευρωζώνη αγγίζει τα 653 δισ. στερλίνες ή 42% του ΑΕΠ. Με βάση, πάντως, το σενάριο εξόδου μόνο της Ελλάδας, η ζημιά θα ήταν θεωρητικά διαχειρίσιμη καθώς η έκθεση των βρετανικών τραπεζών ανέρχεται σε κάτι λιγότερο από 8 δισ. στερλίνες.
Σύμφωνα με το κεντρικό σενάριο της Citi η ελληνική κυβέρνηση θα επιτύχει μια ελεγχόμενη, αλλά κατά πάσα πιθανότητα αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους. Επίσης, ο οίκος αναμένει και την επίτευξη συμφωνίας για το δεύτερο πακέτο διάσωσης. Επομένως, η Ελλάδα θα αποφύγει την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία στις 20 Μαρτίου, όταν καλείται να αποπληρώσει ομόλογα 14,5 δισ. ευρώ (σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα μπορεί να κάνει χρήση και μίας περιόδου χάριτος επτά ημερών).
Πάντως, στην περίπτωση που το σενάριο του Grexit επιβεβαιωθεί, η Citi προβλέπει ότι η νέα δραχμή θα υποτιμηθεί κατά 50-70% έναντι του ευρώ. Αντίθετα, οι επιπτώσεις έξω από την Ελλάδα δεν θα είναι πολύ μεγάλες. Η μεικτή έκθεση των τραπεζών της Ευρωζώνης στην Ελλάδα έχει μειωθεί στα 83 δισ. ευρώ, ή στο 0,5% του ΑΕΠ της περιοχής.
Το ευρωσύστημα έχει δανείσει 78 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες και ο δανεισμός ELA από την Τράπεζα της Ελλάδος ανέρχεται στα 55 δισ. ευρώ. Η τρόικα έχει εκταμιεύσει 73 δισ. ευρώ από το πρώτο πακέτο δανείων των 110 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ έχει στην κατοχή της ελληνικά κρατικά ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 60 δισ. ευρώ. Το δεύτερο πακέτο διάσωσης εκτιμάται στα 130-145 δισ. ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου