14 Φεβρουαρίου 2012

Καλαμάτα: Στα σκουπίδια αναζητούν φαγητό μόλις τελειώνουν οι Λαικές αγορές

{images:title}

Παραγωγοί:Εδώ παρακαλάμε: ντομάτες, τρία κιλά 1 ευρώ, 4 κιλά 1 ευρώ, φτάνουμε 5 κιλά 1 ευρώ και πάλι ο άλλος δεν ψωνίζει

Οι Μεσσήνιοι αγρότες, παρά τον παγετό που έπληξε τις καλλιέργειες, δεν έχουν αυξήσει τις τιμές. Βλέπουν, ωστόσο, τα προϊόντα τους να μένουν αδιάθετα και μεγάλες ποσότητες να καταλήγουν στα σκουπίδια. Η Αγορά Βιολογικών Προϊόντων, που ξεκίνησε με πολλές υποσχέσεις, πνέει τα λοίσθια. Παρότι έχει γίνει συνείδηση στους πολίτες η ποιότητα των βιολογικών προϊόντων, οι κατά τι υψηλότερες τιμές τους, σε σχέση με τα συμβατικά, τα καθιστούν απλησίαστα.
Σε μια περίοδο που η υγιεινή διατροφή είναι για πολλούς πολυτέλεια, αυξάνουν μέρα με τη μέρα οι Καλαματιανοί που περιμένουν να φύγουν οι παραγωγοί, για να περισυλλέξουν ό,τι μπορούν από τα σκουπίδια.

«Το πράγμα μιλάει από μόνο του. Η αγορά είναι άδεια. Δεν έχει να κάνει με το κρύο. Και καλός όταν είναι ο καιρός, τίποτα δεν κινείται. Ο κόσμος δεν έχει λεφτά», μου λέει ο Γιάννης Αλεξόπουλος, παραγωγός από την Κυπαρισσία στο 'Θάρρος'.
«Η παγωνιά των ημερών, από την άλλη, έχει σαφέστατα επηρεάσει την παραγωγή. Οι αποδόσεις έχουν πέσει, το κοστολόγιο για όλους μας έχει ανέβει, κι όμως οι τιμές είναι ίδιες. Καταλαβαίνουμε ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αγοράσει ακριβότερα προϊόντα και αναγκαστικά έχουμε αναλάβει εμείς το κόστος. Μετά βίας βγαίνουμε οι παραγωγοί. Εγώ έχω θερμοκήπια. Ωστόσο, πουλάω το χειμώνα στις ίδιες τιμές που πουλούσα και το καλοκαίρι. Και πάλι ο κόσμος δεν ψωνίζει. Σε λίγο θα φύγουμε και οι πάγκοι είναι ακόμα γεμάτοι».
«Δυστυχώς», προσθέτει, «πολλά από τα απούλητα προϊόντα καταλήγουν στα σκουπίδια. Οι τιμές που προσφέρουμε είναι όσο χαμηλότερες γίνεται, και πάλι ο κόσμος δε θέλει. Στη Λαϊκή μπορεί να βρει και ποιότητα και τιμές, σε μεγάλη ποικιλία, αλλά κι αυτές ακόμα οι προσφορές δεν είναι ικανές να προσελκύσουν κόσμο. Εδώ παρακαλάμε: ντομάτες, τρία κιλά 1 ευρώ, 4 κιλά 1 ευρώ, φτάνουμε 5 κιλά 1 ευρώ και πάλι ο άλλος δεν ψωνίζει. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις που προτιμά ο άλλος να πάει να πάρει το κουτάκι τον έτοιμο χυμό. Παράλληλα, οι παραγγελίες από τα μαγαζιά είναι πολύ μειωμένες, δεν έχουν δουλειά. Ούτε με τον καιρό έχει να κάνει, ούτε με τις τιμές.
Το πρόβλημα όλων είναι οικονομικό, το πρόβλημα είναι η κρίση».
tharrosnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: