28 Μαρτίου 2012

Στη Βουλή η απόφαση για τις γερμανικές διεκδικήσεις, ύψους 163 δισ.!

Συζητείται στη Βουλή η απόφαση για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το κατοχικό δάνειο, ύψους 163 δισ.!
Το θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, ύψους σχεδόν 163 δισ. ευρώ, συζητείται στη Βουλή, στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων.
Μέχρι στιγμής, δεν φαίνεται να ανταποκρίθηκε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος, στο διακομματικό αίτημα-επιστολή βουλευτών (με πρωτοβουλία του ανεξάρτητου βουλευτή Π. Κουρουμπλή) να παραστεί στη συνεδρίαση ο ίδιος προσκαλώντας και όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να προσδώσουν από κοινού, ειδική βαρύτητα στις αποφάσεις που θα ληφθούν.

Τις κοινοβουλευτικές επιτροπές προβλέπεται να ενημερώσουν οι υπουργοί  Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης,   Εξωτερικών Σταύρος Δήμας και   Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, οι οποίοι θα αναφερθούν στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και το καταναγκαστικό δάνειο.
Υπενθυμίζεται ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση της Βουλής, έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εν γένει νομικοί, εξέθεσαν όλα τα επιχειρήματα για την επιστημονική δυνατότητα της διεκδίκησης.
Οι διεκδικούμενες οφειλές είναι δύο κατηγοριών που «κοστολογήθηκαν» από την Τράπεζα της Ελλάδος:
-Το κατοχικό δάνειο, ύψους 3,5 δισ. δολαρίων του 1938 που σήμερα ανέρχεται σε 54 δισ. ευρώ, χωρίς τους  τόκους.
-Οι επανορθώσεις για τις καταστροφές στις υποδομές κατά τη διάρκεια της κατοχής, ύψους 7,1 δισ. δολαρίων, αγοραστικής αξίας 1938 που υπολογίζονται σε 108,43 δισ. ευρώ χωρίς τους νόμιμους τόκους.
Παρέμβαση ΥΠΕΞ Σ. Δήμα στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων

Παρέμβαση Δήμα: Διατηρείται το δικαίωμα αλλά...
Στην εισήγησή του, που έδωσε στη δημοσιότητα  ο υπουργός Εξωτερικών Στ. Δήμας, αναφέρει μεταξύ άλλων:
«H σημερινή κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί αγγίζει ένα θέμα, αυτό των Γερμανικών αποζημιώσεων, που, πέραν όλων των άλλων πτυχών του, έχει να κάνει με τον τεράστιο αγώνα και της θυσίες του ελληνικού λαού στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διάβασα με προσοχή τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίασης της 20ης Μαρτίου, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, διακεκριμένοι ακαδημαϊκοί και νομικοί, ο Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και, βεβαίως, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, κ. Μανώλης Γλέζος.

Το ευρύτερο θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων ως συνέπεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου - όπως και το κατοχικό δάνειο - απασχολεί από μακρού χρόνου την Ελλάδα και αποτελεί πολυσχιδές ζήτημα με ιστορικές, ανθρωπιστικές, πολιτικές, οικονομικές και νομικές παραμέτρους.

Στο πλαίσιο της σημερινής συνεδρίασης, δίδεται η δυνατότητα στα τρία Υπουργεία που έχουν εμπλοκή στο θέμα, να ενημερώσουν τη Βουλή κατά τομέα αρμοδιότητας. Εγώ από την πλευρά μου, θα σας μιλήσω για τις πολιτικές και διπλωματικές παραμέτρους σε συνάρτηση και με το σχετικό διεθνές δίκαιο, ενώ ο Υπουργός Οικονομικών θα παρουσιάσει τις οικονομικές πτυχές και ο Υπουργός Δικαιοσύνης τη νομική διάσταση.

Όπως επισημάνθηκε και στην προηγούμενη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών, το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παρουσιάζει στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου ιδιαίτερη πολυπλοκότητα. Ως ζήτημα ανθρωπιστικό και ιστορικό όμως, αγγίζει την ψυχή κάθε Έλληνα, γιατί, συν τοις άλλοις, η Ελλάδα στον Πόλεμο πλήρωσε αναλογικά το βαρύτερο τίμημα από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

Η εκκρεμότητα των γερμανικών αποζημιώσεων υφίσταται και διατηρούμε πάντα το δικαίωμα και τις δυνατότητες για τον χειρισμό του, ώστε να έχει τη δέουσα και προσφορότερη κατάληξη για τη χώρα μας. Για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των αξιώσεών της και δεν πρόκειται να το κάνει.

Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος, η Κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να χειρισθεί τα θέματα των γερμανικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου τη στιγμή και με τον τρόπο που θα κρίνει ως καταλληλότερο προς τούτο, λαμβάνοντας υπ' όψιν το σύνολο των παραμέτρων και, βεβαίως, με την κατάλληλη προετοιμασία όλων των πτυχών.

Δεν θα μπω στις λεπτομέρειες της πρόσφατης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου για την υπόθεση των αποζημιώσεων για τα θύματα του Διστόμου, για τις οποίες, ίσως, μπορεί να σας μιλήσει ο κ. Παπαιωάννου, θα συγκρατήσω όμως δύο βασικά σημεία:

1) Η Απόφασή επιβεβαίωσε τον εθιμικό χαρακτήρα και την ισχύ του κανόνα της ετεροδικίας για τη συγκεκριμένη υπόθεση.
2) Το Δικαστήριο, όμως, τόνισε ότι το προνόμιο της ετεροδικίας δεν επηρεάζει το ζήτημα της διεθνούς ευθύνης του ξένου Κράτους σε περίπτωση που έχει διαπράξει εγκλήματα πολέμου.
Η Απόφαση αυτή θα πρέπει να αξιολογηθεί με προσοχή.

Στα 60 χρόνια περίπου που έχουν περάσει από το 1953, όταν υπεγράφη η Συμφωνία του Λονδίνου, που δεν ρύθμισε με οριστικό τρόπο το ζήτημα, η ελληνική πλευρά έχει θέσει κατ' επανάληψη το θέμα προς τη γερμανική και το θέμα παραμένει ανοικτό.

Στο πλαίσιο αυτό, η ενασχόληση του Κοινοβουλίου με το ζήτημα των αποζημιώσεων είναι πολύ χρήσιμη και απαραίτητη, όπως αποδείχθηκε ήδη, από την πρώτη κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών. Στη συνεδρίαση αυτή, νομίζω ότι ήταν κοινή διαπίστωση ότι για τη διαμόρφωση ολοκληρωμένης εικόνας είναι απαραίτητη η περαιτέρω συνολική μελέτη όλων των νομικών, οικονομικών και πολιτικών στοιχείων του ζητήματος και η προσεκτική αξιολόγηση των εκατέρωθεν επιχειρημάτων.

Θα πρέπει λοιπόν να γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια συγκέντρωσης όλων αυτών των στοιχείων που τεκμηριώνουν τα ελληνικά δικαιώματα, είτε αφορούν το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, είτε αφορούν τις επανορθώσεις, είτε αφορούν τις αποζημιώσεις και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών».

Δεν υπάρχουν σχόλια: