Σοκάρουν τα αποτελέσματα  έρευνας 9 μηνών του Συμβουλίου της Ευρώπης,, για τις ανθρώπινες και θεσμικές παραλείψεις που καταδίκασαν στο θάνατο 63 Λίβυους και άλλους αφρικανούς  πρόσφυγες που επέβαιναν σε ένα πλοίο στη Μεσόγειο, του οποίου η τύχη αγνοούνταν για 15 μέρες, τον προηγούμενο Μάιο, όταν γινόταν η επιχείρηση κατά του Καντάφι.
Το Συμβούλιο της Ευρώπης,κατηγορεί ανοικτά το ΝΑΤΟ , πως αδιαφόρησε στις εκτεταμένες εκκλήσεις ακυβέρνητου σκάφους στο οποίο επέβαιναν 72 Λίβυοι,  με αποτέλεσμα το πλοίο να βυθιστεί και οι άνθρωποι να χάσουν την ζωή τους 63  ‘ανθρωποι ( μεταξυ τους και 2 μωρα)  – οι 9  σώθηκαν.
Παρά τους αρχικούς ισχυρισμούς του ΝΑΤΟ πως κανένα από τα πλοία του δεν έλαβε σήμα κινδύνου σχετικά με το μεταναστευτικό σκάφος, η έκθεση αποκαλύπτει πως οι κλήσεις κινδύνου όντως έγιναν από το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης (MRCC), στη Ρώμη και η διάσωση θα ήταν εύκολη με την βοήθεια της Ισπανικής φρεγάτας Mendez Nunez (φωτογραφία κάτω) που βρισκόταν κοντά στο σημείο και ήταν εξοπλισμένη με ελικόπτερα.
Επίσης σύμφωνα με την έκθεση άλλο ένα ιταλικό αυτή τη φορά, πολεμικό πλοίο  Borsini, που δεν βρισκόταν υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ ήταν κοντά στο σκάφος που μετέφερε τους μετανάστες όταν έγινε η κλήση κινδύνου. Τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία, των οποίων τις σημαίες έφεραν η φρεγάτα και το πολεμικό Borsini εγκαλούνται στην έκθεση από τον εισηγητή.
Επίσης αναφέρεται οτι δεν οργανώθηκε επιχείρηση διάσωσης από καμία γειτονική χώρα, δηλαδή την Ιταλία ή την Μάλτα και τονιζεται πως υπήρχαν πολλές ευκαιρίες προκειμένου να σωθούν οι μετανάστες αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε κανένας.
Λίγο μετά την φυγή τους από τη Λιβύη τα καύσιμα τελείωσαν και το σκάφος έμεινε ακυβέρνητο. Οι μετανάστες ειδοποίησαν έναν ιερέα από την Ερυθραία που ζει στην Ιταλία, που με τη σειρά του ειδοποίησε την ιταλική ακτοφυλακή.Το ΝΑΤΟ που επόπτευε την περιοχή, η οποία ήταν πολεμική ζώνη, έστειλε μόνο ένα ελικόπτερο με ελάχιστες προμήθειες και ύστερα αδιαφόρησε.
Δύο αλιευτικά αγνόησαν τα SOS και, δέκα μέρες αργότερα και ενώ είχαν πεθάνει δεκάδες επιβαίνοντες, ένα πολεμικό προσπέρασε το σκάφος χωρίς να ενδιαφερθεί..
Ο 24χρονος Αιθίοπας επιζών, Αμπού Κούρκε Κεμπάτο δήλωσε πως ελπίζει η έκθεση να πιέσει το ΝΑΤΟ και την ευρωπαϊκή κοινότητα να αποκαλύψουν γιατί αφέθηκαν να πεθάνουν τόσοι πολλοί από τους φίλους του, δηλώνοντας: «Κάθε βράδυ ξαναζώ τη πείνα, τη δίψα και το »θάνατο» από την αρχή. Αυτές οι δυνάμεις που ήξεραν ότι χρειαζόμασταν βοήθεια δεν έκαναν τίποτα. Πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη».
Τ ο ΝΑΤΟ  πάντως  ισχυρίζεται ότι διαβίβασε το σήμα κινδύνου και προέβη σε όλες τις τυπικές διαδικασίες, ο   Υπουργός Αμυνας της Ισπανίας διατείνεται πως το Mendez Nunez  ( φωτογραφια πάνω) δεν έλαβε καμία ειδοποίηση σχετικά με το σκάφος των μεταναστών…
prionokordela