14 Μαρτίου 2012

Στα όπλα η Μάνη για τις ανεμογεννήτριες

Σχόλιο attikanea: Κύριοι της κατοχικής κυβέρνησης, ξέρετε ποιό είναι το ... "παλούκωμα" στη Μάνη;

ΑΥΤΟ! Και μ' "αυτά", που είναι γεμάτη η Μάνη,... παλούκωναν  τους Τούρκους. Λέτε να είναιτυχαίο που δεν μπόρεσαν ΠΟΤΕ να πατήσουν το πόδι τους στη Μάνη, οι Τουρκαλάδες. Πάντως εμείς, σας ενημερώσαμε!!!
Με νέα… Κερατέα απειλούν οι Μανιάτες την κυβέρνηση
 
«Όποιος τολμήσει να βάλει ανεμογεννήτριες στη Μάνη έχει κάνει λάθος. Θα τον παλουκώσουμε πάνω στις ανεμογεννήτριες» δηλώνουν εξοργισμένοι οι Μανιάτες αντιδρώντας στις μεθοδεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου ο οποίος με απόφαση του επιχειρεί να ξεπεράσει την απαγόρευση τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην περιοχή λογω του χαρακτηρισμού της συγκεκριμένης περιοχής σε Natura και Ζώνη Ειδικής Προστασίας. 
Σε πρόσφατη απόφαση του ο κ. Παπακωνσταντίνου δίνει το πράσινο φως για την κατασκευή αιολικών πάρκων στα βουνά της Μάνης αλλά και άλλων προστατευμένων περιοχών, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανεμογεννήτριες που θα τοποθετηθούν θα διαθέτουν… ειδικό ραντάρ που θα τις σταματάει όταν πλησιάζει σμήνος πουλιών.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος παρέλαβε μέσα στο 2010 από γραφείο ειδικών, τη μελέτη αξιολόγησης περιοχών Natura και Ειδικής Προστασίας . Το περιεχόμενο της αναφέρει ότι στην οροσειρά του νοτίου Ταϋγέτου εκεί όπου έχει προβλεφθεί από τις ενδιαφερόμενες εταιρίες ενέργειας να εγκατασταθούν έξι συνολικά αιολικά πάρκα, καταγράφηκαν από τους ορνιθολόγους περί τα 260 είδη πτηνών εκ των οποίων τα 70 μένουν μόνιμα στη περιοχή και αναπαράγονται σε αυτήν.

« Γνωστό σε όλους είναι το περιστατικό του γύπα που χτυπήθηκε από ανεμογεννήτρια στο οροπέδιο του Λέντα στη Κρήτη», αναφέρει στο ΘΕΜΑ ο εκπρόσωπος του Κέντρου Προστασίας Αγρίων Ζώων Πελοποννήσου και Κρήτης, κ. Πέτρος Καπερναράκος, « το οποίο αποδεικνύει ότι τα πουλιά  δεν βλέπουν το κινητό μέρος της ανεμογεννήτριας αλλά μόνο το σταθερό, δηλαδή τον ιστό. Κατά συνέπεια στις μεταναστευτικές περιόδους όπου μεγάλες ομάδες μεταναστευτικών ειδών έρχονται στη συγκεκριμένη περιοχή για να ξεκουραστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους, θα έχουμε πολλές συγκρούσεις πτηνών πάνω στις ανεμογεννήτριες καθώς η τοποθέτηση τους θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της οροσειράς και δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος γι’ αυτά».

 Ο πατήρ Απόστολος ο ιερέας του χωριού Δρύαλος κατοικεί μαζί με την οικογένεια του πάνω σε πέρασμα που οδηγεί στην οροφή της οροσειράς και στα σημεία όπου έχει προβλεφθεί να τοποθετηθεί αριθμός ανεμογεννητριών. « Εμείς ανεβαίνουμε καθημερινά για να φροντίσουμε τα ζώα μας. Κάθε μέρα διαπιστώνουμε ότι το βουνό γκρεμίζεται από την διάβρωση του εδάφους. Αν ανοίξουν οκτώ μέτρα δρόμο που λένε για να περάσουν τα μηχανήματα τους θα καταστραφούν περισσότερα από 100 μέτρα της πλαγιάς πάνω στη προσπάθεια να γίνει η διάνοιξη. Δεν θα τους αφήσουμε να παίξουν με τις ζωές μας».

Με μια αμφιβόλου αποτελέσματος πατέντα αποφάσισε να διασφαλίσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την προστασία της πτηνοπανίδας στην οροσειρά του Νότιου Ταϋγέτου. Πιο συγκεκριμένα με την τοποθέτηση συστήματος ραντάρ μέσα στην τουρμπίνα των ανεμογεννητριών που θα ανιχνεύει την έλευση των πτηνών στα μεταναστευτικά περάσματα.

« Γνωρίζω ότι το συγκεκριμένο σύστημα  έχει εγκατασταθεί στην Ισπανία, όμως μέχρι σήμερα σε κανένα σημείο της δικής μας χώρας και ως εκ τούτου είναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του», αναφέρει στο ΘΕΜΑ η υπεύθυνη θεμάτων πολιτικής περιβάλλοντος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας, κυρία Μαλαμώ Κορμπέτη.

« Αυτό το σύστημα αντιλαμβάνεται όπως υποστηρίζουν οι δημιουργοί του τα σμήνη πουλιών όχι όμως τα μεμονωμένα πτηνά. Γι’ αυτά δεν λύνεται το πρόβλημα της πρόσκρουσης. Εκτός αυτού, η μετανάστευση δεν γίνεται σε σμήνη όπως το έχουν οι κύριοι αυτοί στο μυαλό τους. Επίσης για την ασφαλή λειτουργία των ανεμογεννητριών με τα ραντάρ είναι αναγκαία η παρακολούθηση από ειδικό, γεγονός που δεν εξασφαλίζει η κατασκευαστική εταιρία, ενώ το σταμάτημα των ανεμογεννητριών κατά τις περιόδους μαζικής μετανάστευσης δεν διασφαλίζει την προστασία σημαντικών επιδημητικών ειδών»

 Η Ορνιθολογική Εταιρία θεωρεί την σημαντικότητα της περιοχής τέτοια, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε κανένα αντισταθμιστικό μέτρο δεν κρίνεται κατάλληλο για το συγκεκριμένο έργο.   

Ο εκπρόσωπος Κέντρου Περίθαλψης Αγρίων Ζώων Πελοποννήσου και Κρήτης, κ. Πέτρος Καπερναράκος προσθέτει ότι υπάρχουν ελάχιστες μελέτες για το αυτοματοποιημένο σύστημα παύσης των ανεμογεννητριών και πως αυτές δείχνουν χαμηλά ποσοστά επιτυχίας στη μη πρόσκρουση πτηνών.

« Υποτίθεται πως θα  τοποθετήσουν το ραντάρ μέσα στις ανεμογεννήτριες και αυτό θα δίνει σήμα όταν θα πλησιάζουν τα σμήνη των πουλιών προκειμένου να παύει η λειτουργία τους. Από την εμπειρία μου και απ΄όσα χω δει και μελετήσει το θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο να πετύχει. Από στοιχεία που διαθέτουμε έχει διαπιστωθεί ότι στο πίσω μέρος των ανεμογεννητριών δημιουργείται κατά τη λειτουργία της καθόδου ένα ρεύμα αέρα που έχει ως αποτέλεσμα να τραβάει με ταχύτητα το πτηνό στο έδαφος και αυτό να σκοτώνεται κατά την πρόσκρουση.

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: