16 Μαρτίου 2012

Κέρκυρα:ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΕΡΓ.Α.Κ. ΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΩΦΡΟΝΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Την Τετάρτη 7/3 πραγματοποιήθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΡΓΑΚ με εκπροσώπους του Σωματείου Σωφρονιστικών υπαλλήλων, τον πρόεδρο Βασίλη Μπάκα, τον αντιπρόεδρο Αντώνη Κωστελέτο και άλλους συναδέλφους που ήταν παρόντες. Η ΕΡΓΑΚ  αφού ενημέρωσε τους συναδέλφους για τους λόγους της ίδρυσής της, στα τέλη του Δεκέμβρη του 2011, αναφέρθηκε στις βασικές θέσεις της σχετικά με την ανάγκη ισχυρής και ηχηρής αντίστασης ενάντια στις αντεργατικές πολιτικές και τον ταξικό πόλεμο που γίνεται ενάντια στους εργαζόμενους. Υπογραμμίστηκε η θέση της ΕΡΓΑΚ για την αγωνιστική εργατοϋπαλληλική ενότητα σαν βασική προϋπόθεση των εργατικών διεκδικήσεων και αγώνων και επισημάνθηκε ιδιαίτερα το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και των απολύσεων που πρέπει να αποτελέσει κεντρικό μέτωπο στους εργατικούς λαϊκούς αγώνες.

   Οι συνάδελφοι του σωματείου, παρουσίασαν αναλυτικά τα βασικά κλαδικά και τοπικά προβλήματά τους. Ξεκίνησαν όμως, με μία διαπίστωση ότι και ο κλάδος τους, όπως το σύνολο των εργαζομένων του δημοσίου, παρουσιάζει σημαντική χειροτέρευση σε όλους τους τομείς. Συγκεκριμένα:
1) Έθεσαν το θέμα της περικοπής του επικίνδυνου και ανθυγιεινού επιδόματος. Επίσης αναφέρθηκαν και δήλωσαν ότι «Η Κέρκυρα με το ν.3978/2011 έχασε το τρένο ή μάλλον το πλοίο να οριστεί ως παραμεθόρια περιοχή παρ’ ότι πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου που δυστυχώς ο νομοθέτης δεν είδε ή μάλλον έγινε ντε και καλά για λόγους οικονομικούς ή να το πούμε ακόμα καλύτερα για λόγους επενδυτικούς. Αυτό όμως δεν μας εμποδίζει στο να καταβάλουμε προσπάθεια ώστε να χαρακτηριστεί σε επόμενη ΚΥΑ που προβλέπεται από τον ν.4024/2011 ως απομακρυσμένη Νησιωτική Περιοχή πράγμα που είναι απολύτως αληθές και από την κατηγορία Β προβληματικής περιοχής που ήμασταν να ενταχθεί στο σύνολο του ο Νομός Κέρκυρας σε Α προβληματική περιοχή όπως οι Παξοί και τα Διαπόντια νησιά ( ΦΕΚ 667/Β/11-11-92).»
2) Αναφέρθηκαν στο μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται από την κυβερνητική πολιτική κατάργησης των οργανικών θέσεων. Παγιώνεται έτσι μια επικίνδυνη κατάσταση έλλειψης προσωπικού στις φυλακές, που το ΔΣ εκτιμά ότι είναι της τάξης των 30 ατόμων. Τώρα, το φυλακτικό προσωπικό αποτελείται από 68 εργαζόμενους ενώ παλιότερα ήταν και 100. Επίσης, οι ελλείψεις σε διοικητικό προσωπικό καλύπτονται από το φυλακτικό.
3) Αυτή η πραγματικότητα προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα. Μόνο τα οφειλόμενα ρεπό στους εργαζόμενους ανέρχονται στις 4000! και  εκκρεμούν οφειλόμενες άδειες του 2010 – 11. Επιπλέον, έχει υπάρξει μείωση της νυχτερινής αποζημίωσης κατά 40%   και των νυχτερινών και εξαιρέσιμων περίπου 60%. Το αποτέλεσμα αυτής της συνολικής πολιτικής είναι η πλημελέστερη κάλυψη – φύλαξη των νυχτερινών βαρδιών και των αργιών και μία ευρύτερη δυσχέρεια στα αναγκαία μέτρα ελέγχου του καταστήματος.
4) Οι συνάδελφοι του ΔΣ μίλησαν για καθαρή μείωση του κλαδικού μισθού γύρω στο 50% με πρόβλεψη για επιπλέον επιδείνωση. Κόπηκε εντελώς το κλαδικό επίδομα που αφορούσε αυξημένα μέτρα – στάσεις κλπ που ήταν της τάξης των 110 ευρώ.
Τέλος οι συνάδελφοι του ΔΣ έκανα στην αντιπροσωπεία της ΕΡΓΑΚ αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στις φυλακές της Κέρκυρας και των σοβαρών ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους αλλά  και τους κρατούμενους. Στα κυριότερα από αυτά, επισημαίνουμε ότι, τώρα, το σύνολο των κρατουμένων έχει φθάσει τους 246 ενώ η φυλακή, στην πιο ακραία περίπτωση μπορεί να δεχθεί 200. Το υπόλοιπο των κρατουμένων κοιμούνται στο πάτωμα, σε στρώματα. Αυτή η κατάσταση δημιουργεί σοβαρά θέματα συνθηκών υγιεινής τόσο των κρατουμένων όσο και των υπαλλήλων. Επίσης, αποτελεί αιτία πρόκλησης εντάσεων και βίας που αναπόφευκτα εκφράζονται  κατά του προσωπικού χειροτερεύοντας περισσότερο τις δυσχερείς συνθήκες εργασίας. Ασθένειες κρατουμένων, μολυσματικού και μεταδοτικού χαρακτήρα, συνιστούν κυρίαρχη πραγματικότητα που αυξάνει την επικινδυνότητα της εργασίας (υγείας) των εργαζομένων.          

Δεν υπάρχουν σχόλια: