Αδίστακτη η τρόικα απέναντι στους Έλληνες-Ο μόνος τρόπος να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ είναι να γίνει ακόμα πιο φτωχή!
Η εσωτερική υποτίμηση πρέπει να συνεχιστεί και κανένα σχέδιο Μάρσαλ δεν είναι στα σκαριά. Όσοι περιμένουν χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής αυταπατώνται!
Αυτά σε γενικές γραμμές είπαν οι εκπρόσωποι της τρόικας στο ευρωκοινοβούλιο, που τους κάλεσε για ενημέρωση σε σχέση με την πορεία της Ελλάδας και του προγράμματος που εφαρμόζεται μετά το PSI,.
Την τρόικα εκπροσώπησαν ο Ολι Ρεν, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν, και ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.
Σκληρότερος όλων στις τοποθετήσεις του, ο Γερμανός Γιοργκ Ασμουσεν της ΕΚΤ, ο οποίος είπε ότι «οι Έλληνες θα αναρρώσουν μόνον εφόσον ακούσουν το γιατρό και πάρουν το φάρμακο, έστω κι αν είναι πολύ πικρό».
Η συζήτηση άρχισε με τον κ. Ρεν, ο οποίος μίλησε για κληρονομιά σειράς ετών ανεύθυνων πολιτικών. Αναγνώρισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας, αλλά εκτίμησε ότι θα λόγω του μεγέθους των αλλαγών θα χρειαστεί χρόνος, ώστε να αποδώσουν οι προσαρμογές.
Σύμφωνα με τον κ. Ρεν, η πρωτοφανής οικονομική αλληλεγγύη προς την Ελλάδα (260 δισ. ευρώ από ευρωζώνη και ΔΝΤ και 100 δισ. ευρώ από τον ιδιωτικό τομέα) αποδεικνύει ότι υπάρχει μια ισχυρή πολιτική δέσμευση από τις κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια της ευρωζώνης να παράσχουν το χρόνο και τα μέσα για την αποκατάσταση των ζημιών και να θεραπεύσει τα οικονομικά της προβλήματα.
Επεσήμανε μάλιστα ότι δεν είναι σωστό ούτε δίκαιο να κατηγορούνται για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα εκείνοι που έχουν έρθει για να βοηθήσουν αφού είχε γίνει η ζημιά.
Υπογράμμισε ότι η τρόικα μπορεί να διευκολύνει και να παράσχει τεχνική υποστήριξη, αλλά σε τελική ανάλυση οι ίδιοι οι Έλληνες πρέπει να αναλάβουν δράση για την αναμόρφωση της χώρας τους και να φέρουν και την τελική ευθύνη γι' αυτό.
Αναφέρθηκε, τέλος, στην πρωτοβουλία Μπαρόζο για την ανάπτυξη, αναφέροντας ότι θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα και θα εστιάζεται σε πολύ συγκεκριμένες προσπάθειες για την προώθηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.
- Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, μίλησε κατ' αρχήν για σημαντικά επιτεύγματα στο δημοσιονομικό τομέα, αλλά και μικρότερη πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις.
Αντέκρουσε την άποψη ότι το δεύτερο πρόγραμμα εστιάζει το βάρος του στο δημοσιονομικό τομέα, τονίζοντας ότι προτεραιότητα είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και όχι η αύξηση των φόρων και η περαιτέρω μείωση των συντάξεων. Τόνισε, ωστόσο, ότι κοινωνική υποστήριξη πρέπει να δοθεί μόνο σε όσους έχουν ανάγκη και πως θα πρέπει να πληρώσουν και οι ευκατάστατοι μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Μίλησε για ανάγκη συρρίκνωσης του Δημοσίου, επισημαίνοντας ότι δεν είναι απαραίτητοι όλοι αυτοί οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Δεν υπάρχουν κονδύλια για αύξηση κρατικών δαπανών, πρέπει οι επενδύσεις να διασφαλιστούν από τον ιδιωτικό τομέα, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα έχει φιλόδοξους στόχους για τις ιδιωτικοποιήσεις.
Υποστήριξε ακόμη ότι, παρά το PSI, το χρέος θα παραμείνει υψηλό και για το λόγο αυτό υπάρχουν, όπως είπε, πολύ μικρά περιθώρια για φορολογικές εξαιρέσεις και σημαντικές αλλαγές στο φορολογικό νόμο.
- Ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Γιοργκ Ασμουσεν, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση, πέραν της εφαρμογής του προγράμματος, ενώ εκείνους που υποστηρίζουν μια δημοσιονομική χαλάρωση είπε ότι έχουν ψευδαισθήσεις.
Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές, συντηρείται μόνο από τη βοήθεια, πρέπει να αποκατασταθούν η ανταγωνιστικότητα και τα δημοσιονομικά για να έρθει ανάπτυξη, ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές αρχές αξίζουν την αναγνώριση για τη μείωση του ελλείμματος, ενώ για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είπε ότι η ποιότητά τους δεν ήταν απόλυτα ικανοποιητική.
Μίλησε για ανάγκη μεγαλύτερης εσωτερικής υποτίμησης μέσω της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.
Σύμφωνα με τον κ. Ασμουσεν, η μείωση της απασχόλησης στο Δημόσιο δεν ήταν η επιθυμητή και, σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το μέγεθός του είναι πολύ μεγάλο. Συμφωνεί ότι υπάρχει ανάγκη επενδύσεων, αλλά για επιπλέον δημόσιες επενδύσεις δεν υπάρχουν χρήματα, αποκλείοντας με τον τρόπο αυτό ένα σχέδιο Μάρσαλ, που θα απαιτούσε περισσότερα χρήματα από τους εταίρους και το ΔΝΤ, θεωρώντας ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστικό.
Αναφερόμενος στο δεύτερο πρόγραμμα, είπε ότι χρειάζεται ισχυρή πολιτική βούληση, διότι, εάν δεν εφαρμοστεί 100%, δεν πρόκειται να έχει αποτελέσματα. Θεωρεί ότι εάν εφαρμοστεί πιστά το πρόγραμμα, θα αρχίσει να αποδίδει από του χρόνου και η ανεργία θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014.
newscode
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου