28 Μαρτίου 2012

Θεσσαλονίκη:Στα «χαρακώματα» ΣΑΕ – Μπουτάρης

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ 

Σε σημείο μηδέν βρίσκονται οι σχέσεις προεδρείου ΣΑΕ με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη, λίγα 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του Προεδρείου στη Θεσσαλονίκη και στο χώρο που μέχρι σήμερα στεγάζονται τα γραφεία, στο κτήριο δωρεάς Θωμά Μακρίδη.

Σημείο τριβής μεταξύ του προεδρείου και του κ. Μπουτάρη η εμμονή του τελευταίου να «εξώσει» το ΣΑΕ από το κτίριο στο οποίο, για περίπου 12 χρόνια, στεγάζεται η έδρα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, στη Θεσσαλονίκη. Ο επίτιμος πρόεδρος του ΣΑΕ Άντριου Άθενς ταξίδεψε μέχρι τη συμπρωτεύουσα όπου και την Δευτέρα συνάντησε τον κ. Μπουτάρη σε μια προσπάθεια να τον μεταπείσει.

Ο κ. Ανθενς με δηλώσεις του είπε ότι παρεκάλεσε τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης να μην επιμείνει στην αξίωσή του να μεταστεγάσει το ΣΑΕ. Ωστόσο, λίγη ώρα μετά τη συνάντηση που είχαν, ο κ. Μπουτάρης με δηλώσεις του εμφανίστηκε αμετακίνητος και επέμεινε να στεγαστούν 35 υπάλληλοι του Δήμου στο κτήριο Μακρίδη και τα γραφεία του ΣΑΕ να μεταφερθούν σε χώρο του νέου Δημαρχείου.

Τριβές

Το όλο θέμα έχει προκαλέσει τριβές και στους κόλπους του προεδρείου του ΣΑΕ καθώς ορισμένα μέλη του εμφανίζονται «διαλλακτικοί» στην απαίτηση Μπουτάρη και κάποιοι άλλοι «ετοιμοπόλεμοι», απειλώντας να δώσουν «μάχη εκ του συστάδην» την Παρασκευή, πριν από τη συνάντηση του προεδρείου με τον Δήμαρχο.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της Pan-Hellenic Post, υπάρχει εισήγηση στη συνεδρίαση να συζητηθεί, πριν από οτιδήποτε άλλο, το θέμα της επαπειλούμενης μετεγκατάστασης των γραφείων του ΣΑΕ, ώστε στη συνάντηση που θα ακολουθήσει μετά τις εργασίας της Συνδιάσκεψης, με τον Δήμαρχο, να έχει ληφθεί απόφαση και να έχει διαμορφωθεί «συλλογική θέση» για την αντιμετώπιση του όλου ζητήματος.
Στη διάσκεψη του προεδρείου του ΣΑΕ την Παρασκευή, θα απουσιάσουν δύο, τουλάχιστον, μέλη του προεδρείου, σύμφωνα με πληροφορίες της Pan-Hellenic Post. Πρόκειται για τους συντονιστές Λατινικής Αμερικής κ. Νικ. Νικολαΐδη και Ν. Αφρικής κ. Χάρη Γκουβέλη, αν και για τον τελευταίο οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες. Αντίθετα,  θα προσέλθουν ο «σκληρό» συνδικαλιστικός πυρήνας, ο Ταμίας κ. Κ. Δημητρίου, και οι συντονιστές Ευρώπης κ. Γιώργος Αμαραντίδης, και Ωκεανίας Γιώργος Αγγελόπουλος καθώς και οι συντονιστές Αμερικής κ. Θ. Σπυρόπουλος, Καναδά κ. Γιαν. Δάγωνας, και, φυσικά, ο πρόεδρος κ. Στέφανος Ταμβάκης. Ερωτηματικό  υπάρχει για τη συμμετοχή του συντονιστή  χωρών πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ. Ιβαν Σαββίδη και της Γραμματέως Δρ. Ολγας Σαραντοπούλου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση, θα παραστεί και ο ΥΦΥΠΕΞ Δημ. Δόλλης ο οποίος, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου παραβρέθηκε στην  Τελετή για την ημέρα Ανεξαρτησίας στον Λευκό Οίκο ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης και στην μεγάλη παρέλαση για την 25η Μαρτίου, «πέταξε» την Τρίτη στην Κύπρο. Ο κ. Δόλλης ενδιαφέρεται να λάβει από το προεδρείο του ΣΑΕ τις προτάσεις για την ανασυγκρότηση του Οργάνου και –κυρίως- για την αυτοχρηματοδότησή του.
Ωστόσο, όπως παρατηρούν μέλη του προεδρείου, «πώς είναι δυνατόν και γιατί να καταθέσουμε πρόταση για την αναδιοργάνωση του ΣΑΕ λίγες μόλις ημέρες πριν από τις γενικές βουλευτικές εκλογές;» Όπως αναφέρουν πληροφορίες της PHP, μειοψηφούσα άποψη του προεδρείου, είναι πως το τελικό κείμενο των προτάσεων του ΣΑΕ θα πρέπει να έχει περάσει από τα συντονιστικά συμβούλια και τις οργανώσεις, πριν επιδοθεί στην νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές του Απριλίου ή Μάιου.

Ο κ. Δόλλης

Η παρουσία του κ. Δόλλη στη σύσκεψη του προεδρείου, αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις και εκ του πρόσθετου λόγου ότι ο ΥΦΥΠΕΞ θεωρείται «εμπνευστής» της επιδιωκόμενης από τον Δήμαρχο Μπουτάρη μεταφοράς των γραφείων του ΣΑΕ σε χώρο του νέου δημαρχιακού Μεγάρου.
Αντίθετος με την επιδίωξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, είναι ο αρχηγός της δημαρχιακής αντιπολίτευσης Κώστας Γκιουλέκας ο οποίος σε δηλώσεις του στην Panhelenic Post τόνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μετακινηθούν τα γραφεία του ΣΑΕ από το κτήριο δωρεάς Μακρίδη. «Αρχικά τα γραφεία του ΣΑΕ επρόκειτο να γίνουν στην Αθήνα. Εμείς, όμως, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης είπαμε τότε ότι θέλουμε η έδρα και τα Γραφεία του ΣΑΕ να έλθουν στην Θεσσαλονίκη για να γίνει η συμπρωτεύουσα έδρα του Απόδημου Ελληνισμού και ότι αυτό θα ήταν τιμή για τους Θεσσαλονικείς».
Ο κ. Γκιουλέκας πρόσθεσε ότι «έχω πει στον κ. Δήμαρχο ότι είμαστε Αντίθετοι με την μετακόμιση των γραφείων του ΣΑΕ. Και πως εάν έχει ανάγκη χώρου, μπορεί σε άλλα σημεία του κτιρίου Μακρίδη να βάλει υπαλλήλους του Δήμου».
Να σημειωθεί ότι ερώτηση προς την κυβέρνηση για το θέμα της μετακίνησης των γραφείων του ΣΑΕ έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, που επίσης αντιδρούν στην προσπάθεια του κ. Μπουτάρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: