9 Μαρτίου 2012

Το PSI-2 πέτυχε… «Κουρελόχαρτα» τα νέα ομόλογα πριν καν εκδοθούν

Η παγκοσμίου εμβέλειας σαπουνόπερα υπό τον τίτλο «My big fat Greek debt» παρουσίασε χθες ένα από τα κορυφαία επεισόδια της  καθώς ολοκλήρωσε με επιτυχία την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά τα νέα ομόλογα που θα εκδοθούν είναι κουρελόχαρτα αποκλείοντας έτσι κάθε κρυφή ελπίδα επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές τα επόμενα 20 χρόνια.Παρά την αισιοδοξία για επιτυχία του PSI, η αγορά δείχνει να ποντάρει, ήδη, σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Η "γκρίζα αγορά" των νέων ομολόγων τα δείχνει να διαπραγματεύονται μόλις στα 17-28 σεντς ανά ευρώ.H απόδοση των νέων ομολόγων κυμαίνεται από 17% έως 21% περίπου, όπου βρισκόταν το φθινόπωρο και πολύ χειρότερη από των ομολόγων που εκδίδει η Πορτογαλία, η οποία έχει λάβει επίσης ένα σχέδιο διάσωσης.


Επιπλέον, το 14% των ομολόγων της χώρας δεν είναι σε ελληνική νομοθεσία. Οι περισσότεροι τίτλοι διέπονται από το αγγλικό δίκαιο και την κατάστασή τους παραμένει ασαφής.
Σύμφωνα με εμπιστευτική ανάλυση που εκπονήθηκε για λογαριασμό των  υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης τον περασμένο μήνα, θα πρέπει να συμπεριληφθούν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 95% των ομολόγων για να μειώσει η Αθήνα το συνολικό επίπεδο του χρέους της στο 120% το 2020,  στόχος που έχει τεθεί από τους ευρωπαίους κατά τη συμφωνία για τα νέα δάνεια διάσωσης ύψους 130 δισ. ευρώ.
«Θα έχουμε καλές ειδήσεις απόψε», δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείο Οικονομικών στους FT.  «Η συμμετοχή θα είναι περίπου 80%» προσέθεσε. Ένα άλλο πρόσωπο που συμμετέχει στη συμφωνία, δήλωσε πως το ποσοστό συμμετοχής θα μπορούσε να φθάσει το 85%.Η Αθήνα αναμένεται πλέον να αποφασίσει την ενεργοποίηση των ρητρών συλλογικής δράσης, η οποία έχει οριστεί με πρόσφατο νόμο και που της δίνει τη δυνατότητα να επιβάλει 53,5% haircut για όλους τους κατόχους ομολογιών που εκδίδονται βάσει της ελληνικής νομοθεσίας. Για να ενεργοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση τα CACs, πρέπει να υπάρξει συμφωνία από επενδυτές που κατέχουν τα δύο τρίτα των ομολόγων.
Οσον αφορά τα CACs η Αθήνα μπορεί να ενεργοποιήσει μόνο για τα ομόλογα που διέπονται από ελληνικό δίκαιο. Γι’ αυτά του διεθνούς δικαίου θα πρέπει η χρήση των CACs να γίνει σε κάθε ομολογιακή έκδοση χωριστά. Επομένως για να ενεργοποιηθούν οι ρήτρες συλλογικής δράσης είναι απαραίτητο η ελληνική πλευρά να έχει με το μέρος της την πλειοψηφία των επενδυτών σε κάθε έκδοση.
Πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι οι συγκεκριμένες ομολογιακές εκδόσεις διαπραγματεύονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα (με βάση τα δεδομένα της αγοράς) των 40 σεντς στο ευρώ. Το γεγονός αυτό δημιουργεί δεύτερες σκέψεις για τις μεθόδους που χρησιμοποιούν κάποια κερδοσκοπικά κεφάλαια, τα οποία επιθυμούν να βγάλουν σημαντικά κέρδη παίζοντας παιχνίδια με το χρέος μίας χώρας
sofokleous10

Δεν υπάρχουν σχόλια: