7 Μαρτίου 2012

Σύννεφα πάνω από την ελληνική διάσωση και το PSI

bonds-1Μόνο το 20% των ιδιωτών είναι «σίγουρο» - Ακόμα και αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα πρέπει να βρει άμεσα 4,6 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει την ΕΚΤ.
Έχει περάσει λιγότερο από μία εβδομάδα από την δεύτερη πράξη LTRO της ΕΚΤ όπου δόθηκε σημαντικός λόγος στις αγορές να «τρέξουν», και πλέον το ράλι έχασε τη λάμψη του. Η αιτία; Οι συζητήσεις, οι δηλώσεις και οι φήμες γύρω από το ελληνικό PSI, του οποίου η προθεσμία συμμετοχής λήγει την Πέμπτη στις 10 η ώρα το βράδυ.
Όπως ήταν αναμενόμενο, τα πρωτοσέλιδα γύρω από την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων αυξάνονται λεπτό προς λεπτό. Η πρώτη φήμη, η οποία αμέσως απορρίφθηκε από τον επικεφαλής του ελληνικού οργανισμού χρέος, ήταν ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την περίπτωση να δοθεί παράταση της προθεσμίας από την Πέμπτη για να την ερχόμενη Τετάρτη, κάτι που έχει δικαίωμα να το κάνει έως αύριο το απόγευμα στις 5 τοπική ώρα - γεγονός που αντιτίθεται στις χθεσινές διαβεβαιώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, λόγω των συζητήσεων ότι το ποσοστό συμμετοχής στο PSI αναμένεται να είναι κάτω από το 70%.

Αν οι φήμες αποδειχθούν πραγματικότητα, η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα να ενεργοποιήσει τα CACs, με αποτέλεσμα μια σχεδόν αναπόφευκτη ενεργοποίηση και των CDS. Σε περίπτωση που η συμμετοχή είναι κάτω από το επίπεδο του 66% που απαιτείται για την ενεργοποίηση των CACs στα ελληνικά ομόλογα, τότε η όλη υπόθεση του ελληνικού PSI θα μπει σε σημαντικό κίνδυνο. Αξίζει να σημειώσουμε πως ένα ποσοστό κάτω του 66% θα σήμαινε ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αναγκάσει τους επενδυτές να υποστούν απώλειες.
Χθες, η DSW συμβούλεψε σε ανάλυσή της, τους ιδιώτες πιστωτές που κατέχουν βραχυπρόθεσμο ελληνικό χρέος, να μην συμφωνήσουν στην ανταλλαγή των υφιστάμενων τίτλων τους, με νέους μακροπρόθεσμους τίτλους.
Γιατί; Πολύ απλά, εάν η συνολική συμμετοχή στο PSI είναι πάνω από το 90%, τα ομόλογα που κατέχουν θα μπορούν πιθανότατα να εξοφληθούν στην ονομαστική τους αξία, που σημαίνει ότι αποφεύγεται το κούρεμα.
Αν, η συμμετοχή στο PSI είναι μεταξύ 75% και 90%, τότε η υποχρεωτική ανταλλαγή θα ενεργοποιηθεί, κι έτσι οι επενδυτές δεν θα είναι χειρότερα από ότι αν είχαν λάβει μέρος σε εθελοντική βάση.
Σύμφωνα με την DSW, οι ομολογιούχοι θα υποστούν απώλειες τουλάχιστον της τάξης 53,5%, όμως επειδή τα νέα ομόλογα έχουν διάρκεια 30 χρόνια, οι απώλειες θα είναι σημαντικά μεγαλύτερες για εκείνους των οποίων τα ομόλογα λήγουν το 2012. Επομένως, οι επενδυτές με ομόλογα μικρής διάρκειες, δεν πρέπει να αποδεχθούν την προσφορά.
Επιπλέον, και παρά την μαζική δήλωση… συμπαράστασης από τα μέλη του IIF, για συμμετοχή στο deal της ανταλλαγής, η ουσία είναι πως αυτή η δέσμευση αφορά μόλις το… 20% των ελληνικών ομολόγων που σχετίζονται με το PSI.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν μέχρι αυτήν την ώρα ανακοινώσει την συμμετοχή τους στο deal, κατέχουν περίπου το 20% των συγκεκριμένων ομολόγων. Το σύνολο των ελληνικών ομολόγων που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών, είναι 206 δισ. ευρώ, και τα 12 μέλη του IIF που δήλωσαν την "συμπαράστασή" τους, έχουν ομόλογα ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το πρακτορείο.
Ουσιαστικά λοιπόν, η ελληνική πλευρά και οι διεθνείς αναλυτές, έχουν υπερεκτιμήσει την συμμετοχή των ιδιωτών κατά περίπου… 150%. Και καθώς μόλις το 20% φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή σίγουρο, το υπόλοιπο 80% που αναζητείται, σημαίνει ότι υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει εμπλοκή και ναυάγιο στο deal, του οποίου η επιτυχία έχει περιθώριο μόλις δύο ημέρες για να κριθεί.
Τέλος, όπως σημειώνει το International Financing Review -ΙFR, στο Reuters, η ΕΚΤ παραμένει εμπόδιο στο ελληνικό deal, αφού ακόμη και αν η ανταλλαγή ομολόγων προχωρήσει χωρίς κανένα πρόβλημα, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει 4,6 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος Μαρτίου για να την αποπληρώσει.
Όπως σημειώνεται, η ανταλλαγή, έχει προγραμματιστεί έτσι ώστε το μεγαλύτερο μέρος της να κλείσει πριν την λήξη του ομολόγου των 14,4 δισ. ευρώ της 20ης Μαρτίου. Ωστόσο, τον περασμένο μήνα η ΕΚΤ συμφώνησε να ανταλλάξει τα ελληνικά ομόλογα που είχε αγοράσει μέσω του προγράμματος αγοράς αξιών, με νέα ομόλογα που δεν θα συμμετέχουν στο PSI. Μαζί με τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, η ΕΚΤ υπολογιζόταν ότι έχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 55 δισ. ευρώ Τα έγγραφα προσφοράς για τον ιδιωτικό τομέα, αποκάλυψαν ότι τα περισσότερα από αυτά τα ομόλογα, είχαν μικρές διάρκειες.
Όπως τονίζει το IFR, από τα 14,4 δισ. ευρώ, μόνο τα 9,77 δισ. του ομολόγου λήξεως 20 Μαρτίου έχουν απομείνει .Τα υπόλοιπα 4,63 δισ. ευρώ είναι στα χέρια της ΕΚΤ και δεν συμμετέχουν στο swap αλλά συνεχίζουν να λήγουν στις 20 Μαρτίου.
Για να βρει το ποσό αυτό η Ελλάδα, θα χρειαστεί να εκδώσει βραχυπρόθεσμα γραμμάτια του δημοσίου, πολλά από τα οποία εξαιρούνται επίσης της ανταλλαγής. Μεθαύριο Πέμπτη, ωριμάζουν έντοκα γραμμάτια εξαμήνου ύψους 1,45 δις ευρώ και στις 23 Μαρτίου έντοκα γραμμάτια τριμήνου αξίας 1,6 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να αποπληρωθούν. Εάν η Ελλάδα προσπαθήσει να τα μετακυλήσει, και να πληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την ΕΚΤ, θα πρέπει να εκδώσει τίτλους ύψους 7,63 δισ. ευρώ μέσω αυτής της οδού, αυτό το μήνα. Όπως σημειώνει το IFR, οι αγορές πρέπει να έχουν στο μυαλό τους επίσης, ότι η ΕΚΤ κατέχει 3,39 δισ. ευρώ ή το 42% των συνολικά 8,06 δισ. του 10ετούς ελληνικού ομολόγου που λήγει στις 18 Μαΐου, και 3,25 δισ. ευρώ ή το 41%, των συνολικά 7,85 δισ. ευρώ του πενταετούς ομολόγου που λήγει στις 20 Αυγούστου.
Τα χρήματα αυτά, θα μπορούσαν να τα δανείσουν οι εγχώριες τράπεζες (μέσω του ταμείου χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης της ευρωζώνης) στην ελληνική κυβέρνηση κι έτσι να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Αλλιώς, η ΕΚΤ μπορεί να υποχωρήσει και να συμφωνήσει να επεκταθεί η διάρκεια ωρίμανσης των νέων ομολόγων. Η ΕΚΤ πάντως αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο περί αυτού.
 sofokleous10

Δεν υπάρχουν σχόλια: