4 Απριλίου 2012

Χαρίζει εκατομμύρια η ΔΕΗ στους Ρώσους!

dehΜε ασυνήθιστη βιασύνη και σε κατ’ ουσία προεκλογική περίοδο, η υπό τον κ. Α. Ζερβό διοίκηση της ΔΕΗ σπεύδει να προωθήσει στο αυριανό διοικητικό συμβούλιο μια τουλάχιστον περίεργη σύμβαση, που «δένει» τη ΔΕΗ για 9 (!) ολόκληρα χρόνια με τη ΔΕΠΑ ως αποκλειστικό προμηθευτή φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του “S10”:
H συνολική ποσότητα είναι περί τα 11,5 δις κυβικά μέτρα, συνολικής αξίας, σε σημερινές τιμές, περί τα 4,0 δις. ευρώ, δηλαδή περίπου όσο η αξία δύο μεγάλων έργων της ΔΕΗ, όπως η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5»!
Η σύμβαση περιλαμβάνει όρο που δεσμεύει τη ΔΕΗ να αγοράζει («take or pay») τουλάχιστον το 80% της συμβατικής ποσότητας φυσικού αερίου, πουθενά όμως δεν βρίσκει κανείς έστω μια ένδειξη για τον τύπο υπολογισμού της τιμής, κάτι που επιτρέπει ουσιαστικά στη ΔΕΠΑ να χρεώνει κατά το δοκούν!

Έτσι, η ΔΕΗ, παραμονή της ιδιωτικοποίησης της, εγκλωβίζεται σε μια τελείως ασύμφορη για την ίδια «συμφωνία - πλαίσιο», η οποία θα υποβαθμίσει τη θέση των νέων μονάδων της στον ανταγωνισμό, αφού είναι βέβαιο ότι το κόστος του φυσικού αέριου για τη ΔΕΗ θα είναι πολύ υψηλότερο από αυτό των ανταγωνιστών της, οι οποίοι θα έχουν όλη την ελευθερία να αγοράζουν από την ελεύθερη αγορά σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που θα αγοράζει μέσω αυτής της μονοπωλιακής σύμβασης η ΔΕΗ.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι με τη σύμβαση αυτή θα κερδίσει ο βασικός προμηθευτής της ΔΕΠΑ, η ρωσική Gazprom, αλλά και οι εγχώριοι εταίροι της, ενώ κερδισμένος θα είναι και ο αγοραστής της ΔΕΠΑ, που θα πάρει… δώρο μια «χρυσή» σύμβαση. Βέβαιο είναι, επίσης, ότι σε αυτό το «παίγνιο μηδενικού αθροίσματος» χαμένοι θα είναι οι Έλληνες καταναλωτές, που θα πληρώνουν ακριβότερο το ρεύμα.
Αυτό που κάνει την όλη υπόθεση εντελώς εξωφρενική είναι ότι η λεόντειος σύμβαση με τη ΔΕΠΑ προωθείται παρότι εστάλη στη διοίκηση της ΔΕΗ νέα επιστολή από εταιρεία που είχε καταθέσει πρόταση να της προμηθεύει φυσικό αέριο σε τιμή 10% φθηνότερη από της ΔΕΠΑ και να πληρώνεται σε είδος (ηλεκτρικό ρεύμα). Η ίδια πρόταση είχε γίνει στη ΔΕΗ και προ διμήνου, χωρίς να δοθεί απάντηση από τη ΔΕΗ.
Τι έχουν άραγε να πουν για όλα αυτά ο κ. Ζερβός και ο κ. Παπακωνσταντίνου, που συνεργάσθηκαν άριστα τον Δεκέμβριο για να «εκπαραθυρώσουν» σε μια νύχτα πέντε μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ, επειδή «δημιουργούσαν προβλήματα» στον κ. Ζερβό; Μήπως τώρα, που έχουν φύγει οι «απείθαρχοι», ανοίγει ο δρόμος για να προωθηθούν χωρίς πολλές αντιδράσεις συμβάσεις, που είναι προφανώς ότι δεν ωφελούν στο παραμικρό την ΔΕΗ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: