Προς τον Αξιότιμο Κύριο David Cameron
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η χώρα μου, η Ελλάδα, αυτή την στιγμή δέχεται μια από τις χειρότερες αναστατώσεις στην ιστορία της, με τους θεσμούς της χώρας και την οικονομία της να κρέμονται από μια κλωστή και οι πολίτες μας να υφίστανται πρωτοφανείς για μια περίοδο ειρήνης, οδύνη και εντάσεις, για λόγους που ο κάθε Έλληνας αντιλαμβάνεται και που οι πολιτικοί μας γνωρίζουν.
Στο παρελθόν, εμείς, οι πολίτες αυτής της μικρής, αλλά εξαιρετικά υπερήφανης χώρας σταθήκαμε, σχεδόν μόνοι στο πλευρό σας, όταν η Ευρώπη είχε καταρρεύσει κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Παρόλο το τρομερό κόστος που ξέραμε ότι θα έπρεπε να πληρώσουμε σε ζωές και περιουσία, δεν διστάσαμε ως σύμμαχοι σας, ούτε λεπτό να προτάξουμε τα στήθη μας ενάντια στις αριθμητικά υπερέχουσες δυνάμεις του Χίτλερ και του Μουσολίνι, κρατώντας πίσω την εχθρική παλίρροια για αρκετό διάστημα ώστε να καθυστερήσουμε την διάθεση Γερμανικών στρατευμάτων για επίθεση στο Ρωσικό μέτωπο. Το αποτέλεσμα ήταν, όπως ομολόγησε ο διαπρεπής προκάτοχος σας Sir Winston Churchill “ Εάν δεν υπήρχε η αρετή και το θάρρος των Ελλήνων, δεν γνωρίζω ποια θα ήταν η έκβαση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου».
Στην δικιά μας «πιο σκοτεινή ώρα», είναι η σειρά μας να σας ζητήσουμε να μας στηρίξετε σε ένα θέμα μεγίστης ιστορικής, πολιτιστικής και εθνικής σημασίας για εμάς – την άμεση και άνευ όρων Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο στην πατρογονική εστία τους, στη Αθήνα.
Ο συμπατριώτης σας και δημοσιογράφος Steven Fry έγραψε πρόσφατα « Η Ελληνική Δημοκρατία βρίσκεται μέσα σε μία σπαρακτική δίνη, σε μία ταπεινωτική κρίση εθνική χρέους που έχει φέρει την χώρα στο χείλος της απόλυτης καταστροφής. Αυτή η υπερήφανη, πανέμορφη χώρα για την οποία ο Βύρωνας θυσίασε την ζωή του, βρίσκεται σε κατάσταση αρκετά όμοια με αυτή για την οποία θρηνούσε όταν ήταν κάτω από τον ζυγό των Οθωμανών, στις αρχές του 19ου αιώνα.»
Κύριε Πρωθυπουργέ, η ιστορία και μελλοντικές γενεές θα σας τιμήσουν, όπως και η Ελλάδα, εάν κάνετε αυτό το μικρό για την Βρετανία, αλλά πολύ σημαντικό βήμα για την Ελλάδα: Να τροποποιήσετε τον Νόμο Περί Μουσείων του 1933 ώστε να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Το θέμα των Γλυπτών και η αυξανόμενη δυσαρέσκεια με την άρνηση της Βρετανίας να επιστρέψει τα Γλυπτά, θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ και του κοινού, όσο πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου το καλοκαίρι. Στις 10 Μαΐου η τελετή με ιστορία χιλιετηρίδων για το άναμμα της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, για την παράδοση της στην Αγγλία, ήδη προκαλεί αντιδράσεις σε μία μερίδα του κοινού, λόγω της επίμονης άρνησης του Βρετανικού Μουσείου και της κυβέρνησης της χώρας σας να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην εστία τους, στην Ελλάδα. Χιλιάδες μέλη κοινωνικών μέσων προτείνουν, μεταξύ άλλων ενεργειών, την ακτιβιστική στάση του “No Marbles, No Flame”. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι μια περίοδος ανακωχής και όχι έντασης. Ας εργασθούμε όλοι για αυτό.
Ο ιδέα της Επιστροφής είναι ευρέως αποδεκτή ως ένας πολιτιστικά και ακαδημαϊκά ευγενής σκοπός που έχει να κάνει με προστατευόμενο από την UNESCO αρχαιολογικό μνημείο. Ta 220,000 χιλιάδες μέλη μας, στις 2 οργανώσεις που έχουμε ιδρύσει στο διαδύκτιο, είναι τμήμα μίας παγκόσμιας λαοθάλασσας πολιτών που στηρίζεται από διακεκριμένους αξιωματούχους, βουλευτές, αρχηγούς
εκκλησιών, ακαδημαϊκούς και γνωστούς δημοσιογράφους, συν την πλειοψηφία των υπηκόων της Βρετανίας, και την Ευρωβουλή, (με ψήφισμα στο οποίο πρωτοστάτησε ο κυβερνητικός εταίρος σας κος. Nick Clegg). Όλοι αυτοί καλούν δίκαιους άνδρες και γυναίκες στην Βρετανία να πράξουν έντιμα και να επιστρέψουν τα τεμαχισμένα αγάλματα και τις μαρμάρινες παραστάσεις του Παρθενώνα στην Αθήνα, από όπου αφαιρέθηκαν.
Η έκκληση αυτή θα είχε λιγότερή αξία εάν δεν σας εφιστούσα την προσοχή σε ανακριβείς ισχυρισμούς που βοήθησαν ώστε να παραμείνουν τα Γλυπτά στο Βρετανικό Μουσείο. Προηγούμενες Βρετανικές κυβερνήσεις δήλωναν, παραπλανητικά, ότι τα χέρια τους ήταν δεμένα γιατί το Βρετανικό Μουσείο ήταν μια ανεξάρτητη οντότητα και οποιαδήποτε απόφαση έπρεπε να ληφθεί από τους Επιτρόπους. Αυτό δεν ισχύει. Το Βρετανικό Μουσείο δεν έχει καμία νομική δυνατότητα να επιστρέψει σημαίνοντα εκθέματα που αφαιρέθηκαν από ξένες χώρες. Δεν είναι ανεξάρτητο, και δεν έχει έσοδα από εισιτήρια εισόδου των επισκεπτών. Για την λειτουργία και επιβίωση του στηρίζεται οικονομικά αποκλειστικά στην χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλημάτων σας. Οι Επίτροποι, είναι όλοι διορισμένοι από τον πρωθυπουργό ή τον υπουργό πολιτισμού, ή εκλέγονται από αυτά τα διορισμένα μέλη. Ένας μόνο διορίζεται από την Βασίλισσα.
Η Πραγματικότητα – Το Βρετανικό Μουσείο είναι ένα ίδρυμα που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την κυβέρνηση, και κυβερνάται από το ΔΣ που διορίζεται και ελέγχεται με αυτόν τον τρόπο από την κυβέρνηση. Λόγω αυτού και μην έχοντας το Μουσείο καμία νομική δυνατότητα να επιστρέψει τα εκθέματα που βρίσκονται στις αίθουσές του, το θέμα της Επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα μπορεί να λυθεί μόνο με τροποποίηση του Νόμου Περί Μουσείων από την κυβέρνηση σας.
Ακόμα και στην μερικώς τραυματισμένη κατάσταση του, ο Παρθενώνας παραμένει ένα αντικείμενο απαράμιλλης ομορφιάς, σύμβολο της γενέτειρας της Δημοκρατίας και μίας εποχής της απόλυτης ελευθερίας σκέψης, της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της τέχνης και της οργάνωσης της κοινωνίας – του Χρυσού Αιώνα της Ελλάδας. Είναι το καθοριστικό σύμβολο της εθνικής, πολιτιστικής ιστορικής ταυτότητας των Ελλήνων για τα τελευταία 2,500 χρόνια. Κανείς, εκτός από τους Έλληνες, δεν έχει το νομικό ή πολιτιστικό δικαίωμα να κατέχει τμήματα του λεηλατημένου μνημείου.
Η κατοχή των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο είναι απόηχος της εποχής της Βικτοριανής διακυβέρνησης, όπου αποικιακές κατακτήσεις, αρχαιολογικές λεηλασίες, το εμπόριο οπίου και η θεσμοθετημένη αρπαγή, μεταφορά και πώληση ανθρώπων από την Αφρική, ήταν ο κανόνας. Άνθρωποι με συνείδηση και άξιοι νομοθέτες στην Μεγάλη Βρετανία πέρασαν νόμους που εισήγαγαν μια νέα ηθική, ώστε να τερματισθούν αυτές οι πρακτικές. Με τις πράξεις τους αυτές έδρασαν, με τιμή, για το πραγματικό συμφέρον της Βρετανικής κοινωνίας και του κόσμου. Η παρακράτηση των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο είναι σήμερα μια πολιτιστική και ηθική παραφωνία – ένα ιστορικό κατάλοιπο πρακτικών αρπαγής, που δεν τιμά ούτε την Βρετανία ούτε το Βρετανικό Μουσείο και σας ζητούμε να δώσετε ένα τέλος. Η τελετή έναρξής των Ολυμπιακών Αγώνων τον Ιούνιο, με τον συμβολισμό του, θα είναι η κατάλληλη ευκαιρία να το πράξετε.
Ο Steven Fry έγραψε « Πως μπορούμε εμείς οι Βρετανοί να ήμαστε υπερήφανοι εάν δεν καθίσουμε με Έλληνες πολιτικούς να κανονίσουμε την επιστροφή του θησαυρού τους; Θα ήταν μια συναρπαστική γιορτή εάν ο Πρωθυπουργός ή ο αντιπρόσωπός του είχαν την χάρη και τα «κότσια» να κάνουν αυτή την κίνηση, ίσως στην έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων και να ακολουθήσει μια τελετή ολοκληρωτικής αποκατάστασης στην Αθήνα. Έτσι θα πετύχουν πολλά.
Ποια μεγαλύτερη χειρονομία θα μπορούσαμε να κάνουμε προς την Ελλάδα σε αυτή την στιγμή της φρικτής οικονομικής της αγωνίας; Μία πράξη φιλίας, εξιλέωσης και πίστης στο μέλλον για την κοιτίδα της Δημοκρατίας θα ήταν. Πώς να το πούμε, πραγματική μαγκιά.» .
Η επιστροφή τώρα θα επούλωνε μια ιστορική πληγή και θα τιμούσε τους εκατοντάδες χιλιάδες πατριώτες που με την ύψιστη πράξη αυταπάρνησης άφησαν τις οικογένειες τους και την ίδια την ζωή τους για να σταθούν στο πλευρό σας όταν η παλίρροια των στρατευμάτων του Άξονα κινιόταν εναντίον σας. Πληρώσαμε την στήριξη της Βρετανίας και του λαού της με αίμα, Κύριε Πρωθυπουργέ. Τώρα ζητούμε μια υπογραφή από εσάς και το υπουργικό σας συμβούλιο για να επιστραφούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα όπου ανήκουν.
Εάν η Βρετανία μπόρεσε να δώσει πίσω την Ινδία, τότε σίγουρα το να αδειάσετε μια αίθουσα σε ένα μουσείο σας είναι ένα μικρό τίμημα να πληρώσετε για να διορθώσετε μια ιστορική αδικία. Θα ήταν και ένας καλός τρόπος να πείτε ευχαριστώ στους εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, που αντάλλαξαν τις οικογένειες και το μέλλον τους με ένα ταπεινό σταυρό σε κάποιο σκονισμένο νεκροταφείο, για να σταθούν δίπλα σας στην πιο απελπιστική στιγμή της ιστορίας σας.
Μετά Τιμής,
Αλέξης Μανθεάκης
Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Δράσης για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα
Chairman of the International Parthenon Sculptures Action Committee Inc (NZ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου