14 Σεπτεμβρίου 2012

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ…ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΗΣ ΙΘΩΜΗΣ!

Το αρχαίο στάδιο της Ιθώμης!

Xris.papag@gmail.com 
Δυστυχώς, το έχουμε σχολιάσει πολλάκις, πως το κορυφαίο αρχαίο στάδιο της Ευρώπης (φωτό) που σώζεται στην Αρχαία Μεσσήνη/Ιθώμης, και έφερε στο φως εδώ και μια 20ετία και πλέον, η αρχαιολογική σκαπάνη του καθηγητή αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη, δεν έχει ένα σύγχρονο δρόμο πρόσβασης, ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο και ο αθλοτουρισμός στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. 

ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΛΙΝΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ… 
Από την πρώτη επίσκεψη, που είχε πραγματοποιήσει (σ.σ. μετά από δημοσίευμα σε τοπική εφημερίδα της Ιθώμης ο οικονομολόγος-ιστοριοδίφης και οραματιστής των αρχαίων Ιθωμαίων Γιάννης Ελ. Λινάρδος) στην Αρχαία Μεσσήνη, η αείμνηστη υπουργός πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη στις αρχές της δεκαετίας του ΄80, καθώς και από όλους όσοι το επισκέφθηκαν. Ακούμε κύριοι εδώ και δυόμισι δεκαετίες και πλέον, μόνο για Εοκικά προγράμματα, ΣΧΟΟΑΠ, Χωροταξικό Σχέδιο, υποδομές, επισκέψεις αρμοδίων, και συσκέψεις για μελέτες, ώστε να κατασκευαστεί ένας σύγχρονος δρόμος, που θα συνδέει τους μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους της Πελοποννήσου Επίδαυρο-Αρχαία Ολυμπία-Ανάκτορα Νέστωρα-Επικούρειο Απόλλωνα-Φαραί Καλαμάτας-Μεσσήνη, με τον αρχαιολογικά χώρο και το αρχαίο στάδιο της Ιθώμης. 

ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΙΑ…
Για την υλοποίηση του έργου που έχει καταντήσει «γεφύρι της Άρτας», μπορούν να συμβάλλουν τα μέγιστα, με οιονδήποτε τρόπο οι:
Δημήτρης Κουβελάκης, επίτιμος πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της αρχαίας Μεσσήνης τέως κοινότητας Μαυρομματίου/Ιθώμης. Αντιδήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Δαβίλας. Τέως δήμαρχος Ιθώμης, και νυν πρόεδρος του Αστέρα Κώστας Γεωργακόπουλος. Στάθης Αναστασόπουλος δήμαρχος του νέου καλλικρατικού Δήμου Μεσσήνης. Ο Ιθωμίτης σύμβουλος στην περιφέρεια και τ. πρόεδρος του «Θάμυρι» Θόδωρος Σταυριανόπουλος. Αντιπρόεδρος ΕΠΟ και σύμβουλος στη περιφέρεια Άρης Σταθόπουλος. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης. Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Οικονομολόγος-ιστοριοδίφης και οραματιστής των αρχαίων Ιθωμαίων Γιάννης Λινάρδος. O πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Γεώργιος Κουβελάκης. Ο πρώην υπουργός πολιτισμού και πρόεδρος στο «Διάζωμα» Σταύρος-Γιάννης Μπένος. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομος Σαββάτος Ο καθηγητής αρχαιολογίας και υπεύθυνος των ανασκαφών στην Αρχαία Μεσσήνη Πέτρος Θέμελης. Ο τέως υφυπουργός Εθνικής άμυνας Γιάννης Λαμπρόπουλος, που έλκει την καταγωγή του από την Ελληνοεκκλησιά. Και ο Μεσσήνιος πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι το έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές, και έχουν μείνει έκθαμβοι από τον αρχαιολογικό χώρο, το Ασκληπιείο, το Μουσείο, τα τείχη, καθώς και το αρχαίο στάδιο της Ιθώμης, έχουν το λόγο. Ιδού η Ρόδος… και το αρχαίο Στάδιο της Ιθώμης
Χρ. ΠΑΠ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: