15 Νοεμβρίου 2012

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ: Πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου

O Αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Ε. Παπαφωτίου, εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη και την περιφέρεια Πελοποννήσου, παρευρέθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για την στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, στις Βρυξέλλες. 
Η παρουσία της περιφέρειας Πελοποννήσου είναι πλέον ορατή, με ουσιαστικό λόγο και διατύπωση των θέσεων της, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας που τη διακρίνει. Η Μακροπεριφέρεια αποτελεί μια καινοτόμο λειτουργία της εδαφικής συνεργασίας από διαφορετικές περιοχές και έθνη, με στόχο μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη.
Είναι μία περιοχή, που αποτελείται από περιφέρειες, που όλες μαζί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από κοινά ζητήματα και περιλαμβάνει εδάφη στην Ελλάδα, την Ιταλία, το Μαυροβούνιο, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Κροατία Ειδικότερα, η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου είναι ένας σημαντικός παράγοντας μεταξύ των εδαφών ανατολικά της Αδριατικής και του Ιονίου πελάγους . Μια σειρά από τομείς προτεραιότητας μπορούν ήδη να επισημανθούν. Αυτοί έχουν σχέση με: • την προστασία του περιβάλλοντος, • την ενέργεια • τη βελτίωση των επικοινωνιών (αυτοκινητόδρομοι της θάλασσας, την αλιεία, τη ναυσιπλοΐα και τις λιμενικές ασφάλεια ), με σαφή αναφορά στις επιλογές που γίνονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά την περιβαλλοντική πολιτική. • τον τουρισμό • τις Διεπιστημονικές σχέσεις- το δίκτυο πανεπιστημίων Η Μακροπεριφέρεια μπορεί να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο την ολοκληρωτική διαχείριση των τοπικών και διαπεριφερειακών πολιτικών ,όπως, για παράδειγμα, τις μεταφορές, την οικονομική ανάπτυξη, το περιβάλλον, τον πολιτισμό, τις γεωργικές και αγροτικές πολιτικές, τις επικοινωνίες, την ενέργεια κ.α. Μαζί με τις δύο άλλες υπάρχουσες ευρωπαϊκές Μακροπεριφέρειες, της Βαλτικής Θάλασσας και του Δούναβη ,η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής – Ιονίου αποτελεί την ιδανική σχέση μεταξύ της βόρειας και νότιας Ευρώπης. Η αναγνώριση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Μακροπεριφερειακής στρατηγικής μπορεί να είναι μια πολύτιμη ευκαιρία για να ξεκινήσουν κοινές αναπτυξιακές πολιτικές στην περιοχή. Συγχρόνως για εμάς αποτελεί την ευκαιρία να γίνει κατανοητό από την Ευρώπη, ότι η νοτιο-ανατολική πλευρά αυτής , αντιπροσωπεύει το πιο αδύναμο οικονομικά και γεωπολιτικά κρίκο, το οποίο χρειάζεται ιδιαίτερη προστασία και μεταχείριση και ειδικά προγράμματα στήριξης. Σίγουρα πρόκειται για ένα δύσκολο στόχο και πρέπει να επιτευχθεί μέσα από την καλύτερη δυνατή στήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η κοινή στρατηγική της Μακροπεριφέρειας Αδριατικής-Ιονίου μπορεί να βασίζεται στον μεγάλο αριθμό των πρωτοβουλιών, προγραμμάτων και έργων, την προσαρμογή των διαθέσιμων εργαλείων, χωρίς να παραβλέπει την ιδιαιτερότητα της κάθε περιφέρειας. Κοινή επιδίωξη είναι να ενισχυθεί η συνοχή στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνοντας προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή ιθαγένεια..

Δεν υπάρχουν σχόλια: