16 Νοεμβρίου 2012

Δημ. Στρατούλης:Τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης του Δημήτρη Στρατούλη, βουλευτή Β’ Αθήνας και υπεύθυνου για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του Υπ. Εργασίας, προς τους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών, με θέμα τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα
Συζητήθηκε, σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημ. Στρατούλη, προς τους Υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών με θέμα τις τεράστιες καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων τόσο στο Δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα,
Κατά την τοποθέτησή του ο Δημ. Στρατούλης τόνισε ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων για 350.000 περίπου συντάξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, εξαιτίας τόσο των μνημονιακών πολιτικών που οδηγούν σε μαζικές προσφυγές συνταξιοδότησης, όσο και των προβλημάτων στη μηχανοργάνωση των ταμείων αλλά και των δραματικών ελλείψεων σε προσωπικό στα ασφαλιστικά ταμεία, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες έκδοσης συντάξεων.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, εκκρεμεί η αναγκαία, για τη στελέχωση των υπηρεσιών του ΙΚΑ, πρόσληψη των 800 περίπου επιτυχόντων του διαγωνισμού 8Κ του ΑΣΕΠ για το ΙΚΑ, ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται άμεσα σε απόλυση, με δικαστική απόφαση, 500 προσληφθέντες στο ΙΚΑ, μέσω του Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την Αγροτική.
Ταυτόχρονα ο Δημ. Στρατούλης έθεσε το τεράστιο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα ΚΕ.Π.Α , τα κέντρα τα οποία διαπιστώνουν και αξιολογούν την αναπηρία στα άτομα με αναπηρία. Εξήντα χιλιάδες περίπου άτομα με αναπηρία, είναι εγκλωβισμένα για πάρα πολλούς μήνες μέχρις ότου βγουν οι αποφάσεις που θα αξιολογήσουν και θα εκτιμήσουν την αναπηρία τους, με αποτέλεσμα για όλους αυτούς τους μήνες να στερούνται τη σύνταξή τους, να στερούνται τα προνοιακά τους επιδόματα και την υγειονομική τους περίθαλψη.
Ο Υπουργός κατά την απάντησή του, αν και αναφέρθηκε διαπιστωτικά στο σύνολο των προβλημάτων που έθεσε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα με τους 500 προσληφθέντες του Διαγωνισμού του ΑΣΕΠ για την Αγροτική στο ΙΚΑ έτσι ώστε να συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.

To πλήρες κείμενο της συζήτησης στην Βουλή, με τις τοποθετήσεις του Βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δημ. Στρατούλη και του Υφυπουργού Εργασίας κ. Ν. Παναγιωτόπουλου έχει ως εξής:

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, απ’ ό,τι έχουμε διαπιστώσει όλοι, τους τελευταίους μήνες έχει ενταθεί και έχει οξυνθεί ιδιαίτερα το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει με την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων στους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Οι πληροφορίες τις οποίες έχουμε και από το Υπουργείο αλλά και από τις συνδικαλιστικές ομοσπονδίες των εργαζομένων είναι ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων για συνταξιοδότηση περίπου για τριακόσιες έως τριακόσιες πενήντα χιλιάδες εργαζόμενους, συνταξιούχους σήμερα.
Το πρόβλημα αυτό έχει οξυνθεί για τους εξής τέσσερις λόγους:
Ο πρώτος λόγος είναι η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών. Λόγω του σφαγιασμού των συντάξεων και λόγω και του νέου μνημονιακού μέτρου που ψηφίστηκε προχθές στο πολυνομοσχέδιο για παράταση του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, έχουμε μαζικές προσφυγές εργαζομένων για συνταξιοδότησή τους τώρα, για να γλυτώσουν απ’ αυτό το μέτρο.
Η δεύτερη αιτία είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η μηχανοργάνωση και η πληροφορικοποίηση των υπηρεσιών απονομής συντάξεως ή ανακεφαλαιοποίησης των ενσήμων των ασφαλιστικών ταμείων και γίνεται με το χέρι.
Ο τρίτος μεγάλος λόγος είναι η δραματική έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στα ασφαλιστικά ταμεία και ιδιαίτερα σ’ αυτές τις υπηρεσίες που απονέμουν τις συντάξεις. Η αιτία αυτή θα ενταθεί ακόμη περισσότερο, κύριε Υπουργέ, εάν δεν κάνετε νομοθετική ρύθμιση για τους πεντακόσιους του διαγωνισμού της Αγροτικής Τράπεζας, οι οποίοι είχαν προσληφθεί στο ΙΚΑ και βγήκε απόφαση να απολυθούν, και αν δεν υλοποιήσετε και δεν εφαρμόσετε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ, με τον οποίο είχαν κηρυχθεί επιτυχόντες περίπου οκτακόσιοι εργαζόμενοι για το ΙΚΑ.
Τέλος, η αιτία είναι βέβαια και η έλλειψη χρημάτων, η έλλειψη πόρων που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, διότι λόγω των μνημονιακών πολιτικών μείωσης μισθών και της ανεργίας έχουν μειωθεί και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων από εισφορές.
Επίσης, το δεύτερο πρόβλημα είναι το πρόβλημα με τα ΚΕ.Π.Α, με τα κέντρα τα οποία διαπιστώνουν και αξιολογούν την αναπηρία στα άτομα με αναπηρία. Αυτή τη στιγμή είναι εγκλωβισμένα για πάρα πολλούς μήνες εξήντα χιλιάδες περίπου άτομα με αναπηρία, μέχρις ότου βγουν οι αποφάσεις που θα αξιολογήσουν και θα εκτιμήσουν την αναπηρία τους. Αυτό οφείλεται και στον τρόπο που συγκροτήθηκαν, διότι υπάρχουν πολλοί νομοί στους οποίους δεν λειτουργούν τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας. Μάλιστα, όλους αυτούς τους μήνες –από έξι μέχρι δέκα μήνες- που καθυστερούν να βγουν οι αποφάσεις για την αναπηρία τους στερούνται τη σύνταξή τους –δεν παίρνουν σύνταξη- στερούνται τα προνοιακά τους επιδόματα και την υγειονομική τους περίθαλψη.
Όλη αυτή η κατάσταση, κυρία Πρόεδρε και κύριε Υπουργέ, αφενός οδηγεί στην πείνα τους συνταξιούχους που περιμένουν την απονομή της σύνταξής τους για πολλούς μήνες και αφετέρου οδηγεί τους αναπήρους στην πείνα, την εξαθλίωση και την αναξιοπρέπεια.
Το ερώτημα είναι τι θα κάνετε, προκειμένου να βγαίνουν πιο γρήγορα οι αποφάσεις, τι θα κάνετε για να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού, ειδικά στα τμήματα απονομής συντάξεων, τι θα κάνετε για την ολοκληρωμένη μηχανοργάνωση όλου του ασφαλιστικού συστήματος και κυρίως των τμημάτων ανακεφαλαίωσης των ενσήμων.
Βεβαίως, επίσης, το ερώτημα είναι τι θα κάνετε ώστε τα ΚΕΠΑ να βγάζουν πιο γρήγορες αποφάσεις και ώστε αυτοί που δεν έχουν ΚΕΠΑ στο νομό τους να εξετάζονται τουλάχιστον από υγειονομικές νομαρχιακές επιτροπές και να μην πηγαίνουν σε διπλανούς νομούς –και συνεπώς να καλύπτονται στα νησιά- και επιπλέον για το διάστημα κατά το οποίο τα άτομα με αναπηρία περιμένουν να εκδοθούν οι αποφάσεις των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας τουλάχιστον γι’ αυτό το διάστημα να παίρνουν τις συντάξεις τους, να παίρνουν τα προνοιακά επιδόματα και να έχουν την υγειονομική περίθαλψη.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Κύριε συνάδελφε, εκεί που είχα κατανείμει το χρόνο έτσι ώστε να απαντήσω στα δύο ερωτήματα της ερώτησής σας σχετικά με τις ενέργειες που θα κάνουμε για να προσπαθήσουμε να λύσουμε το πρόβλημα της καθυστερημένης καταβολής συντάξεων, πετάτε στη συζήτηση και τα ΚΕΠΑ που είναι από μόνα τους ένα μεγάλο θέμα και με εκτροχιάζετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Τα ξέρετε, κύριε Υπουργέ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Τέλος πάντων, ας ξεκινήσω από εκεί που τελειώσατε.
Αυτή τη στιγμή γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια να ξεπεράσουμε το μεγάλο πρόβλημα της λειτουργίας των ΚΕΠΑ. Πολύ φοβούμαι ότι εκφεύγει των δυνατοτήτων και των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου μας το πρόβλημα, διότι το πιο βασικό προκειμένου να φθάσουμε σε λύσεις είναι να βάλουν πλάτη και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ.
Πήγαμε πριν από δύο εβδομάδες στο Υπουργείο Υγείας. Κάναμε μια συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ, τη Γενική Γραμματεία Πρόνοιας, τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Ασφάλισης από πλευράς του Υπουργείου Εργασίας και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ.
Αυτή τη στιγμή η προσπάθεια είναι να ενταχθούν στο σύστημα εκπαίδευσης γιατροί και του ΕΟΠΥΥ που εξετάζουν περιπτώσεις πιστοποίησης αναπηρίας στα ΚΕΠΑ. Όσο ο ΕΟΠΥΥ δεν μπαίνει στο παιχνίδι με την αριθμητική υπεροχή των γιατρών που είναι ενταγμένοι εκεί τόσο δεν θα μπορούμε να δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα των ΚΕΠΑ.
Αν προκύψει θετική εξέλιξη ως προς αυτό, νομίζω ότι το σύστημα θα αποσυμφορηθεί, σύμφωνα εξάλλου με τις εκτιμήσεις και του ΙΚΑ. Αυτό όμως είναι μια ξεχωριστή συζήτηση και θα καλωσόριζα και από πλευρά σας –ή από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο- ερωτήσεις προς αυτό το ειδικό και πολύ συγκεκριμένο και φλέγον θέμα των ΚΕΠΑ.
Από εκεί και πέρα, ως προς τις καθυστερήσεις στην απονομή συντάξεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, κάνοντας την ανάλυσή μου θα έλεγα ότι είναι τέσσερις οι βασικές παράμετροι γι’ αυτές τις καθυστερήσεις –και φυσικά θα υπάρξει και χρόνος στη δευτερολογία μου για να πω και κάποια πιο συγκεκριμένα πράγματα- μία από τις οποίες είναι το δημογραφικό. Η τάση είναι ολοένα και λιγότεροι εργαζόμενοι να στηρίζουν με τις εισφορές τους ολοένα και περισσότερους συνταξιούχους. Το ξέρετε. Η τάση αυτή επιδεινώνεται όσο περνούν τα χρόνια.
Επίσης, είναι οι οικονομικές συνθήκες, η αύξηση της ανεργίας, μείωση της δυνατότητας συλλογής περισσοτέρων εισφορών από τους εργαζομένους. Βάλτε επίσης σε αυτές τις δυο παραμέτρους και τις πιο ειδικές που είναι οι ελλείψεις προσωπικού στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ασφαλώς και δεν βοηθά το ΙΚΑ η προχθεσινή εξέλιξη με την απόφαση περί απόλυσης των πεντακοσίων περίπου εργαζομένων πρώην προσληφθέντων στην ΑΤΕ. Είναι στις προθέσεις μας νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα και να συνεχίσουν να εργάζονται αυτοί οι εργαζόμενοι στο ΙΚΑ, διότι αν ξαφνικά αποστερηθεί η διοικητική υποδομή του ΙΚΑ αυτούς τους εργαζόμενους, μπορώ να πω ότι θα καταστεί αδύνατη η διοικητική διεκπεραίωση των βασικών του λειτουργιών. Με άλλα λόγια πρέπει οπωσδήποτε να συνεχίσουν να εργάζονται εκεί και το έχουμε πει, θα το ρυθμίσουμε και νομοθετικά.
Τέλος, οπωσδήποτε βασική παράμετρος είναι ο αυξανόμενος αριθμός των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Ενδεικτικά σας λέω ότι η ετήσια συνταξιοδότηση των υπαγομένων στη συνταξιοδοτική προστασία του δημοσίου το έτος 2009 ανέρχονταν σε 15.928 –περίπου 16.000- το έτος 2010 σε 33.928 και το έτος 2011 σε 28.480. Επομένως, έχουμε μέσα σε δύο χρόνια περίπου διπλασιασμό των αιτήσεων συνταξιοδότησης. Αυτά είναι σημεία των καιρών.
Από εκεί και πέρα, παρά την αύξηση των αιτήσεων, λίγο-πολύ για κάποια ταμεία, όπως για παράδειγμα για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ο χρόνος κανονισμού και καταβολής συντάξεων ανέρχεται σε δύο μήνες. Βγαίνουν, δηλαδή, σχετικά γρήγορα. Και για το Πυροσβεστικό Σώμα βγαίνουν σε δύο μήνες. Για τους υπαλλήλους νοσοκομείων, Υπουργείων και ΟΤΑ, βγαίνουν σε εννέα με δέκα μήνες.
Αυτά, βέβαια, τα στοιχεία ισχύουν όσον αφορά τα συγκεκριμένα ταμεία. Σε άλλα ταμεία, βέβαια, έχουμε μεγαλύτερες καθυστερήσεις. Επιμήκυνση αυτού του χρόνου μπορεί να υπάρξει μόνο σε μεμονωμένες περιπτώσεις, όπου για παράδειγμα για τη συνταξιοδότηση του υπαλλήλου εμπλέκονται και άλλοι ασφαλιστικοί φορείς, είτε της χώρας, είτε κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, υπάρχει καθυστέρηση για τη διεκπεραίωση όλων των στοιχείων.
Πρέπει να ξέρετε ότι εξετάζεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο το ενδεχόμενο νομοθετικής παρέμβασης προκειμένου να τεθεί αποκλειστική προθεσμία για την αποστολή των αιτήσεων από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Διοικητικού Προσωπικού των Υπουργείων, των ΟΤΑ και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Επίσης, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιάρθρωσης της Υπηρεσίας Συντάξεων, μετά την ολοκλήρωση της οποίας αναμένεται ότι θα υπάρξει σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης κατά δύο έως τρεις μήνες. Βέβαια, όλα αυτά γίνονται μετ’ εμποδίων, δεδομένων και των ελλείψεων προσωπικού των ταμείων. Όμως, η Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτιμά ότι μπορεί να ανταπεξέλθει και σε περαιτέρω αύξηση του αριθμού των αιτήσεων για συνταξιοδότηση και βάσει αυτής της εκτίμησης οφείλω κι εγώ να σας απαντήσω.
Πάντως, στο αμέσως επόμενο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη με την οποία θα προβλέπεται αύξηση του χρόνου, ώστε να καταβάλλονται εξάμηνες αποδοχές αντί σύνταξης, έναντι των τρίμηνων αποδοχών που υπάρχουν τώρα, έτσι ώστε ο ασφαλισμένος που έχει υποβάλει αίτηση για να βγει στη σύνταξη, να μπορεί να καλύπτει κάποια βασικά έξοδα διαβίωσης μέχρι να του καταβληθεί εντέλει η σύνταξη.
Όπως καταλαβαίνετε, είναι μία προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης ενόψει αυτής της καθυστέρησης. Κάποια επιπλέον στοιχεία θα δώσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε Υπουργέ
Το λόγο έχει ο κ. Στρατούλης για τρία λεπτά.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις με βάση και τις απαντήσεις του κυρίου Υπουργού.
Η πρώτη επισήμανση είναι ότι ο κύριος Υπουργός περιέγραψε ως αιτία το δημογραφικό για την κατάσταση που υπάρχει στα ασφαλιστικά ταμεία και με την καθυστέρηση απονομής των συντάξεων. Το δημογραφικό, όμως, το είχαμε και το έχουμε ως πρόβλημα. Εμείς επιμένουμε ότι βασική αιτία είναι οι πολιτικές του Μνημονίου, οι πολιτικές της λιτότητας, οι οποίες δημιουργούν ύφεση. Η ύφεση δημιουργεί ανεργία. Υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο άνεργοι και δεν υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία, με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εσόδων. Υπάρχουν, βεβαίως και οι πολιτικές των μνημονίων, οι οποίες οδηγούν σε δραστική μείωση των μισθών και κατ’ επέκταση σε δραστική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία. Άρα, για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα, πρέπει να φύγουμε απ’ αυτές τις πολιτικές.
Η δεύτερη επισήμανση που θέλω να κάνω είναι η εξής: Σωστά περιέγραψε ο Υπουργός –και με στοιχεία- το κύμα μαζικών αιτήσεων για συνταξιοδότηση εργαζομένων, αλλά εκεί πρέπει να προσδιορίσουμε και την αιτία. Η αιτία είναι πάλι αυτές οι μνημονιακές πολιτικές, διότι όταν λες ότι από 1.1.2013 αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο έτη, τότε είναι σαν να λες στον άλλον «κάνε αίτηση να φύγεις τώρα, για να προλάβεις να μην έχεις αύξηση των ορίων συνταξιοδότησής σου». Αν προσθέσεις, μάλιστα και τις μειώσεις των μισθών, κλπ, καταλαβαίνεις ότι ένας κόσμος αναγκάζεται να φύγει από τη δουλειά του, γιατί θα παίρνει πολύ λιγότερα.
Η τρίτη επισήμανση που έχω να κάνω σε σχέση μ’ αυτά που είπε ο Υπουργός, είναι η εξής: Περιέγραψε την καθυστέρηση, αλλά πήρε επιλεκτικά ορισμένα ταμεία που η σύνταξη βγαίνει σε δύο μήνες. Εμείς έχουμε βγάλει το μέσο όρο απονομής σύνταξης –και γνωρίζω ότι δεν θα τον αμφισβητήσει ο κύριος Υπουργός- λαμβάνοντας υπ' όψιν και τα μεγάλα ταμεία, όπως για παράδειγμα το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Ο μέσος όρος απονομής σύνταξης είναι δέκα μήνες. Θα βρεις αλλού δύο μήνες, θα βρεις και δεκαοκτώ. Ο μέσος όρος απονομής είναι δέκα μήνες. Και είναι πολλοί οι δέκα μήνες!
Δεύτερον, στην επικουρική σύνταξη ο μέσος όρος είναι δεκαπέντε μήνες. Αν πάμε, μάλιστα, στη διαδοχική ασφάλιση, είναι δυόμισι χρόνια και πολλές φορές φθάνει και μέχρι τέσσερα χρόνια, αν παρεμβάλλονται και διεθνείς συσχετισμοί, κλπ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, εμείς λέμε, κύριε Υπουργέ, ότι οριστική λύση του προβλήματος θα δοθεί, πρώτον, με την κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών με αναπτυξιακές πολιτικές –έτσι θα αυξηθούν και τα έσοδα των ταμείων και οι πόροι τους- αλλά και με έκτακτες κρατικές χρηματοδοτήσεις, εφ’ όσον χρειαστούν, για να σταθούν στα πόδια τους τα ταμεία.
Το δεύτερο που είναι απαραίτητο –το είπατε και εσείς, αλλά θέλουμε να το δούμε να το κάνετε πράξη- είναι η ενίσχυση με προσωπικό, κυρίως όπως σας είπα στα τμήματα απονομής συντάξεων και ανακεφαλαίωσης των ενσήμων των ασφαλιστικών ταμείων.
Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, πρέπει να λύσετε το θέμα –το είπατε, αλλά περιμένουμε να υλοποιηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες- με νομοθετική ρύθμιση, των πεντακοσίων του διαγωνισμού της Αγροτικής που είναι στο ΙΚΑ, γιατί αν φύγουν θα διαλυθεί το ΙΚΑ.
Δεύτερον, η δική μας άποψη είναι ότι πρέπει να προσλάβετε και τους οκτακόσιους που έχουν πετύχει σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, στο διαγωνισμό 8Κ για το ΙΚΑ, διότι είναι εντελώς απαραίτητοι για να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα.
Βεβαίως, οριστικά θα λυθεί το πρόβλημα, εάν προχωρήσετε σε πλήρη μηχανοργάνωση των ασφαλιστικών ταμείων και κυρίως του Τμήματος Απονομής Συντάξεων και Ανακεφαλαίωσης των Εσόδων. Τότε ένα κουμπί θα πατάς και μπορεί να βγαίνει η σύνταξη σε μία ημέρα.
Όσον αφορά τα ΚΕΠΑ και τις συντάξεις των αναπήρων, η γνώμη μας είναι ότι το διάστημα που περιμένουν –τους πολλούς μήνες- για να βγει απόφαση αν είναι ανάπηροι και πόσο είναι, ώστε να παίρνουν τη σύνταξή τους, να παίρνουν το προνοιακό τους επίδομα και την υγειονομική τους περίθαλψη και εάν υπάρξει πρόβλημα να συμψηφιστεί.
Δεύτερον, σε όσους νομούς δεν υπάρχουν κέντρα εκτίμησης της αναπηρίας, να περνούν στους ίδιους νομούς χωρίς να μετακινούνται από τις υγειονομικές νομαρχιακές επιτροπές. Για τα νησιά πρέπει να προβλέψετε να καλύψετε το κόστος μετακίνησής τους, γιατί είναι δυσβάσταχτο, εκεί που υπάρχει ΚΕΠΑ.
Τέλος, να καταργήσετε το παράβολο των 46 ευρώ, που είναι αναγκασμένοι να δίνουν οι ανάπηροι όταν πάνε να κάνουν αίτηση, για να εξεταστεί το ποσοστό αναπηρίας τους. Είναι απαράδεκτο σε αυτήν την εποχή και με τη δυστυχία που έχουν να τους παίρνει το κράτος 46 ευρώ μόνο και μόνο για την αίτησή τους.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά): Ευχαριστούμε, κύριε συνάδελφε.
Ο κύριος Υπουργός έχει το λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Για να ξεκινήσω πάλι από εκεί που τελειώσατε, κύριε συνάδελφε, το παράβολο των 46 ευρώ, αν δεν κάνω λάθος, αφορά μόνο σε ασφαλισμένους και όχι σε ανασφάλιστους. Δηλαδή δεν είναι μία υποχρέωση για όλους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗΣ: Όχι, κύριε Υπουργέ, είναι 46 ευρώ και αφορά όλους.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας): Θα το δω, κύριε συνάδελφε. Όπως σας είπα αυτό το ζήτημα χρήζει ξεχωριστής ερώτησης και όχι μόνο.
Επίσης θα συμφωνήσω μαζί σας και μάλιστα θα υπερθεματίσω, όσον αφορά το χρόνο καθυστέρησης για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Είχα σκοπό να παραθέσω τα στοιχεία, απλά δεν πρόλαβα. Εδώ, λοιπόν, έχει ενδιαφέρον να δούμε τον αριθμό αιτήσεων απονομών σύνταξης που βρίσκεται σε εκκρεμότητα μέχρι 30-9-2012, ανέρχεται σε 85.300 περίπου αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 71.659 για επικουρική. Ως προς το μέσο χρόνο αναμονής μέχρι εκδόσεως της οριστικής απόφασης συνταξιοδότησης έντεκα μήνες για υποκαταστήματα ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Αττικής και Πειραιά και δέκα μήνες για την υπόλοιπη Ελλάδα.
Όσον αφορά την καταβολή προσωρινής σύνταξης έχει χορηγηθεί σε 37.124 αιτήσεις κύριας σύνταξης. Δηλαδή περίπου στις μισές έχει καταβληθεί προσωρινή σύνταξη.
Επίσης η διοίκηση του ιδρύματος, όπως πληροφορούμαι, έχει αναλάβει πρωτοβουλία με σκοπό την ελαχιστοποίηση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης πανελλαδικά. Προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγικότητα των υπαλλήλων μέσω υπερωριακής απασχόλησης. Έχει συγκροτήσει και μάλιστα βάσει υπουργικής απόφασης οργανωτικό σχήμα κλιμακίου εργασίας ανακεφαλαίωσης χρόνου ασφάλισης και απονομής και πληρωμής συντάξεων προσωρινών και οριστικών. Η έναρξη λειτουργίας αυτού του έργου επιτάχυνσης, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, έγινε τον Ιούλιο του 2012, οπότε περιμένουμε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Για να κλείσω, καταλαβαίνετε ότι και στο παρελθόν -δεν είχαμε πάντα μνημόνια, κάποτε δεν είχαμε- όποτε προσπαθήσαμε να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό, κάναμε πίσω. Θυμάμαι τα λόγια του καθηγητή Γιαννίτση, πρώην Υπουργού Εργασίας, ο οποίος έλεγε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 ότι κάθε προσπάθεια αναβολής της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, τροφοδοτεί ένα μηχανισμό αυτοεπιδείνωσής του στο μέλλον. Η αλήθεια είναι ότι όταν δεν είχαμε μνημονιακές υποχρεώσεις που επιβάλλονται άνωθεν και με τρόπο άκομψο, βίαιο και δραματικό πολλές φορές, δεν επιδείξαμε την απαραίτητη τόλμη να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό μας σύστημα.
Βρίσκουμε αυτά τα προβλήματα μπροστά μας σήμερα. Εγώ συμμερίζομαι τις προτάσεις σας. Βλέπετε ότι γίνεται μία προσπάθεια τουλάχιστον να συμπτυχθεί ο χρόνος απονομής των συντάξεων. Νομίζω, όμως, ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί ή να μην τα βρίσκαμε με τέτοιο δραματικό τρόπο μπροστά μας σήμερα, αν, όταν είχαμε την ευκαιρία, προχωρούσαμε στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Και βέβαια, ο ρόλος της κάθε πολιτικής δύναμης -και της δικής σας και της δικής μας και των υπολοίπων- σε αυτή τη μετάθεση ευθυνών για το μέλλον, με σκούπισμα κάτω από το χαλί, είναι γνωστός τοις πάσι.
Σας ευχαριστώ.»

Δεν υπάρχουν σχόλια: