20 Μαρτίου 2013

Τα μονόλιρα, πεντόλιρα και πούν'τα;

cyprus_banksΓια άλλη μια φορά η γνώριμη ηττημένη όψη ενός ηττημένου ηγέτη μιας οικονομίας της περιφέρειας της ευρωζώνης έκανε την εμφάνιση της εκτάκτως στο τηλεοπτικό κοινό της χώρας του. Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Ανασταστιάδης στο διάγγελμα του στους συμπολίτες του το Σαββατοκύριακο εξήγησε πως εμφανίστηκε προ τετελεσμένου γεγονότος όσον αφορά την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο– χωρίς δυνατότητα ελιγμών.
Για τους Έλληνες, οι φράσεις αυτές ήταν γνώριμες – και πλέον για τους περισσότερους Ευρωπαίους, πλην των Γερμανών.
Αυτό που δεν είναι συνηθισμένο είναι η ηθική βιαιότητα και ο πανικός που ακολούθησαν την ευρωπαϊκή απόφαση  για κούρεμα  των τραπεζικών καταθέσεων στην Κύπρο. Σαφώς και γνώριζαν τι θα γινόταν – και η φράση τραπεζικός πανικός θα συζητήθηκε διεξοδικά. Το μικρό μέγεθος της Κύπρου καθιστά ωστόσο ακόμα και την κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος μια επιτρεπτού-εύρους απώλεια για την ευρωζώνη.
Την Τρίτη το πρωϊ, μια μέρα μετά την αργία της Καθαράς Δευτέρας, οι Κύπριοι βρήκαν και πάλι τις τράπεζες τους κλειστές και τα ΑΤΜ άδεια. Φυσικά το χειρότερο είναι ότι δεν έχει γίνει γνωστό αν και πότε θα ξανανοίξουν. Πηγές στο νησί μας αποκάλυψαν ότι ακόμα και αυτοποιημένες τραπεζικές εργασίες όπως πάγιες εντολές και πληρωμές έχουν ανασταλεί.
Το ενδεχόμενο τραπεζικής κατάρρευσης είναι πλέον ορατό στην Κύπρο με απρόβλεπτες για πολλούς συνέπειες. Μπορεί το έμμεσο 'θύμα' (και ο βασικός στόχος της απόφασης του Eurogroup) να είναι οι τραπεζικές καταθέσεις των Ρώσων ολιγαρχών που στηρίζουν με πολλούς τρόπους την οικονομία της χώρας εδώ και αρκετά χρόνια, το άμεσο θύμα όμως είναι ο Κυπριακός λαός. Στην Ευρώπη επικρατεί η άποψη ότι η πλουσιοπάροχη ζωή μεγάλης μερίδας του Κυπριακού λαού δε συνάδει με μια χώρα που αιτείται βοήθειας για να αποφύγει την χρεοκοπία. Ίσως είναι λίγο απλοϊκή βέβαια μια τέτοια ανάλυση αλλά δεν υπάρχουν πλέον και πολλά περιθώρια για τους Κύπριους καταθέτες που δεν έχουν πρόσβαση στις ίδιες τους τις καταθέσεις εδώ και αρκετές μέρες.
Ο  ρόλος των Ρώσων σε όλο αυτό το κρίσιμο παιχνίδι εντυπώσεων θα είναι καθοριστικής σημασίας. Αυτό υπογραμμίζεται από το έκτακτο ταξίδι κυβερνητικού κλιμακίου της Κύπρου στη Μόσχα, όπου αναμένεται να συζητηθούν οι όροι μιας νέας συμφωνίας Ρωσίας – Κύπρου, που θα θέσει σε νέες βάσεις το όλο ζήτημα. Τι θα λάβει η Ρωσία για αντάλλαγμα ώστε να οδηγήσει τις χρεοκοπημένες κυπριακές τράπεζες στη ρευστότητα τις επόμενες ημέρες; Μήπως τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου; Mήπως μια νέα ναυτική βάση στην νότια Κύπρο, σε απόσταση αναπνοής από Ισραήλ και Συρία;  Τα σενάρια οργιάζουν μέσα σε αυτό το ρευστό και ασταθές τοπίο.
Ένας άλλος παίκτης σε αυτό το παιχνίδι στρατηγικής έχει επιλέξει να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά του. Η φαινομενική απάθεια της ΕΚΤ παραμένει μνημειώδης και έχει οδηγήσει στη φρενίτιδα αναλυτές σε όλο τον κόσμο. Το σφυροκόπημα που δέχεται μέλος της ευρωζώνης θα έπρεπε να είχε οδηγήσει την ΕΚΤ σε πόλεμο ανακοινώσεων – αντ'αυτού έχουμε λάβει ουσιαστικά την σιωπηλή συνενοχή της κεντρικής τράπεζας σε ένα ανώφελο, γκαγκστερικού τύπου σχέδιο. Η στάση αυτή εγείρει ερωτημάτα για το ρόλο της ΕΚΤ στο σχεδιασμό της πρότασης αυτής και αν τελικά η αναπόφευκτη πτώση του ευρώ λόγω της αστάθειας είναι και το απώτερο ζητούμενο για τον κ. Ντράγκι, Πρόεδρο της ΕΚΤ.
Οι επόμενες ώρες είναι κρίσιμες για την Κύπρο, το ευρώ αλλά και την Ελλάδα που τα ασταθή της βήματα μπορούν εύκολα να κλονιστούν από τα γεγονότα στη γειτονική χώρα.

 banksnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: