4 Μαρτίου 2013

Μεταφορά της αρμοδιότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην αιρετή Περιφέρεια ζήτησε ο Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης

Την ανάγκη μεταφορά της αρμοδιότητας και της ευθύνης λειτουργίας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στις αιρετές Περιφέρειες πρόταξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης κατά την ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για το σχέδιο «Αθηνά» του  Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013.
Το πολιτικό διακύβευμα σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη έγκειται στο δικαίωμα της αιρετής Περιφέρειας να έχει τη δυνατότητα να θέσει σε προτεραιότητα την ανάπτυξη της εκπαίδευσης για την ανάπτυξή της. «Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι ότι το σχέδιο Αθηνά δεν δίνει καμία προοπτική στην ανάπτυξη των Πανεπιστημίων και δεν προσεγγίζει το καίριο στοιχείο της διασύνδεσης με την οικονομία» τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι το ερευνητικό έργο μπορεί να υφίσταται στα Πανεπιστήμια, «το ζητούμενο είναι πως αυτό συνδέεται με τις δυνάμεις της αγοράς, ούτως ώστε να αντιμετωπίσουν το μέλλον».
Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε το σχέδιο αυτό ως μικρή και ανεπαρκή διόρθωση και όχι ως μεταρρύθμιση, η οποία καταδεικνύει και το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της χώρας, της αδυναμίας, δηλαδή, συμφωνίας όλων των πολιτικών δυνάμεων για μια ουσιαστική μεταρρύθμιση, με μετρήσιμα αποτελέσματα και απαραίτητη προϋπόθεση την εφαρμογή της. Προέβλεψε μάλιστα ο κ. Τατούλης ότι η διόρθωση αυτή θα αποτελέσει την απαρχή νέων και γρήγορων εξελίξεων στο τομέα της παιδείας, αφού τα αποτελέσματα δεν θα είναι ικανοποιητικά. Για την εφαρμογή, ωστόσο, ουσιαστικής μεταρρύθμισης με στόχο τη βελτίωση της παιδείας, όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης, απαιτούνται επενδύσεις και όχι λόγια.
Θετική έκπληξη χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης τη μεστότητα και την ακεραιότητα του λόγου των φοιτητών, κατά την τοποθέτησή τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο, «ο οποίος έχει αποβάλλει τις φοβίες και το συντηρητισμό και καταδεικνύει την προωθημένη και ριψοκίνδυνη άποψή τους για τις αναγκαίες αλλαγές». Αντίθετα αρνητική έκπληξη χαρακτήρισε το λαϊκίστικο λόγο που λειτουργεί λάθρα, «συμφωνώντας σε όλα χωρίς, ωστόσο, την υποβολή καμίας πρόταση». Αυτός ο λόγος είναι που καταδεικνύει την εικόνα της κρίσης που έχει ο τόπος, καθώς εκφράζει την πολιτική της απόλυτης ακινησίας, της απόλυτης απουσίας διεκδικητικού πλαισίου. «Αυτή είναι και η λάθρα πολιτική που εκφράζεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο και επιχειρεί να αποδομήσει το νέο θεσμό και την αυτονομία του, ζητώντας πολιτικές χειραγώγησης του Περιφερειακού θεσμού» πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης.
Ο κ. Τατούλης σημείωσε επίσης την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και το ΑΤΕΙ Καλαμάτας, με κοινή συνισταμένη την άποψη ότι «στο βαθμό που δεν γίνεται συνολική πρόταση για το ρόλο τους, τα προβλήματα δεν θα λυθούν».
Ειδικότερα για τις αλλαγές στις σχολές, ο Περιφερειάρχης δήλωσε ότι είναι λάθος η κατάργηση της Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Σχολής, η οποία θα είχε άμεση διασύνδεση με τις τοπικές ανάγκες της Πελοποννήσου και ότι στη σωστή κατεύθυνση κινείται η εξέλιξη σε 5ετείς σπουδές της σχολής θετικών επιστημών. Σημαντικό επίσης είναι να παραμείνει το τμήμα λογοθεραπείας στην Καλαμάτα, σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, αλλά και το ΑΤΕΙ της Σπάρτης να παραμείνει, μέχρι την κατάρτιση συγκροτημένης πολιτικής.
«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα συγκροτηθεί το πρώτο διοικητικό συμβούλιο του Ινστιτούτου Έρευνας, Καινοτομίας και Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας, και σε μια δύσκολη περίοδο θα αποδείξουμε ότι τέτοιες πρωτοβουλίες μπορούν να επιτύχουν τα καλύτερα αποτελέσματα» ανακοίνωσε ακόμη ο κ. Τατούλης.
Στο κλείσιμο της εισήγησής του ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για την απώλεια των δύο φοιτητών στη Λάρισα και έδωσε τις ευχές του για ταχεία αποκατάσταση της υγείας των τριών ακόμη που νοσηλεύονται, τονίζοντας την ολόθερμη συμπαράστασή του στις οικογένειές τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: