10 Ιουλίου 2013

Ένας στους πέντε Ελληνες «λάδωσε» δημόσιο λειτουργό το 2012

Ενας στους πέντε Ελληνες δήλωσε  ότι «λάδωσε» κάποιον δημόσιο λειτουργό την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς που συνέταξε η Διεθνής Διαφάνεια και δόθηκε την Τρίτη στη δημοσιότητα.
Ο μέσος όρος είναι 27% για ολόκληρο τον κόσμο, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται στο 22%.
Στην πεντάδα των πλέον διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η Σιέρα Λεόνε με 84%, ακολουθεί η Λιβερία με 75%, η Υεμένη με 74% και η Κένυα με 70%.
Η Ελλάδα βρίσκεται στις υψηλότερες θέσεις διαφθοράς, πάντως, μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με 22% ενώ η Κύπρος έχει 19%, η Ρουμανία 17%, η Βουλγαρία 8%, η Ιταλία και η Βρετανία μόλις 5%, η Πορτογαλία 3% και η Ισπανία 2%.
Θεωρείται δε πιο διεφθαρμένη από την Αργεντινή (13%) και την Αρμενία (18%), από το Ελ Σαλβαδόρ (12%), και το Περού (20%) καθώς και από τη Τζαμάικα (12%) ή τη γειτονική μας πΓΔΜ (17%).
Η έρευνα έδειξε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, τα πολιτικά κόμματα θεωρούνται οι περισσότερο διεφθαρμένοι θεσμοί, με 3,8 μονάδες στην κλίμακα του 5, όπου 1 μονάδα σημαίνει «καθόλου διεφθαρμένος» και 5 σημαίνει «εξαιρετικά διεφθαρμένος».
Μόνο το 23% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι προσπάθειες των κυβερνήσεων για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι αποτελεσματικές, ποσοστό χαμηλότερο κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του 2008.
Ο δεύτερος περισσότερο διεφθαρμένος φορέας σε παγκόσμια κλίμακα θεωρείται η αστυνομία, με 3,7 μονάδες στην κλίμακα του 5, ενώ ακολουθούν τρεις κατηγορίες θεσμών, οι δημόσιοι λειτουργοί, το κοινοβούλιο και η δικαστική εξουσία που ισοβαθμούν με 3,6 μονάδες διαφθοράς.
Για το Παγκόσμιο Βαρόμετρο Διαφθοράς 20013, η Transparency International χρησιμοποίησε δείγμα 114.000 ανθρώπων σε 107 χώρες, θέτοντας ερωτήματα σχετικά με το επίπεδο της διαφθοράς στις χώρες τους και με το ποιους θεσμούς θεωρούν περισσότερο διεφθαρμένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: