15 Σεπτεμβρίου 2013

ΑΝΘΟΛΟΓΙΟ (5): Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΗ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου 
Egerssi@otenet.gr 
www.apostoloupanos.gr 
twitter:@egerssi 
 Την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2013 την Αθήνα επισκέφτηκε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ ή αλλιώς “αιμοσταγές” γεράκι των ΗΠΑ, Μάθιου Νίμιτς, και συναντήθηκε με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, στο πλαίσιο του προγραμματισμένου τριήμερου ταξιδιού του σε Ελλάδα και Σκόπια. Ο σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δυο κυβερνήσεων προκειμένου να εξευρεθεί μια αποδεκτή λύση του οριστικού ονόματος της γείτονος χώρας (πΓΔΜ).
Είναι σε όλους γνωστό πως ο άνθρωπος του Αμερικανοσιωνισμού, είναι υπέρμαχος της διπλής ονομασίας που θα εμπεριέχει το όνομα «Μακεδονία». Δηλαδή, συμπλέει απόλυτα με όλες τις κυβερνήσεις του κράτους των Σκοπίων, από την ημέρα της δημιουργίας τους μετά την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και οι οποίες δεν αποδέχονται ονομασία που δεν θα περιέχει το «Μακεδονία».
Τελευταίες πληροφορίες δε, μας ενημερώνουν πως στο τραπέζι της προχθεσινής συνάντησης μεταξύ Νίμιτς-Βενιζέλου, ο κ. Νίμιτς ήταν ανυποχώρητος στη λύση: «Δημοκρατία Άνω Μακεδονίας».
Πάντως, εάν και εφ΄ όσον επικρατήσει τελικά η ονομασία: «Δημοκρατία Άνω Μακεδονίας» ή «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας» ή όποια άλλη ονομασία που θα εμπεριέχει το «Μακεδονία», τότε σε μικρό χρονικό διάστημα παντού θα γίνεται αναφορά για το κράτος της «Μακεδονίας», για τους «Μακεδόνες», για τη «Μακεδονική γλώσσα». Και αυτή η εξέλιξη θα είναι μια τεράστια ήττα της εξωτερικής μας πολιτικής, από τη στιγμή που δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το γεγονός πως η Ελλάδα είναι ισότιμο μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αυτή η ήττα θα ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου και για άλλες Εθνικές τραγωδίες. Θα είναι όμως, μια εξ΄ ίσου τεράστια διπλωματική νίκη ενός μικρού κρατιδίου, το οποίο οικονομικά στηρίζεται όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξής του, στα ελληνικά κεφάλαια, Ελλήνων επιχειρηματιών.
Ωστόσο, το ζήτημα της οριστικής ονομασίας του γειτονικού κρατιδίου, θεωρώ πως “γέρνει” αυτή τη στιγμή προς το μέρος των γειτόνων μας, γιατί η Εθνική μειοδοσία όλων των κυβερνήσεων της Ελλάδος τις τελευταίες δεκαετίες είναι δεδομένη. Ειδικά δε, της σημερινής και προσωπικά του ίδιου του Πρωθυπουργού! Και αν κάποιοι θεωρήσουν βαριές τις τελευταίες κουβέντες μου, θα σας εξηγήσω παρακάτω πως δεν είναι και αντιπροσωπεύουν την πραγματικότητα.
Ο σημερινός Πρωθυπουργός, ως Υπουργός Εξωτερικών, δήλωνε στις 2 Απριλίου 1992: «Δε θα αποδεχτώ οποιαδήποτε λύση για το θέμα των Σκοπίων, που θα είχε ως παράγωγο του ονόματος, το Μακεδονία. Η Ελλάδα πρέπει να ασκήσει βέτο, αν οι χώρες της Κοινότητας αποφασίσουν να αναγνωρίσουν τη Δημοκρατία των Σκοπίων υπό οποιοδήποτε όνομα, που θα έφερε παράγωγο του όρου Μακεδονία». Βέβαια, αυτή η πατριωτική δήλωση δεν έγινε τυχαία γιατί είχαν ήδη διαρραγεί οι σχέσεις του με τον τότε Πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη. Έτσι, στις 13 Απριλίου 1992 μετά το πέρας του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Καραμανλή και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που ακολούθησε, ο Κ.Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Α. Σαμαρά από την κυβέρνηση και ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών. Αποτέλεσμα των παραπάνω, ήταν μετά από 16 μήνες ο Αντώνης Σαμαράς, να «ρίξει» την κυβέρνηση της ΝΔ του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη (Σεπτέμβριος 1993). Στη συνέχεια, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, χρησιμοποίησε εξευτελιστικούς όρους για τον Σαμαρά και τον κατήγγειλε σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον σημερινό Υπουργό Πολιτισμού, Πάνο Παναγιωτόπουλο, πριν τις εκλογές του 1993 και λίγο μετά την πτώση της κυβέρνησής του: «…Όταν ο κ. Σαμαράς απεχώρησε, έγινε ανεξάρτητος και απεφάσισε να ιδρύσει το κόμμα του, έκανε τη δήλωση ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση διότι η κυβέρνηση έχει την εντολή από τον Ελληνικό λαό να κυβερνήσει 4 χρόνια. Από αυτή την υποχρέωση ξέφυγε, παζάρεψε δεν ξέρω τι και πως, εννοώ παζάρεψε προς πολιτικές κατευθύνσεις και τελικά απεφάσισε να μας ρίξει... Όλα αυτά δείχνουν ότι υπήρξε συνωμοσία και φυσικά προδοσία και η συνωμοσία ήταν συνωμοσία πολιτικών συμφερόντων… Άρα, αυτή την ώρα η ΠΟΛΑΝ γιατί ρίχνει τη ΝΔ; Τίνος τα συμφέροντα εξυπηρετεί; Όμως, καταστρέφεται, ο προδότης πληρώνει, καταστρέφεται… http://www.youtube.com/watch?v=w1cFtWJeiac
...Το όνομα της Μακεδονίας στους Σκοπιανούς δεν επρόκειτο να το δώσω και το ξέρει πολύ καλά ο κ.Σαμαράς και γιαυτό ακριβώς μας έριξε. Διότι ελπίδα του ήταν ότι εγώ θα προχωρήσω σε λύση του προβλήματος των Σκοπίων τώρα και περίμενε να μας χτυπήσει εάν πηγαίναμε σε μια μεσαία λύση…».
http://www.youtube.com/watch?v=3d7DNaJaUVw
Όμως, η αυτοαναίρεση πράξεων και λόγων του Α.Σαμαρά ήλθε με διάφορες δηλώσεις του στα επόμενα χρόνια, όπως, όταν δήλωνε στις 9 Μαΐου 2005: «Βαδίζουμε σ΄ έναν “έντιμο συμβιβασμό”, αποδεχόμενοι το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας-Σκόπια”, επειδή αποφεύχθηκε το 1992 η “συνθηκολόγηση”, που στηριζόταν στην υιοθέτηση του ονόματος “Σλαβομακεδονία”»! Να σημειωθεί πως αυτές οι δηλώσεις έγιναν σε χρονικό διάστημα που ο Α.Σαμαράς έχει επιστρέψει στη ΝΔ και ήδη είναι ευρωβουλευτής της!
Άλλωστε, την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Σαμαρά, προς εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων, πέραν της προάσπισης του Εθνικού ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, κατήγγειλε στις 21 Ιουλίου 2011 και η (τότε) Ανεξάρτητη Βουλευτής και σήμερα Βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία δήλωνε από του βήματος της Βουλής: «Έχετε καταγγελία του πρώην Πρωθυπουργού, Κων.Μητσοτάκη, του Στέφανου Μάνου, σας είπαν ότι από το 1993 η Siemens με την Intracom ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι κατά την άποψή τους ήταν οι υπεύθυνοι για την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δεν τους καλείτε να δείτε πως κινήθηκε αυτή η έρημη εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια; Δεν θέλετε να μάθετε; Είναι δυνατόν να εθελοτυφλούμε σε αυτή τη χώρα;».
http://www.youtube.com/watch?v=mMmY3u9bgf8 (08:28 – 09:00)
Επιπρόσθετα την πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» (13 Δεκεμβρίου 2000), είχε παραδεχτεί και ο νυν βουλευτής της ΝΔ και Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens, κ. Μαρκογιαννάκης: «…είναι δεδομένο ότι ο κ. Σαμαράς έριξε την τότε κυβέρνηση» (συνημμένο). Και ο νοών νοείτο για ποιους ακριβώς λόγους!
Δυστυχώς, όμως, φίλοι και φίλες, πιστεύω μου είναι πως η Εθνική μειοδοσία του ονόματος της γείτονας χώρας, είναι δεδομένη αλλά και διαχρονική. Και το ισχυρίζομαι αυτό γιατί πολλοί συνέλληνες κατά καιρούς προσπάθησαν να χτυπήσουν «καμπάνες» σε αυτό το παχυδερμικό πολιτικό σύστημα, για να ευαισθητοποιήσουν τα όποια υπόλοιπα ψήγματα πατριωτισμού του. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν να αντλήσω και να σας καταγράφω από το βιβλίο του Νικολάου Μάρτη, πρώην Υπουργού των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή, «Η πλαστογράφηση της Ιστορίας της Μακεδονίας» του 1983, απόσπασμα άρθρου (σελ.97) του πρώην Προέδρου της Ε.Δ.Α (Ενιαία Δημοκρατική Αριστερά), αείμνηστου Ηλία Ηλιού, που δημοσιεύτηκε στο «Βήμα» στις 17 Φεβρουαρίου 1981, με θέμα, “Προσοχή στη Μακεδονία”: «Με προχθεσινή ερώτηση που απηύθυνα στον κ. Υπουργό των Εξωτερικών, ζητώ να πληροφορήσει την Εθνική Αντιπροσωπία για την ακόλουθη ύποπτη ενέργεια, που θέτει ενδεχόμενα σε διακινδύνευση τα εθνικά μας δίκαια πάνω στην Ελληνική Μακεδονία και βέβαια υπονομεύει έτσι την πολιτική ειρήνης στα Βαλκάνια. Φθάνουν με το ταχυδρομείο και δη από τη Δυτική Γερμανία (τυχαίο;) ορισμένα δέματα, που περιέχουν ένα είδος ημερολογίου του 1981. Έχει εξώφυλλό του με σλαβική γραφή τη λέξη “Μακεδονίγια” και κάτω απ΄αυτήν απεικονίζει ένα πολεμιστή, σαν τους παλιούς κομιτατζήδες, με εφ΄όπλου λόγχη. Κάτω από αυτόν απεικονίζει το γνωστό άγαλμα της Ελευθερίας που είναι στημένο στην είσοδο του λιμανιού της Νέας Υόρκης (τυχαίο;) που φωτίζει την οικουμένη. Τέλος το άγαλμα αυτό στηρίζεται πάνω σ΄ένα χάρτη της Βαλκανικής και μάλιστα της Ελληνικής κατά κύριο λόγο Μακεδονίας και αναγράφει από κάτω από την παράσταση αυτή σε κακά εγγλέζικα το σύνθημα “Ανεξάρτητη και Ελεύθερη Μακεδονία”. Θα ήταν μεγάλη αφέλεια το να υποτιμηθεί από την ελληνική πλευρά το μεθόδευμα αυτό. Σίγουρα δεν γίνεται “παιδιάς ένεκεν”, αλλά εκφράζει μια οργανωμένη εκστρατεία σε βάρος της εθνικής μας ακεραιότητας, αποβλέπει στον ακρωτηριασμό της Βόρειας Ελλάδας και από όποια και αν προέρχεται υπονομεύει την πολιτική ειρήνης στα Βαλκάνια που όχι μόνο την έχει υιοθετήσει όλο το φάσμα των πολιτικών κομμάτων της χώρας μας από την Άκρα Δεξιά έως την Άκρα Αριστερά, μα είναι ακόμα και η επίσημη πολιτική της χώρας μας…».
Συνεπώς, κ. Σαμαρά πιστεύατε τα όσα λέγατε προς τους Μακεδόνες από του βήματος της ΔΕΘ το 2011: «Να ξέρετε η Μακεδονία μας είναι ευλογημένος τόπος. Κι αυτή η ευλογία δεν θα πάει χαμένη. Καμιά ευκαιρία, κανένα συγκριτικό πλεονέκτημα, κανένα στοιχείο του εθνικού πλούτου δεν θα πάει χαμένο. Αυτό ισχύει για όλη την Ελλάδα. Ισχύει ιδιαίτερα για την Μακεδονία μας. Που είναι Ελλάδα, όσο κι αν αυτό δεν αρέσει σε κάποιους…». Γιατί, εάν πράγματι τα πιστεύατε, τότε δεν θα επιτρέψετε να συμπεριληφθεί ΠΟΤΕ το «Μακεδονία» στην οριστική ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων. Δεν θα επιτρέψετε μια Εθνική καταστροφή! Θα διαψεύσετε μεταξύ των άλλων και τον υπογράφοντα. Διαφορετικά θα επαληθευτούν όσοι ασπάζονται την ίδια άποψη, δηλαδή πως η Εθνική μειοδοσία της Μακεδονίας μας, είναι δεδομένη!
(συνεχίζεται)


Δεν υπάρχουν σχόλια: