Ενώπιον του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, της Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανετέα και του Δημάρχου Σπάρτης κ. Σταύρου Αργειτάκου παρουσιάστηκε την 4/11/2013 στον χώρο του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα, η μελέτη αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης. Η μελέτη, η οποία συντάχθηκε από τον αρχιτέκτονα κ. Γουλιέλμο Ορεστίδη, με τη φροντίδα και την παρακολούθηση του σωματείου «Διάζωμα» (πρόεδρος του οποίου είναι ο κ. Σταύρος Μπένος), χρηματοδοτήθηκε από το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με 110.000 ευρώ.
Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΠΙΣΝ, ο κ. Γιώργος Αγουρίδης ανέφερε ότι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος συμμετέχει ενεργά στον τρίτο κοινωνικό τομέα, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τους άλλους δύο, τον δημόσιο και τον ιδιωτικό, συμβάλλοντας έτσι στην πρόοδο της κοινωνίας.
Ο κ. Τατούλης τόνισε τη σημασία που έχουν τέτοιες πρωτοβουλίες της κοινωνίας των πολιτών για την ανάδειξη της λαμπρής αρχαίας ιστορίας της Σπάρτης, υπενθύμισε δε ότι και η Περιφέρεια Πελοποννήσου μαζί με την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας συνεργάζονται επίσης με το «Διάζωμα» για την ανασκαφική έρευνα και τη μελέτη ανάδειξης ενός άλλου αρχαίου θεάτρου της Λακωνίας, του αρχαίου θεάτρου του Γυθείου, με χρηματοδότηση ύψους 100.000 ευρώ από πόρους της Περιφέρειας. Ανέφερε δε ότι η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την προώθηση της μελέτης για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Σπάρτης, η έναρξη της οποίας έχει δυστυχώς καθυστερήσει διότι δεν έχει προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα στο οικόπεδο από την αρμόδια αρχαιολογική υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, μολονότι η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει κονδύλιο 120.000 ευρώ για τις εργασίες αυτές.
Η κ. Τζανετέα υποσχέθηκε ότι η μελέτη αναστήλωσης του Αρχαίου Θεάτρου της Σπάρτης θα παρουσιαστεί σύντομα και στην πόλη της Σπάρτης, ώστε να ενημερωθούν οι κάτοικοι της πόλης για τις εργασίες που θα γίνουν σε ένα από τα πιο γνωστά μνημεία της. Η μελέτη αναστήλωσης περιλαμβάνει αρχιτεκτονική αποτύπωση, καταγραφή της παθολογίας του μνημείου, τεκμηρίωση, και προτάσεις αποκατάστασης και ανάδειξης του θεάτρου. Στόχος των επεμβάσεων θα είναι η προστασία του μνημείου, η αποκατάστασή του, αλλά και η αποκατάσταση της γεωμετρίας του, ώστε ο επισκέπτης να κατανοεί την αρχική μορφή του. Οι πρώτες εργασίες που προγραμματίζονται να γίνουν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι η αποκατάσταση των αναλημματικών τοίχων του θεάτρου, με προϋπολογιζόμενη δαπάνη 5.000.000 ευρώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου