10 Μαρτίου 2014

ΠΕ Μεσσηνίας:Ημερίδα με θέμα τη νέα ΚΑΠ 2014-2020

Η ΠΕ Μεσσηνίας , με τη συμμετοχή του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, διοργάνωσε την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014,στο Βορρέειο Πνευματικό Κέντρο Φιλιατρών, ημερίδα με θέμα τη νέα ΚΑΠ 2014-2020,τις βασικές αρχές και τις επιπτώσεις της στα προϊόντα της Μεσσηνίας. Επιπλέον έγινε συζήτηση για το τρέχον Πρόγραμμα των Νέων Γεωργών, τις προϋποθέσεις ένταξής τους ,τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τις δεσμεύσεις που καλούνται να αναλάβουν.
Στην εν λόγω ημερίδα συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Δ/νσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας, εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και πολύς κόσμος. Παρουσιάστηκαν τα πιθανά σενάρια που θα επιλεγούν για την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ ,καθώς και τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε σεναρίου. Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον εκ μέρους των συμμετεχόντων, ιδιαίτερα όσον αφορά στις επιπτώσεις για την ενιαία ενίσχυση, κυρίως για την καλλιέργεια της σταφίδας και την ελαιοκαλλιέργεια.
Ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε ότι ανοίγουμε έγκαιρα και από τους πρώτους στη χώρα μας, το σοβαρό αυτό θέμα, ώστε να υπάρξει σωστή προετοιμασία, ε στόχευση οι επιπτώσεις κατά την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ να είναι όσον δυνατόν θετικότερες για τους μεσσήνιους παραγωγούς.
Η αναθεωρημένη ΚΑΠ στοχεύει στην ενίσχυση του κλάδου της κτηνοτροφίας, αυξάνοντας το συνολικό ποσοστό των ενισχύσεων που κατευθύνονται προς αυτόν, από τον εθνικό δημοσιονομικό φάκελο. Μεγάλο όφελος για την Ελλάδα προκύπτει και από την αλλαγή του ορισμού των βοσκοτόπων. Μια βελτίωση πολύ σημαντική για την Ελλάδα, καθώς μεγάλες εκτάσεις κινδύνευαν να βρεθούν εκτός ενισχύσεων, με συνέπεια την απώλεια σημαντικών πόρων για την κτηνοτροφία.
Ακόμα δίνονται ισχυρά κίνητρα στους νέους, καθώς και στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ώστε σε συνδυασμό με τις άμεσες ενισχύσεις και με τα κίνητρα για τις επενδύσεις στα αγροκτήματα, στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη σταδιακή αλλαγή του ηλικιακού και επαγγελματικού χάρτη στην πρωτογενή παραγωγή της χώρας
Η σταδιακή σύγκλιση θα πρέπει να δρομολογηθεί με τρόπο ώστε να επιφέρει μια ήπια και δίκαιη μεταβολή της αξίας των δικαιωμάτων των παραγωγών κάθε περιοχής της χώρας, έως το 2019. Η υποχρεωτική «πράσινη» ενίσχυση θα λειτουργήσει θετικά προς την κατεύθυνση της αειφορίας της γεωργίας, χωρίς όμως να δυσκολεύει την παραγωγική διαδικασία.
Με ορθολογική στόχευση, με αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνονται όπως το μικρό ποσοστό αλλά στρατηγικής σημασίας, που θα διατεθεί για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, (π.χ για την περίπτωση της κορινθιακής σταφίδας) είναι δυνατό να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να γίνει θετικό το ισοζύγιο των αγροτικών προϊόντων, αυξάνοντας παράλληλα την επάρκεια και την αυτάρκειά μας σε διάφορα προϊόντα.
Μετά το τέλος των εισηγήσεων, ακολούθησαν τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες , ανταλλαγή απόψεων, ενώ δόθηκαν απαντήσεις σε ερωτήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της εκτενούς αυτής ενημέρωσης.
Κλείνοντας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς, κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς της Τριφυλίας να συμμετάσχουν ενεργά στην διαμόρφωση των θέσεων της Μεσσηνίας, προκειμένου αυτές να υποβληθούν στην επικείμενη διαβούλευση που θα ανακοινωθεί από το ΥΠΑΑΤ, στο αμέσως προσεχές διάστημα και δεδομένου ότι οι εθνικές επιλογές θα πρέπει να οριστικοποιηθούν το αργότερο έως την 1η Αυγούστου 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια: