29 Ιουλίου 2014

Αρκαδία:Παραδοσιακό αλώνισμα στο Βαλτεσινίκο στις 16 Αυγούστου 2014

Και φέτος στο Βαλτεσινίκο Γορτυνίας θα αναβιώσει το παραδοσιακό αλώνισμα την επομένη της Παναγίας Σάββατο 16 Αυγούστου από ώρα 10:30. Το αλώνισμα το διοργανώνει ο Δήμος Γορτυνίας 

Έθιμο που αποτελεί παράδοση για την περιοχή και κάθε χρόνο προσελκύει αρκετό κόσμο, μικρούς και μεγάλους. Εκτός από τη διαδικασία του αλωνίσματος στην οποία συμμετέχει σχεδόν όλο το χωριό, υπάρχει γλέντι και φαγητό...

Γίνεται ζωντανή αναβίωση του παλιού τρόπου αλωνίσματος με τα άλογα, σε πλακόστρωτο αλώνι που βρίσκεται πολύ κοντά στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Τα παιδιά και όποιος άλλος θέλει, μπορεί να συμμετάσχει στο αλώνισμα, ανασηκώνοντας τα θερισμένα στάχυα με το δίκρανο την ώρα που τα άλογα κάνουν τον κύκλο τους γύρω γύρω στο αλώνι. Ειδικά για τα παιδιά της πόλης, η δραστηριότητα αυτή είναι πηγή μεγάλης χαράς και ενθουσιασμού, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε μια αυθεντικά παραδοσιακή δραστηριότητα, σε στενή επαφή με τα άλογα, τις εικόνες και τις μυρωδιές της φύσης.
Στους μικρούς φίλους μας  μαθαίνει κάτι για τον τόπο τους, για την παλαιότερη αγροτική ζωή, για την παράδοση, για το μεθυστικό δέσιμο της γης με τα ζώα και τον άνθρωπο.


Για τον 15Αύγουστο προγραμματίζουμε τις παρακάτω εκδηλώσεις στο χωριό μας:

9 Αυγούστου ημέρα Σάββατο:
α) Έναρξη λειτουργίας «ΠΑΖΑΡΙ ΒΙΒΛΙΟΥ» σε χώρο κοντά στην πλατεία που μας παραχώρησε η Ερικαίτη Τλά.
β) Ανάγνωση Παραμυθιού (στην πλατεία) ώρα 18:30
10 Αυγούστου ημέρα Κυριακή:
Θεατρικό Παιχνίδι (στην πλατεία) ώρα 18:30
12 Αυγούστου ημέρα Τρίτη:
Φτιάχνουμε την δικιά μας παραλία (στην πλατεία) ώρα 18:30
Την επιμέλεια των παιδικών εκδηλώσεων θα έχει η συμπατριώτισσά μας νηπιαγωγός Αφροδίτη Παπαγεωργίου.
13 Αυγούστου ημέρα Τετάρτη ώρα 19:30:
ΒΡΑΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΒΑΛΤΕΣΙΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
   Ομιλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου με θέμα «Τουριστική ανάπτυξη του Βαλτεσινίκου και της γύρω περιοχής».
   Κατά την εκδήλωση θα τιμήσουμε τις επιχειρήσεις, εστίασης και διαμονής, που λειτουργούν στο χωριό μας σε ένδειξη αναγνώρισης της σημαντικής συνεισφοράς στην τουριστική ανάπτυξη του Βαλτεσινίκου.
14 Αυγούστου ημέρα Πέμπτη:
Πρωινός περίπατος στην πηγή «Γριάς το λιθάρι»
16 Αυγούστου ημέρα Σάββατο:
Το παραδοσιακό αλώνισμα στην Ιερά Μονή της Θεοτόκου, από τον Δήμο Γορτυνίας.
17 Αυγούστου ημέρα Κυριακή:
ΔΗΛΩΤΗ στα καφενεία του χωριού μας ώρα 11:00.
19 Αυγούστου ημέρα Τρίτη:
Πρωινός περίπατος στον Άγιο Νικόλα.
7 Σεπτεμβρίου ημέρα Κυριακή:
Ο 6ος Λαϊκός Αγώνας δρόμου και αντοχής στα μονοπάτια των «Αρκάδων Ποιμένων» 21,6χλμ και 10χλμ.

Στο ελατοδάσος του Βαλτεσινίκου υπάρχουν αρκετά μονοπάτια μεγάλης φυσικής ομορφιάς με σήμανση -Δίκτυο "Αρκάδων Ποιμένων"- τα οποία χωρίζονται σε κατηγορίες ανάλογα με τη διάρκεια πεζοπορίας, το επίπεδο δυσκολίας κλπ, και τα οποία προσφέρονται για ορειβατικές εκδρομές διαφόρων κατηγοριών. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά και εν συντομία τα παρακάτω:
·         "Κρυάβρυση": όχι μεγάλου μήκους, αρκετά απότομη σε σημεία, καταλήγει σε πηγή με παγωμένο νερό στο δάσος και προσφέρει πανοραμικές απόψεις του χωριού.
·         "Της Γριάς το Λιθάρι": εύκολη, κυκλική περίπου 7 χιλιομέτρων με στάση στην ομώνυμη πηγή. Προσφέρει πολλές εναλλαγές περιβάλλοντος και μαγευτικές εικόνες του δάσους.
·         "Αγία Παρασκευή": καταλήγει σε ταβέρνα στο δάσος, που προσφέρει φαγητό, και από όπου μπορεί να γίνει επιστροφή με αυτοκίνητο/πούλμαν.
·         "Το Πορί": περπάτημα μέσα στα νερά ρηχού ρέματος και επιστροφή είτε από την ίδια διαδρομή, είτε με διάσχιση του δάσους εκτός μονοπατιών.
Στα μονοπάτια υπάρχει δυνατότητα ξενάγησης από τοπικούς ξεναγούς. 


Ευχόμαστε σε όλους σας καλό καλοκαίρι.

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου

 Ο πρόεδρος

 Μιχάλης Αναγνωσταράς

Site: valtesiniko-arkadias.gr
Facebook: Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλτεσινιωτών «η Κοίμηση της Θεοτόκου»
http://www.facebook.com/168296093242825

Δεν υπάρχουν σχόλια: