21 Ιουλίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ

ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΟΥΛΙΟΥ ΩΡΑ 8:30 μ.μ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΥΜΑΙΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΔΕΗ, ΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΟΥΣ: 

·        ΝΙΚΟ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟ εκπρόσωπο των εργαζομένων στο ΔΣ της ΔΕΗ
·        ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟ υπεύθυνο ενέργειας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα τα μέλη της  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ μεταξύ των άλλων τόνισαν:
«ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΛΕΙΤΑΙ Η ΔΕΗ.


Ο όμιλος ΔΕΗ είναι τεράστιο μέγεθος για την εθνική οικονομία και πολύτιμο εργαλείο άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Παράλληλα όμως η ηλεκτρική ενέργεια και τα ενεργειακά μας αποθέματα για την παραγωγή της, αποτελούν  το καλύτερο φιλέτο για κερδοσκοπία. Η πολύπλευρη κρίση που βιώνει η κοινωνία μας και κυρίως η οικονομική, είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να εισβάλουν οι επιτήδειοι ως επενδυτές και λεηλατώντας να επιβεβαιώσουν τη λαϊκή παροιμία «Ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται». Με προκάλυμμα λοιπόν την ανάγκη για επενδύσεις, η συγκυβέρνηση με ντόπιους και ξένους κρατικοδίαιτους οργανώνουν αυτό το πάρτι. Στο όνομα της απελευθέρωσης διαλύουν τη ΔΕΗ. Στο όνομα του ανταγωνισμού χαρίζουν τα ιμάτιά της . Αυτό που γίνεται στη χώρα μας δεν έχει προηγούμενο.

1. ΠΩΛΕΙΤΑΙ Ο Α.Δ.Μ.Η.Ε. (το 66% του μετοχικού του κεφαλαίου)

Εταιρεία 100% θυγατρική της ΔΕΗ η οποία κατέχει, αναπτύσσει και λειτουργεί το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ένα δίκτυο μήκους 11.000 χλμ αποτελούμενο από γραμμές υψηλής και υπερύψηλης τάσης, κέντρα υπερύψηλης τάσης, κέντρο κατανομής φορτίου, εγκαταστάσεις συντηρήσεων και κατασκευών κλπ. Η αξία του ΑΔΜΗΕ με τους μετριότερους υπολογισμούς είναι περίπου 8 δις ευρώ. Πρόκειται για εθνική υποδομή μείζονος σημασίας, περιουσιακό στοιχείο της ΔΕΗ ανεκτίμητης αξίας με υψηλότατη στάθμη τεχνογνωσίας, με διεθνή στανταρντς, οργάνωση και εμπειρία. Μόνο η αναπόσβεστη αξία του στις 31/12/2012 ανερχόταν στα 1,545 δις ευρώ. Διαθέτει σύγχρονη λειτουργία ώστε το κόστος μεταφοράς του ρεύματος συμμετέχει μόλις στο 4% του συνολικού κόστους της κιλοβατώρας. Επομένως η απόσπαση του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε για λόγους δημοσιονομικούς (με δεδομένη την ανεκτίμητη αξία του) ούτε για λόγους μείωσης της κιλοβατώρας.

2. Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ ΔΕΗ»

Αποσπάται από τη μικρή ΔΕΗ το 30% των καθετοποιημένων δραστηριοτήτων της: λιγνιτωρυχεία σταθμοί παραγωγής- εμπορία (πελάτες). Κίνηση με τεράστια διακυβεύματα, χωρίς καμιά επιστημονική μελέτη, με εκδηλωμένη την ανησυχία των διοικητικών στελεχών της ΔΕΗ, που ποτέ δεν κλήθηκαν να προφέρουν άποψη. Οι προφανείς  αιτιολογίες από την πλευρά της κυβέρνησης είναι: η ανάγκη της «ιδιωτικοποίησης» και η λειτουργία του «ανταγωνισμού».
-Έτσι παραχωρούνται λιγνιτικές μονάδες, μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 2768 ΜW. Και αυτά με το πρόσχημα η ΔΕΗ να εξοικονομήσει χρήματα για να φτιάξει μια μονάδα των 660 ΜW!!! Είναι φανερό ότι ξεφεύγουν κάθε λογικής δεοντολογίας έστω και στο πνεύμα του ελεύθερου ανταγωνισμού που θέλουν να δικαιολογηθούν.
Είναι λιγνιτικές μονάδες με το μεγαλύτερο βαθμό απόδοσης που η μέση θερμογόνος δύναμη των λιγνιτικών κοιτασμάτων στο υπέδαφος τους είναι 1890 kcal / τόνο έναντι του αντίστοιχου μέσου όρου που είναι 1250 kcal των μονάδων που παραμένουν στη ΔΕΗ. Ουσιαστικά το παραγωγικό τους δυναμικό ξεπερνά το 50%. Μαζί χαρίζεται η πλέον σύγχρονη και σκανδαλωδώς ακριβοπληρωμένη λιγνιτική μονάδα της Φλώρινας (ΑΗΣ ΜΕΛΗΤΗΣ) με όλη την υποδομή ανέγερσης και δεύτερης μονάδας.
Λιγνιτικά κοιτάσματα αξίας 27,2 δίς ευρώ!!! με βάση τα στοιχεία του ΙΓΜΕ και τις μελέτες της επιστημονικής ομάδας του πρώην Διευθυντή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας Χρήστου Παπαγεωργίου.
-Παραδίδονται σε ιδιώτες υδροηλεκτρικοί σταθμοί ισχύος 902 MW που εκτός της παραγωγής ρεύματος συνιστούν υποδομές πολλαπλού σκοπού δημοσίου συμφέροντος (ύδρευση και άρδευση).
- Μαζί με όλα αυτά παίρνουν από τη ΔΕΗ 2 εκατομμύρια πελάτες χωρίς να τους ρωτήσουν και τους προσφέρουν «στο πιάτο» στους ιδιώτες, έτσι για να αναδείξουν τη δημοκρατία και τον υγιή ανταγωνισμό.

3. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ MANAGMEN

Μετά την απόσχιση της μικρής ΔΕΗ διαμορφώνεται ένα νέο περιβάλλον στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ που απομένει. Το 49% είχε ήδη μεταβιβαστεί (από το 2001-2003) σε ιδιώτες μέσω χρηματιστηρίου. Επίσης από το 51% των μετοχών του δημοσίου έχουν ήδη παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 17%  με σκοπό την πώλησή τους σε στρατηγικό επενδυτή και ταυτόχρονα τη μεταβίβαση του management. Αυτή η εξέλιξη συνιστά «κοσμογονική» αλλαγή στον τομέα του ηλεκτρισμού στη χώρα μας. Πέραν όλων των άλλων επιπτώσεων συνεπάγεται και την ουσιαστική απόσυρση του δημοσίου από αυτόν καίριας σημασίας για την οικονομία και κοινωνία τομέα. Αποστερούν από την πολιτεία ένα πολύτιμο εργαλείο άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής. Μαζί με την εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της ΔΕΗ εκποιείται και η αντίστοιχη ενσωματωμένη περιουσία των εργαζομένων της ΔΕΗ που με το νόμο 2773/99 είχε αναλάβει την εγγυημένη απόδοση το κράτος και το οποίο τώρα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του.
Οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον και υποχρέωση απέναντι στον εαυτό τους, την κοινωνία και την ιστορική προσφορά της ΔΕΗ, να αντισταθούν. Ο απεργιακός τους αγώνας «κρίθηκε  παράνομος» και επιστρατεύθηκαν.
Η διάλυση, διάσπαση και πλήρης ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ αφορά πρωτίστως όλη την κοινωνία διότι οι εξελίξεις αυτές, αν υλοποιηθούν, θα είναι καταστροφικές για την οικονομία και τους καταναλωτές διότι πρώτα απ' όλα αυτά θα έχουν ως συνέπεια πολύ μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Για αυτούς τους λόγους οι εργαζόμενοι, οι συνταξιούχοι, οι επαγγελματίες, οι αγρότες  και ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αγωνιστούν μαζί, για να μην περάσει αυτό το στημένο φαγοπότι από τους διαπλεκόμενους. Σε όλη την Ελλάδα οργανώνονται συγκεντρώσεις ενημέρωσης, συλλογή υπογραφών και διαμαρτυρίες. Αυτόν τον αγώνα μας δεν μπορούν να τον επιστρατεύσουν. Ο λαός μας ενημερώνεται και αντιλαμβάνεται την καταστροφική πολιτική τους». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: