13 Ιουλίου 2014

Μακάβριο έθιμο! Καπνίζουν σαν ρέγγες τους νεκρούς τους και τους κρεμούν ψηλά για να τους τιμήσουν! ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ

μακάβριο-έθιμο-της-φυλής-άνγκα
ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ! 
Όποιος βρεθεί στα ορεινά της Παπούα Νεα Γουινέα, στην Μορόμπε θα βρεθεί μπροστά σε ένα μακάβριο θέαμα. Θα δει πάνω από το κεφάλι του να κρέμονται πτώματα με την σάρκα τους σε έντονο κόκκινο χρώμα και μέσα σε κλουβιά!
Αυτό το μακάβριο θέαμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα έθιμο όχι μόνο για να κρατούν οι ντόπιοι μακριά τους ξένους, αλλά και η ύψιστη τιμή από την φυλή των Ανγκα προς τους νεκρούς τους.

μακάβριο-έθιμο-της-φυλής-άνγκα-1
Ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ενός είδους ταρίχευση των νεκρών μοιάζει με το κάπνισμα της ρέγγας.

Πρώτα οι ειδικοί χαράζουν σημεία στα πόδια, στα γόνατα και στους αγκώνες των νεκρών έτσι ώστε να φύγει όλο το λίπος από το σώμα. Μετά, με ειδικά καλάμια μπαμπού στραγγίζουν το σώμα από οποιοδήποτε υγρό…
Δείτε το βίντεο κάνοντας κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο:
Μάλιστα, το λίπος δεν το πετάνε αλλά το χρησιμοποιούν για μαγειρική… Μετά, ράβουν τα μάτια και το στόμα του νεκρού για να μειώσουν τον αέρα που μπαίνει μέσα στο σώμα.
Οι πατούσες, οι παλάμες και η γλώσσα κόβονται και δίνονται στον πιο κοντινό άνθρωπο του νεκρού. Μετά, ό,τι μένει από το σώμα το “καπνίζουν” πάνω από έναν λάκο που καίει μια μεγάλη φωτιά. Τέλος, το αλείφουν με πηλό στο χρώμα της ώχρας.
μακάβριο-έθιμο-της-φυλής-άνγκα-2
Οι λόφοι της Μορόμπε είναι γεμάτοι με τέτοια πτώματα κάποια από τα οποία είναι 200 ετών!
μακάβριο-έθιμο-της-φυλής-άνγκα-3
Καμιά φορά τους κατεβάζουν από εκεί ψηλά όταν έχουν κάποιες γιορτές αλλά τους ξαναγυρίζουν στην θέση τους γιατί θεωρούνται οι φύλακες άγγελοι του χωριού. Μάλιστα οι πιο σεβαστοί πολεμιστές είναι στα πιο ψηλά σημεία για να προστατεύουν τους χωρικούς.
Αυτού του είδους η πρακτική έχει απαγορεύθεί από το 1975, ωστόσο, σε απομακρυσμένα χωριά, τα έθιμα τηρούνται και με το παραπάνω…

Δεν υπάρχουν σχόλια: