1 Σεπτεμβρίου 2014

Η απόλυτη ξεφτίλα των Σαμαροβενιζέλων… Ολόκληρος ο πλανήτης έχει στρέψει την προσοχή του στην Αμφίπολη και η κυβέρνηση καταργεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων

Η απόλυτη ξεφτίλα των Σαμαροβενιζέλων… Ολόκληρος ο πλανήτης έχει στρέψει την προσοχή του στην Αμφίπολη και η κυβέρνηση καταργεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων
ΣΣ: Στην σελίδα 43 από 45 (5573) του παραπάνω ΦΕΚ ΠΔ 104/2014 παρατηρούμε στα κόκκινα πλαίσια κάτι που μας δημιουργεί περίεργους συνειρμούς.Βέβαια δεν περιμένουμε απαντήσεις για προσλήψεις «Άνευ Ειδικότητος» απλά δεν το βρήκαμε να σχολιάζεται από τους συμμετέχοντες στην εν λόγω διαμάχη. Διέλαθε της προσοχής των ή εμείς είμαστε κακοπροαίρετοι; Πάντως ανεξάρτητα με αυτή την επισήμανση η κυβερνητική διάψευση που αναφέρεται παρακάτω, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαιώνει δυστυχώς το δημοσίευμα της εφημερίδας.

2
Το υπουργείο πολιτισμού καταργεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αμφίπολης
Το νέο πρωθυπουργικό success story που επιχειρεί να εκμεταλλευτεί την ανασκαφή στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη προβάλλοντας το εθνικό αφήγημα του περιβάλλοντος Μαξίμου, γκρεμίζει το υπουργείο Πολιτισμού εν μία νυκτί και πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από τις βαρυσήμαντες δηλώσεις Σαμαρά μπροστά από τον τάφο. Σύμφωνα με τον Νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο ΦΕΚ 171/Α/28-8-2014, ακόμα και η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, καταργείται στις 28 Οκτωβρίου προκειμένου να εξοικονομηθούν τα κονδύλια που απαιτεί η τρόικα και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στον βωμό λοιπόν της κατά 40% «οριζόντιας μείωσης δομών». Ακόμα και την ημέρα διάλεξαν. Την ημέρα της εθνικής εορτής του ΟΧΙ, καταργούν την πλέον διάσημη και πρόσφορη για την κυβερνητική εθνικιστική ρητορική, εφορεία Αρχαιοτήτων, συγχωνεύοντας την με την αντίστοιχη Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πραγματικά σ” αυτή την κυβέρνηση δεν γνωρίζει η ακροδεξιά τι ποιεί η δεξιά της.
Η κατάργηση της ΚΗ Εφορείας αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα όχι απλώς της πολιτιστικής πολιτικής αλλά εν γένει της κυβερνητικής πολιτικής και του αλαλούμ που επικρατεί στους κόλπους της συγκυβέρνησης. Αλήθεια οι παράγοντες του ΥΠΠΟΑ που μας «πυροβολούν» καθημερινά με …
δελτία τύπου για τη δουλειά της ΚΗ Εφορείας δεν σκέφτηκαν τον αντίκτυπο, εσωτερικά και διεθνώς, αυτής της πράξης ειδικά τούτη τη χρονική περίοδο;

Βέβαια την ώρα που στον Νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ και στον βωμό της «οριζόντιας μείωσης δομών» θυσιάζεται η ΚΗ Εφορεία, δημιουργούνται πέντε νέες υπηρεσίες, υπαγόμενες απευθείας στο Γραφείο υπουργού. Η μία εξ αυτών, η επονομαζόμενη «Ειδική Υπηρεσία Προβολής και Αξιοποίησης» φαίνεται να χρησιμοποιείται «για την εμπλοκή εξωϋπηρεσιακών παραγόντων στην αρχαιλογική έρευνα προκειμένου να υπαχθούν τα αποτελέσματα της αρχαιολογικής έρευνας με απαράδεκτο τρόπο στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς» όπως καταγγέλλουν οι αρχαιολόγοι, φωτογραφίζοντας άμισθη σύμβουλο του πρωθυπουργού και του υπουργού Πολιτισμού. Είναι δυνατό σε μια περίοδο που κλείνουν δομές του δημοσίου κατά απαίτηση της τρόικας να δημιουργούνται νέες υπηρεσίες προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ημέτεροι;
Το τρανταχτό παράδειγμα της Εφορείας που πραγματοποιεί την ανασκαφή στην Αμφίπολη, δεν είναι το μοναδικό δείγμα του τρόπου με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέματα του πολιτισμού και της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας. Όπως αποτυπώνεται στον Νέο Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ, ο οποίος δημοσιεύτηκε χωρίς να προηγηθεί κανένας διάλογος ούτε με τους εργαζόμενους, ούτε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, ούτε με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς, στην ουσία » η αρχαιότερη υπηρεσία του ελληνικού κράτους, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, αλλάζει δομή, όταν ο προηγούμενος Οργανισμός θεσμοθετήθηκε μόλις το 2003, και δεν έχει αποτιμηθεί καν η λειτουργία του» όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων χαρακτηρίζοντας την ημέρα δημοσίευσης του Νέου Οργανισμού στο ΦΕΚ ως «Μαύρη Μέρα για την Αρχαιλογική Υπηρεσία».
«Όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, ο Οργανισμός δεν αποτελεί ένα ουδέτερο τεχνοκρατικό νομοθέτημα που αφορά “οργανωτικά ζητήματα’» μας λέει η πρόεδρος του ΣΕΑ Όλγα Σακαλή. «Πρόκειται για τον “καταστατικό χάρτη” της λειτουργίας του υπουργείου και αποτυπώνει την πολιτική που πρόκειται να ασκηθεί στον πολιτισμό τις επόμενες δεκαετίες. Το προωθούμενο νέο οργανόγραμμα, έχει σαφή πολιτική στόχευση: να μεταλλάξει τις δομές και τις αρμοδιότητες του υπουργείου σύμφωνα με τις μνημονιακές επιταγές για ένα «μικρό επιτελικό κράτος», προκειμένου να εφαρμοστούν συγκεκριμένες νεοφιλελεύθερες πολιτικές: δημοσιονομική λιτότητα, εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, ιδιωτικοποιήσεις, εκχώρηση αρμοδιοτήτων του δημοσίου σε ιδιώτες, υποβάθμιση των κοινωνικών αγαθών και ακύρωση κάθε δυνατότητας της δημόσιας διοίκησης να ασκεί ρυθμίσεις δημοσίου συμφέροντος.»
Σύμφωνα με τον Νέο Οργανισμό, όπως επισημαίνει και στην ανακοίνωσή του ο ΣΕΑ «συγχωνεύονται εφορείες, αφαιρούνται από τα μουσεία νευραλγικά τμήματα, όπως αυτά των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των εκθέσεων, καταργούνται όλες οι κενές οργανικές θέσεις, σε ένα υπουργείο που είναι ήδη υποστελεχωμένο, τίθενται σε ομηρεία όλοι οι προϊστάμενοι διευθύνσεων και τμημάτων (ακόμη και αυτοί που έγιναν τμηματάρχες μόλις ενάμιση μήνα πριν), αφού σύμφωνα με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις του ΥΔΜΗΔ, με την ισχύ των νέων Οργανισμών λήγει η θητεία των διευθυντών και ο υπουργός τοποθετεί προϊστάμενους στις νεοσύστατες υπηρεσίες κατά το δοκούν». Επιπλέον προκαλείται «τεράστια αναστάτωση στα 600 έργα ΕΣΠΑ με συνολικό προϋπολογισμό 744 εκ. ευρώ και στις εκατοντάδες σωστικές ανασκαφές στο πλαίσιο έργων τρίτων, που εκτελούνται αυτή τη στιγμή από τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ». Η οικονομική επιβάρυνση που θα προκληθεί και τα σημαντικά προβλήματα που θα ανακύψουν, και οι καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των πολιτών βαρύνουν εξ ολοκλήρου την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την κυβέρνηση. Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, στη βάση των αποφάσεων διαδοχικών συνελεύσεων του, θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και σε κάθε νομική ενέργεια προκειμένου να μην εφαρμοστεί αυτό το οργανόγραμμα.
Το υπουργείο Πολιτισμού διαψεύδοντας επιβεβαιώνει την «Αυγή»
Από το υπουργείο Πολιτισμού λάβαμε την εξής ανακοίνωση σχετικά με το δημοσίευμα της Αυγής (30/8/2014) με τίτλο «Το υπουργείο Πολιτισμού καταργεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αμφίπολης».
«Το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Η ΑΥΓΗ» ότι δήθεν «το υπουργείο Πολιτισμού καταργεί την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αμφίπολης» είναι ψευδέστατο και κακόβουλο.
Η αλήθεια είναι ότι η νέα Εφορεία Αρχαιοτήτων που συγκροτείται στο νομό Σερρών ενισχύεται και διευρύνει τις αρμοδιότητές της καθώς περιλαμβάνει πλέον όχι μόνο την εποπτεία των Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων αλλά και των Βυζαντινών που μέχρι τώρα υπάγονταν στην αρμόδια Εφορεία του νομού Καβάλας».
Απάντηση της «Αυγής»
Το ΥΠΠΟΑ δια της απαντήσεως του στο δημοσίευμα της Αυγής, ουσιαστικά, επιβεβαιώνει όσα έγραψε η εφημερίδα. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί ότι παρακάμπτει το γεγονός ότι το εν λόγω δημοσίευμα βασίστηκε στην ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγο η οποία αναφέρει επί λέξη πως «ακόμα και η ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που διενεργεί τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, θα πάψει να υπάρχει στις 28 Οκτωβρίου 2014″. Επιπλέον, εντύπωση προκαλεί ότι η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ φαίνεται να μην αναγνωρίζει ως υπηρεσία του τη 12 Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Πρόκειται για μια Εφορεία με σημαντικό έργο στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία των νομών Σερρών, Δράμας και Καβάλας.
Περιέργως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ την αναφέρει ως «Εφορεία Καβάλας»! Ας δούμε όμως και τι πραγματικά ισχύει: σήμερα υπάρχει η ΚΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, που έχει ως αρμοδιότητα τις αρχαιότητες έως και του 4ο αι. μ.Χ. του νομού Σερρών, με προσωπικό 4 αρχαιολόγους (!). Αυτοί οι 4 αρχαιολόγοι μαζί με το υπόλοιπο, ολιγάριθμο, προσωπικό της ΚΗ ΕΠΚΑ θα επωμιστούν και τις αρμοδιότητες για τα βυζαντινά μνημεία που μέχρι τώρα είχε η 12η ΕΒΑ.
Αυτό ονομάζεται από το ΥΠΠΟΑ «ενίσχυση» της νέας Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών η οποία θα δημιουργηθεί όταν ισχύσει το νέο Οργανόγραμμα. Αυτό στα αυτιά και του πλέον καλόπιστου ακροατή δεν ακούγεται ως ενίσχυση αλλά ως υπερφόρτωση. Και προφανώς, και βάση και της απάντηση του ΥΠΠΟΑ στο δημοσίευμά μας, δεν θα υπάρχει ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων μετά τις 28 Οκτωβρίου, όπως δεν θα υπάρχει ούτε η Α Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, δηλαδή η Εφορεία Ακροπόλεως, η αρχαιότερη, ως γνωστόν Εφορεία του ελληνικού κράτους. Αλλά και γενικότερα, πού ακριβώς υποδεικνύει την προσπάθειά του το ΥΠΠΟΑ να ενισχύσει την προστασία των αρχαιοτήτων και μνημείων; Πάντως όχι στην Αμφίπολη, όπου παρακολουθούμε την πολιτική εκμετάλλευση μιας αρχαιολογικής έρευνας σε εξέλιξη. Εκμετάλλευση που μέχρι στιγμής μόνο καλό δεν κάνει στο μοναδικό εύρημα της Αμφίπολης. Ως εκ τούτου αλλού και όχι στο δημοσίευμά μας, πρέπει να αναζητηθεί το ψευδές και το κακόβουλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: