27 Νοεμβρίου 2014

Στυμμένες λεμονόκουπες πλέον για το ΔΝΤ Σαμαράς & Βενιζέλος!!!

Γιατί οι δανειστές αποτελειώνουν την κυβέρνηση;
Του Σπύρου Γουδέβενου      

Πολλοί αναρωτιούνται γιατί οι δανειστές δεν κάνουν το χατήρι στην κυβέρνηση Σαμαρά που τόσο στήριξαν στο παρελθόν, να σταματήσουν να ζητάνε νέα μέτρα, με την ελπίδα να διασωθεί μία τόσο φιλική κυβέρνηση, αντί να αναλάβει τα ηνία της χώρας ένας ΣΥΡΙΖΑ, με άκρως αντίθετο σχέδιο. Η απάντηση μπορεί να δοθεί, αν καταλάβουμε κάτι απλό.Οι δανειστές μας, ποτέ δεν έπραξαν με βασικό γνώμονα την πιο "φιλική" προς αυτούς κυβέρνηση, πράγμα που θα ήταν δύσκολο, γιατί οι κωλοτούμπες πάντα έδιναν έναν αέρα, μία αίσθηση, ότι πάντα οι κυβερνήσεις της χώρας θα είναι φιλικές. 

Από το 2010 εφαρμόστηκε, με λίγα λόγια, ένα σχέδιο "κινεζοποίησης" της χώρας μας, που προέβλεπε την δημιουργία μία "μικρής Κίνας" στην ευρωζώνη, που οι μισθοί θα είναι της ξεφτίλας, οι εργασιακές σχέσεις να μοιάζουν με αυτές του μεσαίωνα, και η... περιουσία του κράτους που μπορεί να αποφέρει άμεσα κέρδη (τα μακροπρόθεσμα δεν τους ενδιέφεραν, σε μία χώρα με μηδενική κατανάλωση πλέον) να πέσει στα χέρια τους. Ένας λαός χρεωμένος, χωρίς εξασφαλισμένη στέγη, που θα μπορούσε να δουλέψει με 200-300 ευρώ εντατικότατα, ήταν το όραμα των δανειστών.

Είναι προφανές ότι το πρόβλημα τους δεν ήταν το "μη βιώσιμο" χρέος της χώρας, που με μπόλικα "μαγειρέματα" του έκαναν έτσι το 2010, και αυτό είναι έκδηλο, αν κοιτάξει κάποιος ότι το χρέος της χώρας εκτοξεύτηκε κατά την εφαρμογή των μνημονίων (σε σχέση με το ΑΕΠ).

Έτσι λοιπόν, το 2010, και το 2011-2012, σχεδίασαν ότι με φιλικές κυβερνήσεις ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαρά, μέχρι το τέλος του 2014 θα είχε ολοκληρωθεί η "κινεζοποίηση" της Ελλάδας, με κάποιες λεπτομέρειες να μένουν για ολοκλήρωση το 2016. Για αυτό και το σχέδιο τέλειωνε, σε ότι αφορά την Ε.Ε. τώρα και για το ΔΝΤ το 2016, και για αυτό θα τέλειωναν τα μνημόνια....

Το πρόβλημα είναι, ότι ενώ ομολογουμένως συντελέστηκε καταστροφή, το σχέδιο της "κινεζοποίησης" δεν έχει ολοκληρωθεί. Οι αφόρητες πιέσεις της ελληνικής κοινωνίας, ανάγκαζαν τις εθελόδουλες κυβερνήσεις μας, να πηγαίνουν πιο αργά. Ιδιαίτερα από τα τέλη του 2013, που ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον φαινόταν ως πλειοψηφούσα πολιτική δύναμη, και ενόψει ευρωεκλογών, η κυβέρνηση πούλησε την παραμύθα στους δανειστές, ότι μη εφαρμόζοντας μέχρι τις ευρωεκλογές σκληρά μέτρα, και με την αφήγηση αυτού του αόριστου Success Story , θα κέρδιζε πολιτικό έδαφος και θα έκανε στα τέλη του 2014 (δηλαδή τώρα) αυτά που είχε υποσχεθεί.....Να ρίξει και άλλο μισθούς και συντάξεις, να διαλύσει το ασφαλιστικό στην χώρα, να εξαφανίσει κάθε έννοια εργατικού δικαίου. 

Αντί αυτού, οι δανειστές βλέπουν σήμερα, ότι η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ καταποντίζονται, ο ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει πλέον με την αυτοδυναμία. Οι εγγυήσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου έπεσαν στο κενό. Και  όχι μόνο βλέπουν ότι το σχέδιο "κινεζοποίησης" δεν έχει ολοκληρωθεί (και για αυτό θέλουν νέο μνημόνιο) αλλά κυρίως ότι, ότι πέτυχαν μέχρι σήμερα, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα με την κυβέρνηση να καταρρέει, και τον ΣΥΡΙΖΑ να έρχεται να σημάνει το "τέλος της κατρακύλας"!

Οι δανειστές σήμερα πιέζουν, εκβιάζουν μέχρι το τέλος, γιατί απαιτούν από το σύστημα στην χώρα (όχι μόνο το πολιτικό) να διασφαλίσουν την μέχρι τώρα κατάσταση, και να πάνε λίγο παραπέρα. Τελειώνουν μία κυβέρνηση που μετά από δύο χρόνια, θυμήθηκε ότι θα πρέπει να ξαναψηφιστεί, και μιλάει εδώ και 5-6 μήνες, για φοροελαφρύνσεις, άδικα μέτρα που εφαρμόστηκαν, "εξόδους" από μνημόνια. Είναι μοναχικές φωνές, αυτές σαν του Αδωνι, που μιλάει για μέτρα που έπρεπε να πάρουμε έτσι και αλλιώς, και χωρίς τρόικες. Έτσι ο ίδιος ο Σαμαράς, ο ίδιος ο Βενιζέλος ενισχύουν την "φαρέτρα" του ΣΥΡΙΖΑ που τουλάχιστον μίλαγε κατά των μνημονίων εξαρχής και απολαμβάνει για αυτό την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.

Για τους δανειστές, η κυβέρνηση αυτή τέλειωσε, όταν απλά αποφάσισε να "δικαιολογηθεί, δίνοντας πόντους στον ΣΥΡΙΖΑ δίνοντας του την ηγεμονία οριστικά και αμετάκλητα. Έτσι, προτιμούν να αναμετρηθούν με τον "θυμωμένο" ελληνικό λαό άμεσα, μέσω του ΣΥΡΙΖΑ. Να δώσουν ένα μάθημα και στα υπόλοιπα "κακά" παιδιά της Ευρώπης, πριν δει σε Ιταλία και Ισπανία, Γαλλία, Δεξιούς και Σοσιαλδημοκράτες να μιλάνε για "άδικα" μέτρα, δικαιώνοντας τους "ΣΥΡΙΖΑ", και του "Podemos" σε κάθε άκρη της Ευρώπης!

Τώρα αισθάνονται δυνατοί, γιατί προηγήθηκε το PSI, γιατί ακόμα ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ξεκάθαρο σχέδιο ρήξης μαζί τους που να το έχει μοιραστεί με τον ελληνικό λαό, ώστε να αντέξει πιθανά "αντίποινα" των αγορών! Και εκεί προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει, κατά την ταπεινή γνώμη μου, να κάνει την υπέρβαση. Να συγκρουστεί, όπως λέει, ΜΕΧΡΙ το ΤΕΛΟΣ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: