Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, συναντήθηκε με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Καρασμάνη και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, για να τους θέσει συγκεκριμένα θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα τους αγρότες της Μεσσηνίας.
Ο Θανάσης Πετράκος έθεσε κατ’ αρχήν το επείγον ζήτημα της επέκτασης του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας σε ολόκληρη τη Μεσσηνία, τονίζοντας τη σημασία που αυτή θα έχει για την τοπική οικονομία, αλλά και το γεγονός ότι η υπόθεση αυτή, εξ αιτίας και πολλών λαθών που έγιναν στο παρελθόν, αλλά και συμφερόντων τα οποία αντιτίθεται στην επέκταση, το θέμα «κολλήσει» πάνω από 10 χρόνια.
Οι παράγοντες του Υπουργείου έκαναν μία αρκετά αναλυτική παρουσίαση του προβλήματος, επισημαίνοντας ότι, όταν δημοσιεύθηκε η κατάθεση του φακέλου με το σχετικό αίτημα τον Ιούνιο του 2012 στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξαν 4 ενστάσεις από την Αίγυπτο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Νορβηγία και την Ελβετία (!!), οι οποίες έγιναν αποδεκτές. Έτσι, ζητήθηκαν επιπλέον στοιχεία από την ελληνική πλευρά, τα οποία και δόθηκαν. Όπως σημείωσαν ωστόσο οι παράγοντες του Υπουργείου, κάποιοι ιδιωτικοί φορείς, τους οποίους δεν κατονόμασαν, αρνήθηκαν να δώσουν στοιχεία που θα βοηθούσαν στην τεκμηρίωση των ελληνικών θέσεων!
Καταλήγοντας πάντως, και δεδομένου ότι φαίνεται οι όποιες αντιρρήσεις να έχουν ξεπεραστεί, μετά την επιστολή και του κ. Μελά προς την Κομισιόν, πολύ σύντομα, ίσως και μέχρι το τέλος του έτους, αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση επέκτασης του ΠΟΠ Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία. Δεν απέκλεισαν βέβαια τον κίνδυνο να υπάρξει κωλυσιεργία από πλευράς της Κομισιόν, διότι διάφορα συμφέροντα πιέζουν και απειλούν με ενστάσεις. Ο Θανάσης Πετράκος με δεδομένο ότι η βασική διαδικασία των ενστάσεων έχει λήξει και συνεπώς οφείλει η Κομισιόν να εκδώσει την απόφαση ζήτησε από τον Υπουργό να αναλάβει άμεσα πολιτική πρωτοβουλία και να υποστηρίξει και ο ίδιος με επιστολή και παρέμβασή του στην Κομισιόν το σημαντικό για την Μεσσηνία αυτό θέμα ώστε να λήξει άμεσα προς όφελος των Μεσσήνιων ελαιοπαραγωγών.
Το δεύτερο θέμα που έθεσε ο Θανάσης Πετράκος ήταν η επιτακτική ανάγκη αποζημίωσης των πληγέντων παραγωγών από την ακαρπία των ελαιοδένδρων το 2013, ιδιαίτερα στους Νομούς Μεσσηνίας, Λακωνίας και την Κρήτη. Ο Υπουργός απάντησε ότι ο σχετικός φάκελος ΠΣΕΑ βρίσκεται ήδη από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου στο Υπουργείο Οικονομικών για έγκριση κονδυλίου 65 εκατομμυρίων €. Εφόσον εγκριθεί η σχετική δαπάνη, ο φάκελος θα ενταχθεί στο ετήσιο πρόγραμμα ΠΣΕΑ του 2013 και θα σταλεί στην ΕΕ για τελική έγκριση. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, εξέθεσε στον Υπουργό την ανησυχία του για την πολύμηνη παραμονή του φακέλου στο Υπουργείο Οικονομικών.
Το τρίτο θέμα που έθιξε ο Θανάσης Πετράκος ήταν η ανάγκη ολοκλήρωσης του Φιλιατρινού φράγματος αλλά και του Μιναγιώτικου, έργων που θα δώσουν ανάσα στις περιοχές της Τριφυλίας και της Πυλίας.
Για το Φιλιατρινό φράγμα δόθηκε η διαβεβαίωση ότι, μετά την τροποποίηση του προϋπολογισμού, αναμένεται το έργο να έχει περατωθεί ως την άνοιξη του 2015, ενώ σύντομα θα δημοπρατηθούν και τα δίκτυα.
Για το Μιναγιώτικο φράγμα οι υπηρεσιακοί παράγοντες ενημέρωσαν τον Βουλευτή ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί και σε λίγες εβδομάδες θα προχωρήσει η δημοπράτηση της προμελέτης.
Το τέταρτο θέμα που έθεσε ο Θανάσης Πετράκος ήταν η ανάγκη στήριξης της συκοκαλλιέργειας, μιας ιδιαίτερα δυναμικής καλλιέργειας στη Μεσσηνία με ένα πολύ ποιοτικό, εξαγώγιμο προϊόν. Τόνισε συγκεκριμένα πως το πρόβλημα των γηρασμένων συκεώνων έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκώς μειούμενη παραγωγή και τον κίνδυνο απώλειας αγορών για το λόγο αυτό. Σύμφωνα συνεπώς με τον Θανάση Πετράκο, είναι αναγκαία η αναδιάρθρωση της συκοκαλλιέργειας, ενώ σημείωσε επιπλέον πως μπορεί άμεσα να υποβληθεί σχετικό σχέδιο από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Μεσσηνίας. Δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει στον κ. Υπουργό τα προβλήματα που πρόσφατα ανέκυψαν στη Συκική που από τριτοβάθμιος συνεταιρισμός μετατράπηκε σε πρωτοβάθμιο, βάσει του αντισυνεταιριστικού νόμου 4015.
Οι παράγοντες του Υπουργείου συμφώνησαν για την ανάγκη αναδιάρθρωσης των συκεώνων της Μεσσηνίας, σημειώνοντας πως η καλύτερη δυνατότητα για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα επιτευχθεί μέσα από τον 2ο πυλώνα του νέου προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης με βάση την νέα ΚΑΠ: 2015-2020 , όπου προβλέπεται 100% χρηματοδότηση Σχεδίων Βελτίωσης στις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών.
Τέλος, ο Θανάσης Πετράκος έθεσε και το θέμα της συγκρότησης Εθνικής πολιτικής για την μαύρη σταφίδα και της ανάγκης στήριξης και προβολής της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας, στάθηκε ιδιαίτερα στην τεράστια θρεπτική αξία της που θα έπρεπε να την κάνει γνωστή ως ελληνικό super-food. Το θέμα αυτό μάλιστα, όπως είπε ο βουλευτής, έχει τεθεί και από τους βουλευτές των άλλων σταφιδοπαραγωγικών περιοχών, και από άλλες παρατάξεις. Από την πλευρά του Υπουργείου, για το θέμα της προβολής του προϊόντος, επισημάνθηκε ότι υπάρχει σχετικό πρόγραμμα της Γενικής Διεύθυνσης Εφαρμογών και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα που έχουν υποβληθεί από την Παναιγιάλειο Ένωση και την Ένωση Ζακύνθου. Τόνισαν δε, την ανάγκη ύπαρξης ενοποιημένων προγραμμάτων από τις οργανώσεις των σταφιδοπαραγωγών για την καλύτερη προβολή και προώθηση του προϊόντος, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει συλλογικές προσπάθειες για την μαύρη σταφίδα. Ο Θανάσης Πετράκος τόνισε, ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει άμεσα συνάντηση στο Υπουργείο με τους συνεταιρισμούς, τους φορείς που ασχολούνται με το προϊόν και τους Βουλευτές των 5 Νομών, ώστε να χαραχτεί μια ολοκληρωμένη πολιτική για την μαύρη σταφίδα. Ο κ. Υπουργός τόνισε ότι συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρόταση και θα την στηρίξει.
Στην συνέχεια, ο βουλευτής Μεσσηνίας ζήτησε τη συνδρομή του ΥΠΑΑΤ στη διατύπωση αιτήματος για ένταξη της μαύρης Κορινθιακής σταφίδας στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Οι παράγοντες του Υπουργείου συμφώνησαν με την πρόταση αυτή, σημειώνοντας βέβαια ότι για το θέμα αυτό επισπεύδον Υπουργείο θα είναι το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο και θα πρέπει να καταθέσει την πρόταση στην αρμόδια επιτροπή της UNESCO μετά από πρόταση φορέων.
Τέλος, ο Θανάσης Πετράκος επανέλαβε την πρότασή του να στηρίξει το Υπουργείο την δημιουργία Μουσείου Σταφίδας στην Κορώνη. Ένα μουσείο που θα αναδεικνύει όχι μόνο το προϊόν, αυτό καθαυτό, αλλά και το σημαντικότατο ρόλο που διαδραμάτισε στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του ελληνικού κράτους, επισημαίνοντας μάλιστα ότι έχει ήδη συνταχθεί το σχετικό αίτημα και θα διαβιβασθεί άμεσα, από το Δήμο Πύλου-Νέστορος προς το ΥΠΑΑΤ.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή για οποιαδήποτε εξέλιξη αφορά στα θέματα που συζητήθηκαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου