23 Απριλίου 2015

Ο Μπόμπολας έγινε… Ιφιγένεια και ο «πόλεμος» προμηνύεται σκληρός

Ο Μπόμπολας έγινε… Ιφιγένεια και ο «πόλεμος» προμηνύεται σκληρός
Η είδηση έπεσε σαν... βόμβα στα δημοσιογραφικά γραφεία: Συνελήφθη ο Λεωνίδας Μπόμπολας διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για φορολογική υπόθεση!

Ο Λεωνίδας Μπόμπολας, δεν είναι φυσικά τυχαίο πρόσωπο. Γιος του Γιώργου Μπόμπολα, του ανθρώπου που έκτισε τη μιντιακή αυτοκρατορία του «Πήγασου» με ναυαρχίδα το «Έθνος», αδελφός του Φώτη ο οποίος συνεχίζει να κουμαντάρει τον εκδοτικό κλάδο της οικογένειας, που αριθμεί τρείς εφημερίδες, πολλά περιοδικά, ραδιόφωνα, εκτυπωτική μονάδα και κατέχει το μετοχικό πακέτο σχετικής πλειοψηφίας του Mega.  


Προκειμένου να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες, ο Λ. Μπόμπολας κατέβαλε το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ. Δικαστικές πηγές έκαναν λόγο για ποσό αδήλωτου εισοδήματος ύψους 4 εκ. ευρώ, που εντοπίστηκε σε λογαριασμούς του στο πλαίσιο των ερευνών που διενεργούνται και για τη λίστα Λαγκάρντ. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ο εκδότης Φώτης Μπόμπολας έχει καταβάλει ύστερα από σχετικό έλεγχο στη λίστα Λαγκάρντ το ποσό των 8 εκ. ευρώ. 

Από τότε που επανεκδόθηκε το Έθνος, το 1981, ο μόνος Πρωθυπουργός που είχε τολμήσει να τα βάλει με τους Μπομπολαίους ήταν ο Κώστας Καραμανλής, με το νόμο για τον βασικό μέτοχο, που απαγόρευσε στους ιδιοκτήτες των καναλιών και των εφημερίδων να διεκδικούν κρατικά έργα και συμβάσεις.  Ο νόμος εξέπεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ο δεύτερος. Ο νόμος εφαρμόστηκε και εύγε!  

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί ότι θα πολεμήσει τη φοροδιαφυγή και θα αξιοποιήσει προς την κατεύθυνση αυτή τη λίστα Λαγκάρντ. Και προεκλογικά και ως Πρωθυπουργός. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι στο θέμα αυτό είχε αναφερθεί στη συνέντευξη που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, μετά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, αλλά και κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο.  

Επίσης, ο Πρωθυπουργός έχει δεσμευτεί για την πάταξη της φοροδιαφυγής έναντι των εταίρων- δανειστών. Λέγεται μάλιστα ότι οι «κουτόφραγκοι» καλοείδαν αυτή τη δέσμευση, αλλά δεν την πολυπίστεψαν, καθώς τέτοιες υποσχέσεις τις έχουν ξανακούσει, χωρίς να δούνε και την υλοποίησή τους. Ωστόσο φαίνεται ότι η κυβέρνηση το εννοούσε και μάλιστα την πάταξη της φοροδιαφυγής, την έχει εντάξει σαν βέλος στη φαρέτρα των διαπραγματεύσεων.  

Η στάση έναντι της οικογένειας Μπόμπολα, χαρακτηρίζεται από κυβερνητικούς κύκλους ως ένα ηχηρό μήνυμα προς το εξωτερικό και το εσωτερικό: Ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το νόμο και να πατάξει τη φοροδιαφυγή, όσο ψηλά και αν βρίσκονται όσοι ελέγχονται, όποιες σχέσεις και να είχαν με τα κέντρα εξουσίας. Τούτο σημαίνει ότι πρέπει να περιμένουμε και συνέχεια… 
Υπό μια ευρεία έννοια, οι Μπομπολαίοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν… Ιφιγένεια. «Θυσιάστηκαν» για να αρχίσει ο… πόλεμος με τη φοροδιαφυγή και τη διαπλοκή, που προμηνύεται σκληρός. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: