19 Απριλίου 2015

«Ανάγκη για μετεγκατάσταση των Ρομά από την Αγία Τριάδα Καλαμάτας»

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟN ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ
Όπως μας ενημέρωσε η συντονιστική επιτροπή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος στη Μεσσηνία, η αρμόδια υπηρεσιακή επιτροπή που έχει συσταθεί για την επίλυση του ζητήματος  της μετεγκατάστασης των Ρομά της Αγίας Τριάδας, έκρινε ακατάλληλο τον μέχρι πρότινος καθορισμένο για τον σχετικό σκοπό χώρο της Μπιρμπίτας.
Η ως άνω επιτροπή συγκροτήθηκε με απόφαση του Γενικού Γραμματέα, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, μετά από αίτημα του Δήμου Καλαμάτας. Τις προηγούμενες ημέρες η επιτροπή διενήργησε αυτοψία στο χώρο της επί τούτου κατασκήνωσης, που είχε δημιουργηθεί το 2008, έχοντας τότε πλήρεις υποδομές, οι οποίες όμως τώρα, είτε έχουν καταστραφεί, είτε έχουν λεηλατηθεί.

Όπως είναι γνωστό, το Νοέμβριο του 2014, με έγγραφό του στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Συνήγορος του Πολίτη παρενέβη, ξεκαθαρίζοντας, πως κανείς δεν μπορεί να διώξει τους Ρομά  από την περιοχή που βρίσκονται, πριν δημιουργηθεί χώρος, που θα τους υποδεχθεί. Συγκεκριμένα, αναφέρει το έγγραφο του Συνηγόρου: «Οι υπάρχουσες πρόχειρες εγκαταστάσεις πλανοδίων σε διάφορα σημεία, εφόσον πληρούνται βασικές προϋποθέσεις, παραμένουν, μέχρι να καθοριστούν και δημιουργηθούν οι οργανωμένοι χώροι εγκατάστασής τους. Συνεπώς, η παραμονή τους στον οικισμό της Αγίας Τριάδας θεωρείται νόμιμη, μέχρι να καθοριστούν και δημιουργηθούν οι οργανωμένοι χώροι. Πρέπει να υπογραμμιστεί, ότι δεν μπορεί να θεωρείται εξ’ ορισμού από τη Δημοτική Αρχή και μόνο, ως κατάλληλος ένας χώρος για προσωρινή μετεγκατάσταση, επειδή κάποτε είχε χρησιμοποιηθεί ως τέτοιος, καθότι, τα δεδομένα, νομικά και πραγματολογικά, μπορεί να είναι σήμερα τελείως διαφορετικά». 
Επίσης, διευκρινίζεται, ότι ο καθορισμός των κατάλληλων χώρων γίνεται με απόφαση του Γ. Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ύστερα από πρόταση του οικείου Δημοτικού Συμβούλιου και εισήγηση της ειδικής επιτροπής, που συγκροτεί ο Γενικός Γραμματέας. Καταλήγοντας, μάλιστα, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη να τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα και να εκδοθεί απόφαση για μετεγκατάσταση μέρους ή όλου του οικισμού Ρομά: «σε κατάλληλο και οργανωμένο από πριν χώρο, υπό τις εγγυήσεις των νόμων και των αποφάσεων των διεθνών δικαστηρίων για τα ζητήματα αυτά και γενικά, με τρόπο που θα διασφαλίζει την κοινωνική ένταξή τους.


Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
- Προτίθεσθε, σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τον Δήμο της Καλαμάτας, να αναζητήσετε πόρους από Ελληνικά και Ευρωπαϊκά Κονδύλια για την επιδιόρθωση & ανακατασκευή του αρχικά επιλεγμένου χώρου φιλοξενίας των Ρομά στην ως άνω περιοχή, ο οποίος την τρέχουσα στιγμή κρίνεται ακατάλληλος; 

Ο ερωτών βουλευτής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των «ΑΝ.ΕΛ.»

Νίκος Ι. Νικολόπουλος
Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος

Δεν υπάρχουν σχόλια: