29 Μαΐου 2015

Bloomberg:Πόουλ Τόμσεν,ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα

Γιός μπακάλη ένας από τους πιο μισητούς ανθρώπους στην Ελλάδα
Ένα αφιέρωμα στον Πόουλ Τόμσεν, με περίπου αυτό τον τίτλο έχει το Bloomberg. Όπως εξηγεί, στο άρθρο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους Έλληνες ήταν όταν τον περασμένο Δεκέμβριο, ο ισχυρός του ΔΝΤ αρνήθηκε να ξεκλειδώσει περισσότερα χρήματα από τα κονδύλια διάσωσης για την Ελλάδα.
Η αποτυχία της κυβέρνησης (Σαμαρά) να πετύχει συμφωνία με τους δανειστές οδήγησε στις εκλογές του Ιανουαρίου και την ήττα της από τον ΣΥΡΙΖΑ, γράφει το Bloomberg.
Έτσι, αντί να διαπραγματεύεται με την Αθήνα, ο Τόμσεν βρέθηκε να συζητάει με μια ομάδα αρχάριων, των οποίων οι ηγέτες είχαν παρομοιάσει τους όρους που είχαν επιβληθεί από τους δανειστές στην Ελλάδα με ''δημοσιονομικό εικονικό πνιγμό''.


Τώρα ο 60χρονος Δανός οικονομολόγος έχει στυλώσει τα πόδια απέναντι στα οικονομικά σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία δεν πληρούν τους όρους του ΔΝΤ. Αφού κάνει μια αναδρομή στον ρόλο που έχει παίξει ο Τόμσεν από το 2010 το Bloomberg εξηγεί ότι τα χρήματα της Ελλάδας τελειώνουν.

Ο γιός του μπακάλη με τα πέντε αδέρφια

Ο Τόμσεν γεννήθηκε στην Ααμπενραα μια μικρή πόλη 16.000 κατοίκων στην Δανία κοντά στα σύνορα με την Γερμανία.
Ο πατέρας του είχε ένα μανάβικο και η μητέρα του μεγάλωσε εκείνον και τα 5 αδέρφια του. Ο Τόμσεν, συμφωνα πάντα με το Bloomberg, παραλίγο να μην προσληφθεί από το ΔΝΤ, τις θέσεις του οποίου υποστηρίζει με τόσο πάθος. Κι αυτό γιατί δεν είχε διδακτορικό. Στο Πανεπιστήμιο της Κοπενγχάγης ο καθηγητής του Νιλς Ταιγκεσεν τον θυμάται ως έναν ήσυχο φοιτητή ο οποίος όμως δούλευε σκληρά και με πάθος.

Όταν ο Τόμσεν παραλίγο να μην πάρει την δουλειά στο ΔΝΤ, ο Ταιγκεσεν ήταν εκείνος που τους είπε να του δώσουν μια ευκαιρία. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι αυτό που πίστευε ήταν ότι θα ήταν ένας απλός υπάλληλος που θα συμπλήρωνε “χαρτούρα” και όχι ο άνθρωπος που θα κατέστρωνε προγράμματα διάσωσης χωρών.
Οι συνάδελφοί του τον περιγράφουν ως άνθρωπο που δεν φοβάται την δουλειά. Που μπορεί να μένει μέχρι αργά το βράδυ στο γραφείο του και να δουλεύει ασταμάτητα εβδομάδες ολόκληρες.

Ο Τόμσεν έπαιξε ρόλο στο πρόγραμμα διάσωσης της Ισλανδίας και της Πορτογαλίας και στο δάνειο στην Ουκρανία. 
Ο ρόλος του όμως στην Ελλάδα τον έκανε να γίνει αντικείμενο περιφρόνησης. Το Bloomberg θυμάται τις επιθέσεις εναντίον του. Το άνδρα που συνελήφθη το 2013 όταν του πέταξε κέρματα. Τώρα, ο Τόμσεν έχει 24ωρη φύλαξη όποτε επισκέπτεται την Ελλάδα.

Πρώην συνάδελφος του Τόμσεν στο ΔΝΤ ο Ασόκα Μόντι κάλεσε το ταμείο την περασμένη εβδομάδα να αναγνωρίσει την ευθύνη του για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα και να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους.
Το Bloomberg σημειώνει ότι δεν υπάρχει φως στο βάθος του τούνελ για να κάνει τα στραβά μάτια το ΔΝΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: