7 Ιουλίου 2015

Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: "Δεν θα υπάρξει σήμερα λύση"

Επικριτικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, προαναγγέλοντας τη μη επίτευξη συμφωνίας σήμερα μεταξύ Αθήνας-πιστωτών καθώς «δεν μπορεί να υπάρξει λύση σε μια ημέρα».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε το πρωί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος ήταν άσχετο με την πραγματικότητα, καθώς αναφερόταν σε μια πρόταση που δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι.


Παράλληλα, εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι γνώριζε πολύ καλά πως η πρόταση που παρουσιάστηκε την περασμένη Πέμπτη από τους θεσμούς δεν αποτελούσε πλέον βάση συζήτησης, ωστόσο την έθεσε τελικά ενώπιον του ελληνικού λαού.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι μίλησαν και θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν με την ψήφο τους. Πρέπει να καταλάβουμε τι σήμαινε το δημοψήφισμα. Οι πολίτες ψήφισαν ΟΧΙ πάνω σ' ένα κείμενο που δεν υφίσταται. Θα ζητήσω σήμερα διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό» εξήγησε.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ωστόσο, φαίνεται πως λησμόνησε τα όσα είχε πει την προηγούμενη Δευτέρα για το δημοψήφισμα. Τότε, είχε καλέσει ανοιχτά τους Έλληνες να ψηφίσουν ΝΑΙ, υποστηρίζοντας ότι το διακύβευμα της διαδικασίας είναι η παραμονή στην Ευρώπη...




Η Κομισιόν δεν είναι τρομοκράτης

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επανέλαβε ότι είναι άδικο η Αθήνα να αντιμετωπίζει ως... τρομοκράτη την Κομισιόν, έναν ευρωπαϊκό θεσμό που στοχεύει στην εύρεση και προώθηση συμβιβαστικών λύσεων ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης.

Επικριτικός απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση εμφανίστηκε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού ΚοινοβουλίουΕπιπλέον, τόνισε ότι το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για το τι πραγματικά ψήφισαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα και να παρουσιάσει τις νέες προτάσεις της. «Δεν τάσσομαι υπέρ ενός Grexit. Είμαι κατά των απλών απαντήσεων.Οι απλές απαντήσεις είναι οι λανθασμένες απαντήσεις» είπε.

«Η Ελλάδα είναι ένα μεγάλο έθνος. Το να πεταχτεί έξω από τη Νομισματική Ένωση είναι ανεπιθύμητο. Η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα. Ρόλος της είναι να επιδιώκει συμβιβασμούς» πρόσθεσε.

Για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων υποστήριξε ότι «πρέπει να βάλουμε το Εγώ μας σε δεύτερη μοίρα», ενώ επανέλαβε ότι «ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να εγκαταλείψει το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

«Αυτό που θα προσπαθήσουμε να κάνουμε σήμερα είναι να επιδείξουμε κατανόηση και ανεκτικότητα, να συνομιλήσουμε και πάλι. Θα προσπαθήσουμε να επιδείξουμε σεβασμό στην ψήφο του ελληνικού λαού. Αλλά πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι ψήφισαν οι Ελληνες. Tο ''μπαλάκι'' βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας. Πρέπει να μας εξηγήσουν ποιες είναι οι απόψεις της, έτσι ώστε εντός των χρονικών ορίων να καταλήξουμε σε συμφωνία» ξεκαθάρισε.

Δεν είμαι τεχνοκράτης

Έχοντας πλέξει στην αρχή της ομιλίας του το εγκώμιο του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, αναφέρθηκε στον εαυτό του και στους λόγους για τους οποίους δεν είπε ανοιχτά την άποψή του για το δημοψήφισμα μετά το ηχηρό ΟΧΙ (61%).

Οι Έλληνες ψηφοφόροι μίλησαν και θα ήθελα να κατανοήσω τι είπαν με την ψήφο τους. Ψήφισαν ΟΧΙ πάνω σ' ένα κείμενο που δεν υφίσταται. Θα ζητήσω σήμερα διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν«Στον γερμανικό τύπο διαβάζω πολλά για τον εαυτό μου. Οτι εξαφανίστηκα από το σκηνικό. Δεν είπα τίποτα για τα αποτελέσματα του ελληνικού δημοψηφίσματος. Ηταν καλό που δεν μίλησα. Ήρθα στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσω και αυτό είναι Δημοκρατία. Ή σεβόμαστε το Ευρωκοινοβούλιο ή όχι. Αυτό είναι το βήμα όπου πρέπει να μιλήσω για το ελληνικό δημοψήφισμα» είπε ενώπιον των ευρωβουλευτών.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικρίθηκε από κάποια κράτη-μέλη σε σχέση με της στάση της απέναντι στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα σε χώρες που μιλούν τη γλώσσα που μιλώ εγώ τώρα. Εγώ δεν είμαι τεχνοκράτης, φέρω πολιτική ευθύνη στους ώμους μου. Είναι λογικό ο πρόεδρος της Κομισιόν να μη μιλά για το μέλλον του ευρώ» πρόσθεσε.

Υπάρχουν και χειρότερα

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ πήρε εκ νέου τον λόγο, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο στην Ελλάδα.

«Μην πέφτετε στην παγίδα της δημαγωγίας. Σε άλλες χώρες οι μισθοί είναι πολύ χαμηλότεροι» είπε, επαναλαμβάνοντας ότι η Κομισιόν θα προσπαθήσει να βρει λύση στην ελληνική κρίση.


Τα βασικά σημεία της ομιλίας Γιούνκερ:

Για το δημοψήφισμα

  • Το δημοψήφισμα έπρεπε να γίνει
  • Σεβόμαστε τη βούληση του ελληνικού λαού αλλά δεν ξέρουμε τι πραγματικά ψήφισε
  • Οι Έλληνες πολίτες πήραν θέση σ' ένα ερώτημα το οποίο δεν υφίσταται και δεν είναι πλέον προς συζήτηση
  • Την περασμένη Πέμπτη διαπραγματευτήκαμε με την ελληνική κυβέρνηση για μια συγκεκριμένη δημοσιονομική κατάσταση, την Κυριακή όμως αυτή είχε αλλάξει και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας το γνώριζε καλά
  • Θα ζητήσω από τον Αλέξη Τσίπρα να μας εξηγήσει την ελληνική ψήφο. Το ερώτημα το οποίο ετέθη προς ψηφοφορία ήταν άσχετο
Για το Grexit

  • Τάσσομαι κατά του Grexit. Η έξοδος της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ δεν αποτελεί λύση
  • Επ' ουδενί δεν πρέπει να επιθυμούμε να πετάξουμε την Ελλάδα εκτός ευρώ
Για τις διαπραγματεύσεις

  • Δεν μπορεί να δοθεί λύση μέσα σε μια ημέρα
  • Πρέπει να επαναφέρουμε την τάξη. Να σταματήσουμε τα ξεσπάσματα και να βάλουμε στην άκρη τους εγωισμούς μας
  • Είναι απαράδεκτο η Κομισιόν να αντιμετωπίζεται ως... τρομοκράτης από την Αθήνα
  • Ήταν λάθος που η ελληνική κυβέρνηση έφυγε από το τραπέζι πριν ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις
  • Η Κομισιόν επικρίθηκε για τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα
  • Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπάρχει για να βρίσκει συμβιβαστικές λύσεις
  • Δεν είμαι τεχνοκράτης. Φέρω πολιτική ευθύνη στους ώμους μου
Μάριος Βελέντζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: