11 Φεβρουαρίου 2016

Τραγωδία στο Αιγαίο με πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού!!!

Τραγωδία στο Αιγαίο με πτώση ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού
Ασύλληπτη τραγωδία εκτυλίχθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης (11/02/2016) στο Αιγαίο, όταν ελικόπτερο Agusta Bell του Πολεμικού Ναυτικού κατέπεσε στη νησίδα Κίναρο. Οι σοροί δύο εκ των τριών αξιωματικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο εντοπίστηκαν στην πλαγιά της απόκρυμνης περιοχής της Κινάρου σε απόσταση 40-50 μέτρων από την κορυφή όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια. Λίγο αργότερα, ταυτοποιήθηκαν οι σοροί των δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού. Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ ανήκουν στον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Πανανά και τον ανθυπασπιστή Ελευθέριο Ευαγγέλου.
AdTech Ad
Αυτό είναι το πλήρωμα του ελικοπτέρου:
Υποπλοίαρχος, Αναστάσιος Τουλίτσης
Υποπλοίαρχος, Κωνσταντίνος Πανανάς
Ανθυπασπιστής, Ελευθέριος Ευαγγέλου

Συνεχίζονται οι έρευνες...
Στην ξηρά συνεχίζονται οι έρευνες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό του τρίτου μέλους του πληρώματος του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού που συνετρίβη στο βορειοδυτικό τμήμα της Κινάρου.
Νωρίτερα μέσα στη μέρα οι έρευνες των ειδικών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων για τον εντοπισμό του τρίτου αξιωματικού καθώς και των συντριμμιών του ελικοπτέρου ΑΒ-212 του Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποιούνταν και στη θάλασσα σε βάθος 50 έως 100 μέτρων.
Στις έρευνες συμμετέχουν οι φρεγάτες ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΕΛΛΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΑΔΡΙΑΣ, τα οργανικά ελικόπτερα ΣΙΚΟΡΣΚΙ της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και ΑΒ-212 της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.


Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.



Εν τω μεταξύ, μετά την τουρκική ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και παραπομπή των συμμετεχόντων πλοίων στις ελληνικές Αρχές, που εκδόθηκε μετά την πρώτη ελληνική ΝΟΤΑΜ του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (στις 4:05), εξεδόθη νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ, με την οποία ακυρωνόταν η τουρκική ΝΟΤΑΜ.

Νωρίτερα από την επίσημη ενημέρωση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας
«Όταν θα τους βρούμε θα μπορούμε να μιλήσουμε» είπε ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού σε ερώτηση για το αν είναι νεκροί οι τρεις χειριστές.
Τις πρώτες λεπτομέρειες αναφορικά με τις συνθήκες, υπό τις οποίες κατέπεσε το ελικόπτερο Agusta Bell στη νησίδα Κίναρο έδωσε λίγο μετά τις 09:40 το πρωί της Πέμπτης το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το ελικόπτερο Agusta Bell 212 με τον αριθμό 28 απονηώθηκε από τη φρεγάτα «Νικηφόρος» στο πλαίσιο στρατιωτικής άσκησης. Στις 02:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης χάθηκε το ίχνος του από το ραντάρ. Στις 04:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου βορείως της νήσου Κινάρου σε απόκρημνη περιοχή. 
ELIKOPTERO copy


Στις 07:01 υπήρξε και οπτική επαφή με συντρίμμια του ελικοπτέρου στο απόκρημνο αυτό σημείο του νησιού. Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell επάνω στη νησίδα Κίναρο.

Εξάλλου, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη όλα τα κομμάτια του ελικοπτέρου, το οποίο έπεσε σε απόκρυμνη περιοχή, ούτε μπορεί να ανακοινωθεί ακόμη κάποιο στοιχείο για τα αίτια της πτώσης.
Πάντως, με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, χάθηκε συγχρόνως η επαφή από το ραντάρ και η επαφή επικοινωνιών. Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ενήμερωση, από το πλήρωμα του ελικοπτέρου, δεν αναφέρθηκε κάποια βλάβη.
Από την πρώτη στιγμή των δραματικών εξελίξεων με την πτώση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, τις έρευνες παρακολουθεί από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, ο ίδιος αναμένεται να μεταβεί στην Κίναρο.
«Σήμερα είναι μια μέρα θρήνου για τον ελληνικό λαό, για το έθνος, για τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Έλληνες αξιωματικοί, σε καιρό ειρήνης, μπήκαν στο πάνθεον των ηρώων. Εκτελώντας την υπηρεσία τους, εκτελώντας το καθήκον τους, εκτελώντας τον όρκο που έδωσαν όταν κατετάγησαν στις ένοπλες δυνάμεις. Έπεσαν μαχόμενοι για την ασφάλεια όλων μας. Είμαστε όλοι συντετριμμένοι», τόνισε σήμερα, Πέμπτη (11/02/2016) από τις Βρυξέλλες ο Π. Καμμένος, σε δήλωσή του για το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού.
«Δεν υπάρχουν λόγια που μπορεί να πει κανείς στις οικογένειές τους. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η κυβέρνηση, το σύνολο του πολιτικού κόσμου, ο ελληνικός λαός, η σκέψη όλων μας είναι σε αυτές τις οικογένειες που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους. Θα είμαστε δίπλα τους», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Κατέληξε δε λέγοντας ότι «σε αυτούς τους ήρωες αφιερώνει τη σημερινή συμφωνία του ΝΑΤΟ για ανάπτυξη νατοϊκών δυνάμεων στο Αιγαίο που θα λύσει το θέμα της μετανάστευσης».
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνεχή επικοινωνία με το υπουργείο Εθνικής 'Αμυνας βρίσκεται, από πολύ νωρίς το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
Η Ειρήνη Κατσοτούρχη είναι σοκαρισμένη. Μιλά για όσα είδε στα συντρίμμια του ελικοπτέρου στη χαράδρα του νησιού και κλαίει με αναφιλητά.
Η μοναδική κάτοικος του μικρού αυτού νησιού που βρίσκεται μεταξύ των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων, μίλησε στον Real FM. Μάλιστα, η γυναίκα αυτή ήταν παρούσα στις έρευνες για την ανεύρεση των πιλότων.
«Χαμός γίνεται εδώ. Είδα τα συντρίμμια, υπάρχει άνθρωπος απανθρακωμένος μέσα. Νοτιοδυτικά είναι τα συντρίμμια,. βλέπω και ένα παιδί... έναν άνθρωπο. Δεν μπορώ να μιλήσω. Σε χαράδρα είναι. Έχουν πάει άνθρωποι κάτω. Έχει ένα δρομάκι. Εγώ τα βρήκα, που να μην τα έβρισκα» είπε συγκλονισμένη.
Συντετριμένος ο πατέρας του υποπλοιάρχου Κωνσταντίνου Πανανά μιλά στο CNN Greece. ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: