Αποκαλυπτικός διάλογος του Ν.Χουντή με Κομισιόν με θέμα τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και τα ελληνικά νησιά.
Αυτό προκύπτει μετά τον αποκαλυπτικό διάλογο μεταξύ του ευρωβουλευτή της Λαικής Ενότητας Νίκου Χουντή με την Κομισιόν για το θέμα των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και στα ελληνικά νησιά.
Πιο συγκεκριμένα, ο διάλογος προκλήθηκε μετά από αίτημα του Νίκου Χουντή να συζητηθεί, στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης & Εσωτερικών Υποθέσεων, η γραπτή ερώτηση που είχε καταθέσει στην Κομισιόν από τις 28 Σεπτεμβρίου 2015, για τις επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στην ελληνική οικονομία και η οποία δεν είχε απαντηθεί εντός του προβλεπόμενου διαστήματος των 6 εβδομάδων.
Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Χουντής και στη συνέχεια παρουσιάστηκαν οι θέσεις της Κομισιόν από εκπρόσωπους της όπου καταδεικνύεται με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο ότι η Κομισιόν αρνείται να βοηθήσει οικονομικά τα ελληνικά νησιά για να αντιμετώπισουν τις επιπτώσεις του προσφυγικού.
Ακολουθεί όλος ο διάλογος μεταξύ του Νίκου Χουντή με τους εκπροσώπους της Κομισιόν
Ν. Χουντής:
Υπέβαλα ερώτηση στην Κομισιόν στις 28.09.2015, πέρασε η νόμιμη προθεσμία κατά πολύ, τελικά ήρθε μία απάντηση μετά από 4 μήνες, και στο μεσοδιάστημα επικαλέστηκα το άρθρο 130.4 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Επιτροπή το έβαλε στην ημερήσια διάταξη.
Επιτρέψτε μου στην αρχή να σχολιάσω αυτή την καθυστέρηση της Κομισιόν να απαντήσει στα ερωτήματα. Τα ερωτήματα είχαν σχέση με το, τι οικονομική βοήθεια μπορεί να δοθεί στα ελληνικά νησιά, ούτως ώστε να μπορέσουν να αποκαταστήσουν τις επιπτώσεις που έχουν οι προσφυγικές ροές.
Επαναλαμβάνω. Δεν είναι η βοήθεια που πρέπει να δοθεί για Κέντρα Φιλοξενίας, αλλά για τις ευρύτερες επιπτώσεις που υπάρχουν στα νησιά και κυρίως στα νησιά του Αιγαίου.
Και το λέω αυτό γιατί, από τον Σεπτέμβριο του 2015, η Κομισιόν, με έκθεση της ελληνικής κυβέρνησης, είχε ενημερωθεί για τις επιπτώσεις που έχουν οι αυξημένες προσφυγικές ροές, κυρίως όσον αφορά τον τουρισμό στα νησιά του Αιγαίου -που είναι και η κύρια πηγή των εσόδων τους. Είχαμε τα φαινόμενα να ακυρωθούν πτήσεις, να συρρικνωθεί η τουριστική περίοδος, να υπάρξει μείωση των κρατήσεων.
Η καθυστέρηση της Κομισιόν στο να δώσει απάντηση, μου δίνει το δικαίωμα να βγάλω ένα συμπέρασμα, που νομίζω έχει σχέση με το ζήτημα που κουβεντιάζουμε: ότι η Κομισιόν, σε ότι αφορά τις γενικότερες επιπτώσεις αυτού του φαινομένου, ήταν αμήχανη, δεν ήταν προετοιμασμένη στο να δώσει απαντήσεις σε τέτοια φαινόμενα και σε τέτοια προβλήματα.
Βεβαίως υπήρξε καθυστέρηση στην απάντηση. Η απάντηση ήρθε στις 18.2. αλλά ουσιαστικά δεν απάντησε η Κομισιόν. Γι αυτό επέμεινα στο να συνεχιστεί αυτή η διαδικασία και να συζητηθεί στην Επιτροπή. Η απάντηση που έδωσε η Κομισιόν αγνοούσε τις επιπτώσεις που υπάρχουν, όσον αφορά την αύξηση των προσφυγικών ροών, και κυρίως απαντούσε, πράγμα που ειπώθηκε και πριν, σε οικονομική βοήθεια που αφορούσε κονδύλια του ΕΣΠΑ, δηλαδή της προηγούμενης περιόδου προγραμματισμού και όχι για κάτι το έκτακτο, με τις διαστάσεις που έπαιρνε πια το προσφυγικό πρόβλημα.
Κατά τ’ άλλα, ενώ εγώ ρωτούσα για το τι επιπτώσεις έχουν οι προσφυγικές ροές στη γενικότερη οικονομία των νησιών, μου εδόθηκε απάντηση ότι υπάρχει μία έκτακτη οικονομική βοήθεια, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το θέμα το προσφυγικό, μέσω διεθνών οργανισμών.
Επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά και να κλείσω κ. Πρόεδρε ότι, είναι άσχετα αυτά τα θέματα. Γι αυτό θεωρώ ότι δεν μου έχει δοθεί απάντηση. Άλλο το αν θα υπάρξουν μέτρα – αυτό που ρωτώ εγώ- για την περιφερειακη ενίσχυση των νησιών που έχουν αυτές τις επιπτώσεις και άλλο θέμα το πως αντιμετωπίζεται και οικονομικά, το θέμα των προσφυγικών ροών.
Περίμενα να υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθησία γιατί όσο καθυστερεί η αντιμετωπίση τέτοιων προβλημάτων, τόσο δίνουν το έδαφος για να εμφανιστούν ξενοφοβικές απόψεις.
Τέλος, θέλω να σας πω, ότι υπάρχει και το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά που επιδεινώνει τα ήδη μεγάλα οικονομικά τους προβλήματα.
Επανέρχομαι λοιπόν κ Πρόεδρε και λέω:
Η ερώτηση που δεν απαντήθηκε. Έχει επεξεργαστεί η Κομισιόν, έστω μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, ένα πρόγραμμα περιφερειακής ανάπτυξης για τα νησιά, που να αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις των προσφυγικών ροών;
Κομισιόν :
Επί της ουσίας, απ’ ό,τι κατανοήσαμε το ερώτημα, αλλά ίσως υπήρχε μία μικρή παρανόηση σε σχέση με την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα για να ανταποκριθεί στην προσφυγική πίεση. Σας δώσαμε ορισμένες πληροφορίες για την οικονομική αρωγή, δυνάμει των εθνικών προγραμμάτων και με βάση την επείγουσα βοήθεια που δόθηκε και προβλέπεται, δυνάμει των εθνικών προγραμμάτων. Απ’ ό,τι βλέπετε από την απάντηση, φτάσαμε στα 150 εκατομμύρια ευρώ, για τη βοήθεια κατεπείγουσας ανάγκης στην Ελλάδα.
Ως προς άλλη αρωγή προς τα νησιά, για να αντιμετωπίσουν την αρνητική απόρροια των προσφυγικών ροών, ως προς την οικονομική τους ανάπτυξη, θα πρέπει να συμπληρωθεί η απάντηση από τους συναδέλφους που ασχολούνται με τα διαρθρωτικά ταμεία... Υπάρχουν 13 περιφερειακά προγράμματα για τα νησιά και νομίζω ότι αυτά τα προγράμματα θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στις τρέχουσες ανάγκες, για να μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανησυχίες, όπως εκφράστηκαν από τον ευρωβουλευτή. Θα σταματήσω όμως εδώ, γιατί δεν έχω περεταίρω πληροφορίες σε σχέση με τα περιφερειακά αυτά κονδύλια και ταμεία.
Ν. Χουντής:
Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε. Αν επανέλαβα το περιεχόμενο της ερώτησης, είναι για να κατανοήσουν και οι συνάδελφοι, τα μέλη της Επιτροπής, ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης. Δεν ήταν μια συζήτηση εμού και της Κομισιόν. Αλλά, απ’ ό,τι αποδείχθηκε και από την απάντηση, για την οποία δεν φέρουν ευθύνη ακριβώς οι παριστάμενοι, υπάρχει ένα γενικότερο πρόβλημα που μας ενδιαφέρει όλους.
Το θέμα του κοινοβουλευτικού ελέγχου των ευρωβουλευτών. Ο περιορισμός των ερωτήσεων σε 5 κάθε μήνα, δυστυχώς, δε δικαιολογεί την καθυστέρηση και πολλές φορές την άρνηση των ελεγχόμενων οργάνων στο να μας απαντούν σε επίκαιρα ερωτήματα, ούτως ώστε κι εμείς να μπορούμε να κάνουμε επιτυχώς ή αποτελεσματικά τη δουλειά μας.
Και το δεύτερο, όσον αφορά την ουσία της απάντησης, νομίζω ότι επιβεβαιώνει αυτό που είπα. Η Κομισιόν δηλώνει σε κάθε περίπτωση «ό,τι θέλετε». Ο κ. Γιούνκερ λέει «ό,τι θέλετε, ό,τι ζητάτε, κλπ» αλλά δεν είναι έτοιμη να δώσει μία συγκεκριμένη απάντηση.
Δείτε το βίντεο του διαλόγου στο παρακάτω link:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου