25 Απριλίου 2016

Εβδομάδα των παθών για τους Έλληνες και η ''Σταύρωση'' για την συμφωνία την Μ.Πέμπτη!!!

Εβδομάδα των Παθών με τον Γολγοθά των μέτρων. Ξεκινά και πάλι η διαπραγμάτευση-Τι ζητούν οι δανειστές για συμφωνία ως την M. Πέμπτη. 
Επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων κυβέρνησης-Τρόικα σήμερα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι την Μ. Πέμπτη, ημέρα που έχει προγραμματιστεί η έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup.   
Για να επέλθει συμφωνία θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες με το πακέτο των 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και να υπάρξει επίσης συμφωνία για το προληπτικό πακέτο των 3,6 δις. ευρώ, το οποίο συμφώνησε η κυβέρνηση με τους εταίρους ότι θα ενεργοποιηθεί, αν διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνεται ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος  3,5% του ΑΕΠ το 2018.  
Τα σημεία στα οποία υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες και πρέπει να βρεθεί λύση είναι, οι επιπλέον περικοπές 70 εκ. ευρώ στις επικουρικές και  το αφορολόγητο όριο για το οποίο η κυβέρνηση έχει καταθέσει συμβιβαστική πρόταση να δίνεται το αφορολόγητο όριο των 2 χιλ. ευρώ σε όσους έχουν τρία παιδιά και να κατεβαίνει το ποσό στα 1.900 για λιγότερα παιδιά και στα 1.800 για όσους δεν έχουν παιδιά. Επίσης υπάρχει το θέμα των κόκκινων δανείων με στόχο την εξαίρεση ως το 2017 μόνο όσων έχουν υποθήκη στην πρώτη κατοικία η αξία της οποίας δεν ξεπερνάει τις 140.000 ευρώ,- με την Τρόικα να ζητά και την θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων.   Στο προληπτικά μέτρα του δεύτερου πακέτου, προβλέπονται μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και αύξηση φόρων έμμεσων και άμεσων και πρέπει να καθοριστεί με ποιόν τρόπο, πότε και από ποιόν θα διαπιστώνεται η υστέρηση εσόδων ώστε να ενεργοποιείται η διαδικασία επιβολής των μέτρων. Από την πλευρά της κυβέρνησης προτείνεται η Στατιστική Αρχή ενώ από την πλευρά των δανειστών ζητείται αυτό να αποφασίζεται στη διάρκεια της αξιολόγησης.   Κάτω από αυτά τα δεδομένα  ο πρωθυπουργός συγκαλεί σήμερα στις 9.30 στο Μαξίμου το καθιερωμένο άτυπο κυβερνητικό όργανο, παρουσία στενών του συνεργατών και υπουργών.
lifo

Δεν υπάρχουν σχόλια: