1 Ιουλίου 2016

ΚΚΕ Μεσσηνίας:Παρέμβαση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Οικονομάκου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την διαχείριση των απορριμμάτων.

Το πρόβλημα των απορριμμάτων ούτε καινούργιο είναι, ούτε ξαφνικά προέκυψε. Στο σημερινό αδιέξοδο στη Καλαμάτα και αλλού φτάσαμε συνειδητά κάτω από συγκεκριμένες πολιτικές που ακολουθηθήκαν όλα αυτά τα χρόνια. 
Για τη σημερινή κατάσταση ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές πανελλαδικά με ορισμένες εξαιρέσεις. Τόσα χρόνια ή έκρυβαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί ( ανεξέλικτες χωματερές, ΧΑΔΑ, εργολάβοι κ.α) ή μας έφερναν το μπαμπούλα των προστίμων της ΕΕ και μας πήγαιναν στην ιδιωτικοποίηση για να πούμε και ευχαριστώ που δεν ήταν τα σκουπίδια στους δρόμους π.χ Τρίπολη.
 
Σε όλη αυτή την κατάσταση κάποιοι θησαύρισαν και θησαυρίζουν, οι εργαζόμενοι πληρώνουν χρυσάφι  τα σκουπίδια, το περιβάλλον έχει πληγεί σε πολύ μεγάλο βαθμό και οι εργαζόμενοι  στην αποκομιδή όσο και στη διαλογή ζουν σε συνθήκες άθλιες με ελάχιστά έως καθόλου μέτρα προστασίας και πεπαλαιωμένα μηχανήματα.  Θα μπορούσαμε να φέρουμε δεκάδες παραδείγματα για όλα αυτά: 76 εκ η αποκατάσταση χωματερών, δεκάδες εκ. τα σκουπίδια  στο δήμο, τα απορριμματοφόρα είναι παλιά και οι εργαζόμενοι στη Μαραθόλακκα και το ΚΔΑΥ δουλεύουν πολλές φορές και χωρίς τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας. 
Η κατάσταση στη Μαραθόλακκα δεν πάει άλλο. Πρώτοι εμείς προεκλογικά είχαμε αναδείξει το ζήτημα του θαψίματος των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα, για το μαύρο ζουμί που συνεχίζει και τρέχει κάτω από τους 5 δρόμους κ.λ.π. Ο εργολάβος προσπαθεί να βγάλει από τη μύγα ξύγκι. Η υπηρεσία προσπαθεί στο μέτρο των δυνατοτήτων της να κάνει ότι μπορεί αλλά δεν φτάνει. 
Με δεδομένη αυτή τη κατάσταση που οι ίδιοι δημιούργησαν έρχονται τώρα Κυβέρνηση-Περιφέρεια και δήμοι να μας κουνήσουν το δάχτυλο και να μας δώσουν ουσιαστικά ΜΙΑ λύση : ΣΔΙΤ με τη ΤΕΡΝΑ (με 2 μορφές) που καταλήγουν στο μεγάλο επιχειρηματία που θα μας σώσει και η άλλη λύση  είναι η ενδιάμεση διαχείριση  κάθε δήμος μόνος του με δικό του ουσιαστικά εργολάβο (μικρότερο της ΤΕΡΝΑ βεβαίως) που αργά ή γρήγορα θα πάει προίκα στη Τερνα.
Εδώ χρειάζεται να θυμίσουμε μερικά γεγονότα γιατί μερικοί έχουν μνήμη αμοιβάδας όποτε τους συμφέρει.  
Να θυμίσουμε  ότι στα τέλη Ιουλίου του 2013 η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με μοναδική αρνητική ψήφο την ψήφο του εκπροσώπου της Λαϊκής Συσπείρωσης, ανακήρυξε την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΙΑΚΗ ανάδοχο του έργου ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Την ώρα που συνεδρίαζε η Οικονομική Επιτροπή, στα γραφεία της Περιφέρειας βρισκόταν το μισό υπουργικό συμβούλιο της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον κ. Χατζηδάκη και πολλοί παρατρεχάμενοι, για να ακολουθήσουν τα γνωστά πανηγύρια όταν πάρθηκε και τυπικά η απόφαση. 
Κάποιοι δήμαρχοι κάνουν τις εξαπατημένες  κορασίδες και ότι δεν γνώριζαν πόσο κακή είναι η σύμβαση της ΤΕΡΝΑ (ποιότητα-ποσότηταα, ρήτρα, πάνω από 120 ευρώ ο τόνος) όταν εδώ και χρόνια μόνο το ΚΚΕ συνολικά αλλά και η Λαϊκή συσπείρωση μέσα σε όλα τα ΔΣ και στο περιφερειακό Συμβούλιο έκανε τεράστιο αγώνα να αναδείξει τη  καταστροφική σύμβαση. Ο κ. Δήμαρχος στην αρχή είχε πρωτοστατήσει ενάντια στη σύμβαση ( για διαφορετικούς εντελώς λόγους από εμάς) και έκανε εύστοχες παρατηρήσεις. Τώρα όμως προσπαθεί να τετραγωνίσει το κύκλο, να βρει καλά στοιχεία  και ηθελημένα ή αθέλητα μας σπρώχνει προς τα εκεί. Όλα αυτά που μας λέει τώρα γιατί δεν τα έλεγε όλα αυτά τα χρόνια  ή και πριν 4. μήνες που άλλα έλεγε στο ΔΣ. Μας φέρνει τώρα σαν πρόταση να πάμε στο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας (ΤΕΡΝΑ) με μια μικρή παραλλαγή (σου δίνει ένα μικρό δικαίωμα κομποστοποίησης) που δεν αλλάζει σε τίποτα την αποικιακή σύμβαση που έλεγαν και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και εδώ στο ΔΣ πριν βγουν κυβέρνηση.  
Εκεί όμως που έχουμε πραγματικά μία κωλοτούμπα αλά Κομανέτσι (όπως σχεδόν σε όλα τα θέματα) είναι από το ΣΥΡΙΖΑ και από τις παρατάξεις που τον στηρίζουν στα ΔΣ και στο περιφερειακό συμβούλιο. Αφού πριν βγει στη κυβέρνηση ξιφουλκούσε, είχε βγει στα κάγκελα ενάντια στη σύμβαση με τη ΤΕΡΝΑ, πως θα τη καταργούσε (όπως κατάργησε το μνημόνια, τους αντεργατικούς νόμους, τους αντιασφαλιστικούς νόμους, και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό) έρχεται τώρα με μερικές προσαρμογές και μικροαλλαγγές να  πάει όλους τους Δήμους  προς τα εκεί.  Εμείς είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για αυτή τη μεταστροφή συνολικότερα
Η κυβέρνηση της πρώτη φορά αριστερά, πριν ακόμα αναλάβει καθήκοντα, έτρεξε στις 5 Φλεβάρη του 2015 να υπογράψει την απόφαση που είχε ετοιμάσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για τη χρηματοδότηση της ενδιάμεσης διαχείρισης, δίνοντας 11 εκ ευρώ στους δήμους (όχι στη Καλαμάτα) ζεστό χρήμα  για τη ΤΕΡΝΑ. Τώρα η κυβέρνηση της δεύτερη φορά αριστερά διαλαλεί δια του κ. Τσιρώνη η ΣΔΙΤ της Περιφέρειας Πελοποννήσου θα γίνει κανονικά. Οι όποιες διαφωνίες περιορίζονται σε διαδικαστικά ζητήματα και στις προτιμήσεις.
Η ενδιάμεση διαχείριση που θα φορτώσει τους Δήμους, δηλαδή τους δημότες, με πρόσθετο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος υπηρετεί τους σχεδιασμούς της ΤΕΡΝΑ κι έχει στόχο να συγκεντρώσει τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων, δηλαδή πρώτη ύλη για το μονοπώλιο στο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί να επιλύσει διαδικαστικά ζητήματα και να ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις του. Φυσικά οι εγκαταστάσεις της ενδιάμεσης διαχείρισης θα καταλήξουν προίκα στην ΤΕΡΝΑ.
Οι τρεις υποτίθεται προτάσεις που παρουσιάστηκαν σημαίνουν με λίγα λόγια μία: πάμε στο ΣΔΙΤ της Περιφέρειας με τεράστιο κόστος για τους δημότες, τεράστια κέρδη για τη ΤΕΡΝΑ  εξασφαλισμένα, χτύπημα στο περιβάλλον (πάμε και για καύση σκουπιδιών με το νέο σχέδιο κ.α ) και ελάχιστες θέσεις εργασίας με μισθούς Κίνας.   


Τώρα τι κάνουμε:
Ο λαός να βγάλει τα συμπεράσματα του. Να δει ψύχραιμα το θέμα και να καταδείξει τους ενόχους, να τους μαυρίσει  και παράλληλα να διεκδικήσει λύσεις. Είναι αδιανόητο το 2016 με αυτή την επιστημονική ανάπτυξη να μην μπορεί να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών φτηνά , οικολογικά και με προστασία των εργαζομένων. Λύση υπάρχει αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση ρήξης με τα μονοπώλια και την ΕΕ.  Η μόνη φιλολαϊκή οικολογική  πρόταση ΓΙΑ ΤΟ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΑ ΕΦΑΡΜΟΣΙΜΗ είναι η  εξής:
1. Κεντρικός εθνικός σχεδιασμός της διαχείρισης των σκουπιδιών
2. Αποκλειστικά δημόσια διαχείριση χωρίς καμία συμμετοχή ιδιωτικών εταιρειών.
3. Επιστημονική διερεύνηση νέων χώρων με πιστή τήρηση των κριτηρίων καταλληλότητας και αξιολόγησης των υποψήφιων χώρων. Τα κριτήρια αυτά θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστά. Αποκατάσταση των ΧΑΔΑ και των παράνομων χωματερών. 
4. Προτεραιότητα στη διαλογή στην πηγή, σε σύγχρονους σταθμούς μεταφόρτωσης, ανακύκλωση, κομποστοποίηση και τελική κατάληξη των υπολειμμάτων σε ΧΥΤΥ……
5. Μόνιμη και σταθερή δουλειά στους εργαζόμενους με τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: