ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΑΝ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ; ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ».
ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ.
ΑΠΑΤΗ ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑΣ;
Αναπάντητα ερωτήματα, αλλά και οργή προκαλούν οι απίστευτες καταγγελίες γνωστού φροντιστή (και παλαιού συνδικαλιστή στο χώρο των φροντιστηριαρχών) μέσω του προσωπικού του blog. Σύμφωνα με τις καταγγελίες αυτές, η ΟΕΦΕ (η Πανελλήνια Ομοσπονδία των ιδιοκτητών φροντιστηρίων) παραπλάνησε συνειδητά την κοινή γνώμη σχετικά με το μεγάλο πρόγραμμα υποτροφιών «Όλοι Μαζί Μπορούμε» που παρουσιάστηκε στην κοινή γνώμη από τις αρχές Σεπτέμβρη και διαφημίστηκε ευρέως από τα ΜΜΕ ιδιοκτησίας Ομίλου Αλαφούζου (ΣΚΑΪ τηλεόραση και ραδιόφωνο, Καθημερινή, SportFM). Το όλο ζήτημα είδε το φως της δημοσιότητας από ανώνυμη καταγγελία γονέα προς το Υπουργείο Παιδείας που σήμερα προσφεύγει στην Εισαγγελία Αθηνών για να εξεταστεί το ζήτημα.
ΟΙ ΑΠΡΟΣΙΤΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
To πρόγραμμα των υποτροφιών έδινε τη δυνατότητα σε 5000 μαθητές της Α’ και Β’ Λυκείου που προέρχονται από φτωχά εισοδηματικά στρώματα να φοιτήσουν σε φροντιστήρια δωρεάν. Οι μαθητές μοριοδοτούνταν με βάση το οικογενειακό τους εισόδημα αλλά και από γραπτές δοκιμασίες που έλαβαν χώρα στις 7 και 12 Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, βάσει της προκήρυξης, τέθηκαν τέτοιοι όροι που καθιστούσαν την απόκτηση της υποτροφίας εξαιρετικά δύσκολη. Αναφέρουμε κάποιους από τους όρους:
• «Δεν δικαιούνται υποτροφία οι υποψήφιοι που το κατά κεφαλήν οικογενειακό τους εισόδημα υπερβαίνει τις €4.500, διατηρούν όμως το δικαίωμα της συμμετοχής τους στα διαγνωστικά τεστ»
• Για να δοθεί - από μία μόνο- υποτροφία σε Α' και Β' Λυκείου, «η παρέχουσα υποτροφίες φροντιστηριακή μονάδα δύναται να συγκροτήσει τμήματα αντίστοιχων τάξεων (Α' ή Β' Λυκείου)»
• «Τουλάχιστον πέντε υποψήφιοι για κάθε τάξη της συγκεκριμένης φροντιστηριακής μονάδας, εκ των οποίων επιλέγεται για υποτροφία ο ένας (1) εξ αυτών»
• «Η φροντιστηριακή μονάδα δεν θα χορηγεί την υποτροφία της τάξης, αν οι υποψήφιοι δεν συγκεντρώνουν τουλάχιστον 60 μόρια από το διαγνωστικό τεστ».
ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΠΟΥ ΤΕΛΙΚΑ ΔΟΘΗΚΑΝ (;)- ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΟΥΝ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΩΝ
Ο γονέας που κατήγγειλε ανώνυμα το διαγωνισμό κατέθεσε ότι οι υποτροφίες που δόθηκαν ήταν τελικά πολύ λιγότερες από τις 5000. Σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα, τα φροντιστήρια που έλαβαν μέρος στο διαγωνισμό ήταν μόλις 476 (από τα 2.500) σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει ότι, σύμφωνα με την προκήρυξη που έκανε λόγο για δύο υποτροφίες ανά φροντιστηριακή μονάδα, οι υποτροφίες που δόθηκαν ήταν μάξιμουμ 952(!), χωρίς να ισχύσει κανένας από τους όρους που προαναφέρθηκαν! Επομένως, ο τελικός αριθμός ίσως να είναι μικρότερος από το ένα δέκατο του αριθμού που ανακοινώθηκε διαφημιστικά.
Τα ερωτηματικά εντείνονται, καθώς στην ιστοσελίδα της ΟΕΦΕ δεν υπάρχουν στοιχεία για τους επιτυχόντες και τις φροντιστηριακές μονάδες που χορηγούν τις υποτροφίες (αν και υποτίθεται ότι θα υπήρχε ανακοίνωση από τις 14 Σεπτέμβρη!). Επίσης, σε αίτημα ενημερωτικής ιστοσελίδας προς τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας να δώσει τα 5.000 ονόματα (χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν για λόγους ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων), αυτός δεν ανταποκρίνεται.
ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ Η …«ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ» ΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ…
Η ΟΕΦΕ δεν έδειξε το «φιλάνθρωπο» πρόσωπό της μόνο σήμερα. Με την έναρξη της κρίσης οι εκπρόσωποι των φροντιστών δεν έχασαν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν την ισοπέδωση της εργατικής νομοθεσίας και την κατεδάφιση των συλλογικών συμβάσεων, μειώνοντας τις αποδοχές των εκπαιδευτικών έως και πάνω από 60% (το ωρομίσθιο των 11 ευρώ την ώρα που προέβλεπε η τελευταία ΣΣΕ έπεσε στα περίπου 5 ευρώ μικτά). Ταυτόχρονα οι όροι εργασίας θυμίζουν Μεσαίωνα. Αδήλωτη εργασία που αγγίζει ίσως και το 40% σε όλη τη χώρα, απλήρωτη εργασία, εξαναγκασμός δουλειάς σε αργίες και διακοπές και ασφαλιστική εξαθλίωση συνθέτουν το τοπίο γαλέρας που έχουν στήσει οι επιχειρηματίες στο χώρο των φροντιστηρίων εις βάρος των καθηγητών.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι υπάρχει κάτι σάπιο στο «βασίλειο» της επιχειρηματικότητας στο χώρο της εκπαίδευσης. Όταν, μάλιστα, προκύπτει οσμή σκανδάλου με αφορμή πρόγραμμα που απευθύνεται σε αδύναμα κοινωνικά στρώματα, αντιλαμβάνεται κάποιος ότι ορισμένοι ενδέχεται να εκμεταλλεύονται τον ανθρώπινο πόνο, προκειμένου να έχουν ίδιον όφελος. Ελπίζουμε η δικαιοσύνη να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να οδηγήσει ενώπιόν της όσους εξαπατούν την ελληνική κοινωνία, πατώντας πάνω στα αποκαΐδια της κρίσης.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ο.Ι.Ε.Λ.Ε.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΟΥΡΟΥΤΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου