7 Νοεμβρίου 2016

Η Κυβέρνηση Καραμανλή “φούσκωσε” τα στεγαστικά δάνεια από 27 δις ευρώ το 2004 σε 80 δις το 2009 και ο κ.Τσίπρας τα παρέδωσε στα χέρια των ξένων funds!!!

Παρέμβαση στην Ημερίδα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) με θέμα «Προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων»: 
«Η Κυβέρνηση Καραμανλή “φούσκωσε” τα στεγαστικά δάνεια από 27 δις ευρώ το 2004 σε 80 δις το 2009 και ο κ.Τσίπρας τα παρέδωσε στα χέρια των ξένων funds, των “κορακιών”, όπως τα έλεγε.»
Βασικά σημεία της παρέμβασης του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, Βουλευτή Αρκαδίας και επικεφαλής του Τομέα Ανάπτυξης της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ) στην Ημερίδα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων:

Τα κόκκινα – μη εξυπηρετούμενα – δάνεια τείνουν να εξελιχθούν, μαζί με την ανεργία, στο υπ’αριθμόν ένα κοινωνικό πρόβλημα για τη χώρα μας, που θα λάβει εκρηκτικές διαστάσεις στο αμέσως επόμενο διάστημα, εξαιτίας της ανικανότητας, της ολιγωρίας και της απραξίας της Κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου. 
Αυτή η Κυβέρνηση, που αναρριχήθηκε στην εξουσία με κεντρικό σύνθημα «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη» και «έξω τα κοράκια», αφήνει απροστάτευτους τους δανειολήπτες, τις περιουσίες τους, τις επιχειρήσεις τους, τις οικογένειές τους, έναντι τραπεζών και ξένων επιχειρηματικών ταμείων (funds). 
Σήμερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 108 δισ. ευρώ, επι συνόλου δανείων 203 δισ. ευρώ. Πιο απλά, το 53% των δανείων που έχουν χορηγηθεί από ελληνικές τράπεζες είναι «κόκκινα». Από αυτά: 
τα 40 δισ. ευρώ είναι δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων, 
τα 28 δις είναι στεγαστικά δάνεια, 
τα 20 δις ευρώ αφορούν σε επαγγελματικά δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών, τα οποία έχουν ληφθεί με εγγύηση την πρώτη κατοικία του οφειλέτη και δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη και προστασία. 
Τέλος, τα 10 δισ. ευρώ των κόκκινων δανείων αφορούν σε καταναλωτικά δάνεια. 
Δεν είναι στόχος μας η προστασία των στρατηγικών κακοπληρωτών. Όσοι μπορούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, αλλά βρίσκουν τρόπο να το αποφύγουν εις βάρος των φορολογουμένων και των τραπεζών, πρέπει να υποχρεωθούν να πληρώσουν. 
Το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα διογκώθηκε την ίδια περίοδο με το δημόσιο χρέος: κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραμανλή, η μεγάλη «φούσκα» του ιδιωτικού δανεισμού έλαβε ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η χορήγηση στεγαστικών δανείων αυξήθηκε κατά 284%, δηλαδή από 27 δις ευρώ το 2004 ανήλθε σε 80 δις ευρώ το 2009 (Διάγραμμα 1). 
Δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην αποπληρωμή των μικρών στεγαστικών δανείων (16% είναι «κόκκινα»). Το μείζον πρόβλημα εντοπίζεται στην αποπληρωμή των μεγάλων στεγαστικών δανείων (35% είναι «κόκκινα»). Συνεπώς, λίγοι οφείλουν τα πολλά (Πίνακας 1). 
Η ευθύνη για την παραπλάνηση και η παρακίνηση των δανειοληπτών να δανειστούν με ρήτρα ελβετικού φράγκου κατά την περίοδο 2004-2009 βαρύνει τόσο τα “golden boys” των τραπεζών όσο και το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης Καραμανλή, που έκανε πως δεν έβλεπε. 70.000 οικογένειες , παρά τις πρωτόδικες αποφάσεις που τους δικαιώνουν, βλέπουν τα δάνειά τους να διογκώνονται από 7 δις ευρώ (αρχικό συνολικό ποσό) σε 9 δις ευρώ, με 35% εξ  αυτών να είναι ήδη «κόκκινα». 
Οι Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: 
μέτρα για την προστασία της πρώτης κατοικίας των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών από πλειστηριασμού με το νόμο 3869/2010, καθώς και σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων που διασφάλισαν απόλυτα την προστασία της πρώτης κατοικίας ως το τέλος του 2014. 
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συμφώνησε με την τρόικα: 
για την δυνατότητα πώλησης των στεγαστικών δανείων σε ξένα funds (τα οποία η ίδια χαρακτήριζε ως «κοράκια» των αγορών), 
για την προστασία μόνο των φτωχών νοικοκυριών και μόνο ως τις 31/12/2017. 
για την από κει και πέρα «απελευθέρωση» των πλειστηριασμών, εντείνοντας το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας στους πολίτες. 
για τη δυνατότητα των funds με την απειλή των πλειστηριασμών, να εκβιάζουν τα μικρά και μεσαία νοικοκυριά που λόγω της κρίσης αδυνατούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους. 
Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, «έλυσε» το πρόβλημα, όπως μόνο αυτή ξέρει: ίδρυσε και εγκαινίασε προχθές την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, προσέλαβε και μία στρατιά «ημετέρων» για να τη στελεχώσει, και να κάνει διαπιστώσεις, στατιστικές έρευνες, τηλεφωνική εξυπηρέτηση και καμπάνιες ενημέρωσης. 
Η Νέα Δημοκρατία: 
ένα γενικόλογο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, στο οποίο όμως δεν γίνεται ούτε λόγος για την προστασία της πρώτης κατοικίας. 
Να ξεκαθαρίσει άμεσα τη θέση της: θα παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς; Τι προτείνει για τα στεγαστικά δάνεια και για τα επιχειρηματικά με υποθήκη την πρώτη κατοικία του μικρομεσαίου επιχειρηματία; 
Οι προτάσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ): 
Πάγωμα της οφειλής για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες 
Αναμόρφωση του Τειρεσία 
Διαγραφή τόκων υπερημερίας 
Αντικειμενικός τύπος καθορισμού της δόσης 
Ενιαίοι κανόνες για τις ρυθμίσεις – Σύγκλιση επιτοκίων 
Ακύρωση καταχρηστικών ρυθμίσεων 
Αναδιάρθρωση οφειλών με βάση την εμπορική αξία 
Εναρμόνιση και ενιαία αντιμετώπιση των δανείων ως προς τον ανατοκισμό των οφειλών 
Ρύθμιση δανείων με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου 
Κίνητρα για τους ενήμερους δανειολήπτες 
Δραστικός περιορισμός της ευθύνης των εγγυητών 
Μετατροπή σε ευρώ των στεγαστικών δανείων με ρήτρα ελβετικού φράγκου 
Επαναγορά των στεγαστικών δανείων 

Ανάλυση των προτάσεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Δεν υπάρχουν σχόλια: